Αλ. Δρίβας: ‘Ερχεται γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή;

Η ήττα του ISIS στη Συρία, για πολλούς ήταν και η αρχή της ομαλοποίησης της Συρίας. Όχι όσο η Συρία είναι το δάσος και όχι το δέντρο. Γύρω από την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Συρίας, ερίζουν πολλοί δρώντες, συμμετρικοί και μη. Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν, Κούρδοι, (κάθε υπηκοότητας) Χεζμπολάχ.

Η επιχείρηση …’Κλαδί Ελιάς’

Η επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» της Τουρκίας σηματοδότησε τα εξής:
Η Τουρκία προσπαθεί να «μαχαιρώσει» τα σημεία που τέμνονται κουρδικά καντόνια και προσπαθεί να αποτρέψει μια μελλοντική κουρδική κρατογένεση πέριξ των συνόρων της.
Ο Ερντογάν έχει συνεννοηθεί με τη Ρωσία η οποία είναι πλέον για την Τουρκία, το «νέο ΝΑΤΟ» της.
Εκμεταλλευόμενη η Τουρκία την εσωτερική αστάθεια στο Ιράν, πήρε την πρωτοβουλία για την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς». Η Ρωσία παρόλο που αρχικά συμβούλεψε τον Ερντογάν πως η όποια επιχείρηση θα είναι παγίδα για τον ίδιο, επέτρεψε το «Κλαδί Ελιάς» ως αντιπερισπασμό δι’ αντιπροσώπου (εδώ είναι η Τουρκία) για να μην υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ η περαιτέρω αποσταθεροποίηση του Ιράν.

Η κατάρριξη του ελικόπτερου, η Τουρκία και το Ισραήλ
Η πρόσφατη κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου, θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία όπως αξιοποιήθηκε από τη Ρωσία η κατάρριψη του Su-24, περίπου 3 έτη πριν. Θα σταθεί η αιτία για περαιτέρω νομιμοποίηση μιας πιο βαθιάς επιχείρησης.
Η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει ΗΠΑ και Ισραήλ μακριά από τυχόν προσπάθειες ανάσχεσης της επιχείρησής της, δημιουργώντας κλίμα στο Αιγαίο και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου (αντιπερισπασμός).
Το Ισραήλ όμως, δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί τετελεσμένα στη δημιουργία μιας ζώνης-οδού που θα ξεκινά από το Ιράν και θα καταλήγει στη Μεσόγειο. Η αποτροπή μιας κατάστασης γεωπολιτικής περικύκλωσης του Ισραήλ, εδώ και 70 έτη που υπάρχει ως κράτος, αποτελεί αιτία πολέμου.

Πού θα κριθεί το μέλλον της Τουρκίας
Η συνεννόηση μεταξύ Ισραήλ – Ρωσίας είναι πολύ κρίσιμη για το πώς θα κλιμακωθεί η νέα κρίση στην περιοχή που αυτή τη φορά, φαίνεται πως θα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη. Η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να γίνει πεδίο σύρραξης καθώς οι Κούρδοι έχουν αρχίσει να πλήττονται και να μην μπορούν να λάβουν αποτελεσματικά μέρος στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων της περιοχής (δηλαδή να αποδεχτούν τη μεταφορά βαρών από πλευράς ΗΠΑ και Ισραήλ).
Πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης η εξής λεπτομέρεια που μπορεί να εκφραστεί με ένα ερώτημα: Μέχρι πού θα επιτρέψει να γίνει η τουρκική επιχείρηση ακόμη και το ίδιο το Ιράν;

Ο ρόλος Ελλάδος-Κύπρου και πώς θα κερδίσει

Σε κάθε περίπτωση, Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η πολιτική αστάθεια στη χώρα μας, λόγω του κακού χειρισμού στο Σκοπιανό Ζήτημα και η δίνη σκανδάλου Novartis, έχουν δημιουργήσει ένα μικρό πολιτικό χάος το οποίο δε θα αφήσει ανεκμετάλλευτο η Τουρκία. Παράλληλα, το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ισχύει και στην έκρυθμη κατάσταση που προετοιμάζεται να λάβει χώρα στη Μέση Ανατολή. Όσο αυξάνεται η ένταση της περιοχής, τόσο αυξάνεται και η αξία Ελλάδος και Κύπρου.


Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποίησει την ευκαιρία και να βάλει ακόμη και το Σκοπιανό στα ανταλλάγματα. Μην ξεχνάμε πως από τον Οκτώβρη η Ελλάδα ανανέωσε την παραχώρηση της Σούδας. Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό και εν γένει τα Βαλκάνια, δεν πρόκειται να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Δύσης έχοντας μπει σε ένα επικίνδυνο στάδιο κλιμάκωσης της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Επομένως, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε στο Σκοπιανό, είναι να βιαστούμε.

Αλέξανδρος Δρίβας
* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ (ΙΔΙΣ) & αναλυτής στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ).

(Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr. Σημειωση: Οι απόψεις του άρθρου ειναι του συγγραφέα του άρθρου)

  •  
    103
    Shares
  •  
  •  
  • 103
  •