Θα προσθέσει αξία στην μετοχή της Χαλκόρ η ΕΛΒΑΛ;

Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο κινούνται τυχαία ή βάση προσφοράς και ζήτησης. Μπορεί το θέμα της χειραγώγησης στην προσφορά και την ζήτηση να είναι μεγάλο, όσο μεγάλο είναι και αυτό της εσωτερικής πληροφόρησης, αλλά συνήθως υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι είναι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.

Η κατηγορία των επενδυτών που είναι συνήθως κερδισμένοι, είναι οι ονομαζόμενοι value investors, καθώς επενδύσουν βάση της αξίας της εταιρείας. Κι αυτό δεν είναι λάθος, αφού η υποχώρηση μιας μετοχής μπορεί να είναι πρόσκαιρη εξαιτίας ενός κακού τριμήνου στο οποίο μειώθηκαν τα κέρδη της, μεσοπρόθεσμα όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενισχυθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν μια μετοχή της οποίας η εταιρεία δεν έχει αξία, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιμένει κάποιος αρκετό καιρό πάλι (στην καλύτερη των περιπτώσεων), ώστε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, κι εάν κι εφόσον βέβαια αποφασίσει κάποιο λόμπι να ασχοληθεί.

Εξάλλου, στο χρηματιστηριακό Βατερλό του 1999 υπήρχαν πάμπολλες μετοχές οι οποίες όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, αλλά εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία από το ταμπλό. Σήμερα εισήλθαν οι νέες μετοχές της Χαλκόρ η οποία απορρόφησε την Ελβάλ, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το εάν η μετοχή θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα ή όχι. Ας δούμε όμως παρακάτω, εάν αξίζει πράγματι κάποιος να τοποθετηθεί στα τρέχοντα επίπεδα ή όχι.

Αποτίμηση

Παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση μιας εταιρείας χρειάζεται αρκετές σελίδες, θα απλοποιήσουμε κάπως τα πράγματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να γίνει κατανοητό, χρησιμοποιώντας μια μόνο απλή μέθοδο αποτίμησης, αυτή η οποία υπολογίζει τις ταμειακές ροές, διαιρούμενη με το προεξοφλητικό επιτόκιο, που στην περίπτωση μας υπολογίστηκε για λόγους απλότητας στο 6%. Σύμφωνα λοιπόν με τον τύπο: V=CF/(1+k), όπου V είναι η αξία της εταιρείας, και k το προεξοφλητικό επιτόκιο, με βαση τα δεδομένα που προκυπτουν υπο υπόθεση μηδενικης αναπτυξης των ταμειακων ροών, και σύμφωνα με τον τύπο Vπροστ.αξία=Vχ+ε Vχ, δηλαδή την προστιθέμενη αξία που προκύπτει από το σύνολο των δύο εταιρειών μείον την αξία της Χαλκόρ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι οι μέτοχοι της Χαλκόρ ευνοούνται από την απορρόφηση της Ελβάλ, με την μετοχή να έχει αυξημένες πιθανότητες στο άμεσο μέλλον να ενισχυθεί, καθώς από τις αρχές του έτους καταγράφει απόδοση 26,28% (κλείσιμο 31/1).

Τεχνική εικόνα

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή της Χαλκόρ δεν κατάφερε να συνεχίζει την εντυπωσιακή ανοδική της πορεία, πραγματοποιώντας μικρή υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή από την συνεδρίαση της Δευτέρας διαπραγματεύεται με σήμα πώλησης, υποχωρώντας κάτω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, ενώ οι όγκοι αυξήθηκαν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,7671 (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα €1,6351 (γραμμή ΓΔ).

Συμπέρασμα

Όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα παραπάνω, πιθανόν τις πρώτες μέρες από την είσοδο των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο, η μετοχή να δεχθεί μικρές πιέσεις, κάτι το οποίο οι τεχνικοί δείκτες το έχουν ήδη προεξοφλήσει. Αξίζει τον κόπο όμως, κάποιος να περιμένει και τα αποτελέσματα για την χρήση του 2017, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για επένδυση ή από επένδυση από την μετοχή.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.