«Μαραθώνιος» για έναν στο κατασκευαστικό κλάδο

Το selloff που λαμβάνει χώρα στα διεθνή χρηματιστήρια, προβληματίζει τους επενδυτές σχετικά με την βραχυπρόθεσμη πορεία αυτών. Η πολυπόθητη διόρθωση, έπειτα από τα υψηλά επίπεδα των αποτιμήσεων διεθνώς, δείχνει να έχει έρθει ήδη, όχι όμως για όλους. Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι ανήκει στις αναδυόμενες αγορές, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια πανικού, μιας και οι αποτιμήσεις παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάπου εκεί ανάμεσα στα σκοτεινά σοκάκια της οδού Σοφοκλέους, μικρές παρέες δείχνουν να το γλεντούν ακόμη. Εξάλλου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να κρύβει μικρά «διαμαντάκια», με τους επενδυτές να έχουν μέχρι στιγμής βρει αρκετά από αυτά, θυμίζοντας τους χρυσωρύχους του Γιούκον. Αδιαμφισβήτητα ο κατασκευαστικός κλάδος έχει δώσει μέχρι στιγμής αρκετές συγκινήσεις, και δείχνει να έχει να δώσει ακόμη περισσότερες.

Κι αυτό διότι, υπάρχει μία μετοχή η οποία δείχνει να μην έχει αντίπαλο στο κυνήγι των αποδόσεων, την παρούσα χρονική περίοδο. Ο λόγος για την μετοχή της Εκτέρ, η οποία από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά 53,12% (κλείσιμο 8/2), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων τρέχει με απόδοση 96%! Τί είναι όμως αυτό που δείχνει να προεξοφλεί η αγορά, ώστε να χαρίζει απλόχερα αυτές τις αποδόσεις;

Θεμελιώδη

Προκειμένου να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο η μετοχή της Εκτέρ από τις αρχές του έτους κινείται ανοδικά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα εξαμήνου, περιμένοντας για ασφαλή συμπεράσματα αυτά της χρήσης του 2017. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του 2017, ο κύκλος εργασιών για τον όμιλο στις 30/6 διαμορφώθηκε στα 3,015 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 47,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ο όμιλος κατέγραψε ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 830,0 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 307,0 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το σύνολο των υποχρεώσεων να διαμορφώνεται στα 3,07 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 41,5%, κάτι το οποίο δίνει προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση, βελτιώνοντας την μελλοντική εικόνα της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά (εκτός από την μείωση των υποχρεώσεων), η μετοχή από τα τέλη του προηγούμενου έτους πραγματοποιεί ανοδική πορεία. Προφανώς κάτι παραπάνω θα γνωρίζει η αγορά ή έστω οι παροικούντες της οδού Σοφοκλέους.

Όπως ανακοινώθηκε προχθές, η Εκτέρ υπόγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.”, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου EDEN BEACH RESORT στις 6 Φεβρουαρίου 2018, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 19,7 εκατ. ευρώ.

Προφανώς κι αυτό ήταν γνωστό στην αγορά, η οποία φρόντισε να επωφεληθεί του σημαντικού αυτού έργου, όπως πάντα με το «αζημίωτο», μιας και όπως είδαμε παραπάνω το 53,12% από τις αρχές του έτους δεν μπορεί να θεωρηθεί διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση.

Τεχνική εικόνα

Αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά και στο γράφημα της μετοχής, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τις πιθανότητες να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Στα θετικά μπορεί να συμπεριληφθεί η αύξηση του όγκου του μέσου όρου των τριάντα ημερών, στα 53,59 χιλ. τεμάχια από 5,0 χιλ. περίπου τεμάχια στα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, η «ώρα της αλήθειας» για την μετοχή έχει έρθει, καθώς βρίσκεται κοντά στην ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, στα 1,0747 ευρώ, όπου εάν πραγματικά συμβεί αυτό, τότε θα αλλάξει και η μακροπρόθεσμη πορεία της.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, σώφρων θα ήταν να περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017, προτού προβούμε σε κάποια ενέργεια. Εξάλλου, ο κατασκευαστικός κλάδος δείχνει μέχρι στιγμής να έχει μόλις τώρα ξεκινήσει τον «μαραθώνιο»…….

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •