Πώς ψήφισαν τα κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 20 ώρες, εγκρίθηκε η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, παραπέμποντας τους δέκα πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται στη δικογραφία. Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 218 βουλευτές.
Η κυβερνητική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «ΝΑΙ» στην εξέταση του συνόλου των 10 πολιτικών προσώπων, ενώ η γραμμή του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ήταν η ίδια με εξαίρεση τον Μάριο Σαλμά, για τον οποίο δήλωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά της παραπομπής του στην Επιτροπή για να διευκολύνει τη συνέχιση συνεισφοράς του κου Σαλμά στη δικαστική έρευνα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι βουλευτές του θα ψήφιζαν κατά συνείδηση.
Την άρνηση ψήφου επέλεξε ως στάση η ΝΔ, με τους βουλευτές του κόμματος να παραμένουν στην Ολομέλεια δηλώνοντας απλώς «ΝΑΙ σε Προανακριτική», αρνούμενοι όμως να προσέλθουν στις 10 κάλπες που είχαν στηθεί στην αίθουσα, Η επιλογή της δεν προσμετρήθηκε καν, καθώς θεωρήθηκε αποχή.
Τη ρίψη δικού τους ξεχωριστού ψηφοδελτίου, για Προανακριτική με πλήρεις αρμοδιότητες που θα διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, αποφάσισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Ψηφοδέλτιο το οποίο προσμετρήθηκε στα άκυρα.
Τη γραμμή του «ΠΑΡΩΝ» για το σύνολο των 10 πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρεφόταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επέλεξε η Ένωση Κεντρώων, καθώς δεν πείστηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης περί μιας Προανακριτικής ουσίας αντί επικοινωνίας.
Υπέρ της παραπομπής και των 10 ψήφισε και το ΚΚΕ, αλλά με αστερίσκους και συγκεκριμένα υπό την προϋπόθεση, να γίνει διερεύνηση σε βάθος με την κλήση όλων των μαρτύρων συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων.
«ΝΑΙ» σε εξέταση από την Προανακριτική για το σύνολο των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία πολιτικών προσώπων, αποφάσισε και η Χρυσή Αυγή.
Πηγή:newpost.gr