«Buy the dip» or «go away»?

Τον τελευταίο μήνα επικρατεί έντονος προβληματισμός στις τάξεις των επενδυτών, σχετικά με το εάν οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν κορυφώσει ή όχι. Τα απανωτά ιστορικά υψηλά των αμερικανικών δεικτών στις αρχές του έτους, έδιναν την αίσθηση ότι τα διεθνή χρηματιστήρια έψαχναν μια αφορμή για διόρθωση. Κι αυτή η αφορμή δεν άργησε να δοθεί, μιας και η Fed θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Εξάλλου, μερικές μέρες πριν και διά χειρός του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, η απόφαση του να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκάλεσε νέο sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι το οποίο όμως έδειξαν να ξεχνούν μια μέρα αργότερα. Πολλοί επαγγελματίες και επενδυτές βρίσκονται σε δίλημμα, «buy the dip» or «go away»;. Προκειμένου να βγάλει κάποιος όσο το δυνατόν ασφαλή συμπεράσματα, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε την θεμελιακή είτε την τεχνική ανάλυση ή το ορθότερο, συνδυασμό και των δύο.

Αξίζει να εξετάσουμε όμως, έναν όχι και τόσο γνωστό δείκτη, τον Q, ο οποίος προκύπτει από την διαίρεση της κεφαλαιοποίησης των μη αγροτικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών, με το σύνολο της αξίας τους, με τον εν λόγο δείκτη να αναπτύσει ο νομπελίστας καθηγητής του Yale James Tobin. Βασικό του μειονέκτημα όμως είναι, ότι αυτός υπολογίζεται με δεδομένα δύο μηνών (τουλάχιστον), πράγμα το οποίο δεν δίνει την τρέχουσα εικόνα, αποτελώντας τον όμως χρήσιμο για την μακροπρόθεσμη κατάσταση της αγοράς.

Τρέχουσα κατάσταση

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης Q το 2000 βρέθηκε στο υψηλότερο του επίπεδο, με τον δείκτη S&P 500 να βρίσκεται στο peak, πριν καταγράψει σημαντικές απώλειες με το σκάσιμο της «φούσκας» των εταιρειών τεχνολογίας, ενώ στην παρούσα φάση παρατηρούμε ότι και οι δύο δείκτες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με τον δείκτη Q να απέχει ακόμη από τα ιστορικά υψηλά, δημιουργώντας μέχρι στιγμής μια ασφαλή αίσθηση για συνέχιση της ανοδικής πορείας του S&P 500.

Πηγή γραφήματος:dshort.com

Στο παρακάτω γράφημα παρατηρούμε τον αριθμητή (κεφαλαιοποίηση) και τον παρονομαστή (αξία εταιρείας) του δείκτη Q. Όπως διακρίνουμε, στην παρούσα φάση η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών έχει υποχωρήσει κάτω από την αξία τους, κάτι το οποίο αποτελούσε πριν από δύο μήνες και το βασικό ερώτημα στα διεθνή χρηματιστήρια· δηλαδή εάν οι αποτιμήσεις δικαιολογούσαν τα τρέχοντα τότε επίπεδα. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η πτώση του τελευταίου μήνα έχει οδηγήσει σε μείωση των αποτιμήσεων, κάτι το οποίο ίσως οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην είσοδο των αμερικανικών και διεθνών δεικτών σε ένα νέο ανοδικό κανάλι.

Πηγή γραφήματος:dshort.com

Τεχνική εικόνα S&P 500

Αξίζει τον κόπο όμως να ρίξουμε και μια ματιά στην τεχνική εικόνα του S&P 500. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης συνεχίζει να διατηρείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, ενώ σημαντικό γεγονός αποτελεί, ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής παρά του ότι διέσπασε πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των εκατό ημερών, κατάφερε στο τέλος αυτής να ολοκληρώσει πάνω από αυτόν. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο S&P 500 παρέμεινε κάτω από τον ΚΜΟ εκατό ημερών για δύο διαδοχικές συνεδριάσεις (κόκκινος κύκλος), διασπώντας τον ανοδικά την τρίτη, για να καταφέρει στις επόμενες να βρεθεί πάνω και από τον ΚΜΟ των πενήντα ημερών.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό δείγμα ότι ο δείκτης S&P 500 κινδυνεύει να εισέλθει σε bear market ή να πραγματοποιήσει απώλειες 10% ή και παραπάνω. Όσο τα μακροοικονομικά και εταιρικά δεδομένα συνεχίζουν να παραμένουν ικανοποιητικά, οι κίνδυνοι για τις αγορές θα παραμένουν περιορισμένοι. Ο «μαύρος κύκνος» ίσως αφυπνιστεί με τον «θόρυβο» που θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.