Η Ουκρανία ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας;

Η Ουκρανία ψηφισε χτές νόμο για την  λεγόμενη ‘επανένταξη του Donbass‘, δηλαδή την δια όπλων κατάληψη του εδάφους των δύο περιοχών που αυτονομήθηκαν για να περισώσουν τη ζωή των Ρωσόφωνων και όχι μόνο, πληθυσμών τους, που ειναι πλέον γνωστές ως Λαική Δημοκρατία Ντονέτσκ και Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ! Υπόψιν ότι τόσο η Λαική Δημοκρατία Ντονέτσκ και Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ υφίστανται ακόμη και τωρα βομβαρδισμούς απο στρατιωτικά τμήματα και παραστρατιωτικά, κυρίως ναζιστικά κατάλοιπα, της Ουκρανίας. Αυτο μπορεί να θεωρηθεί ως προετοιμασία για έναν νέο πόλεμο, σύμφωνα με σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη(πρακτορείο ΤΑΣΣ).

Τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος της ‘Ουκρανικής κυβέρνησης’

Η Ουκρανική κυβέρνηση κάνει αναδιαμόρφωση της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε στρατιωτική και την ανάθεση ελέγχου στον στρατό, στον οποίο θα υπάγονται όλοι οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου. Στην ουσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Πόροσενκο, γνωστός και ως ‘Βασιλιάς της Σοκολάτας’, καθως είναι βαρώνος του εμπορίου της χώρας με ειδίκευση τις επιχειρήσεις σε παραγωγή σοκολάτας και ο οποίος προέκυψε με ενοπλο πραξικοπημα που ανετρεψε τον εκλεγμενο πρόεδρο της Ουκρανίας το 2014,  παίρνει απεριόριστες, σχεδόν δικτατορικές αρμοδιότητες για την καταστολή της διαφωνίας και της δυσαρέσκειας. Οπως εύστοχα παρατήρησε σε επίσημη ανακοίνωσή του ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που ως τώρα διατηρεί προσεκτικές αποστάσεις, ”πρόκειται για την προετοιμασία ενός νέου πολέμου“. Ο νόμος κατατάσσει τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ ως “κατεχόμενα εδάφη”, χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως “κατακτητή”, δεν αναφέρεται στην ειρηνευτικη συμφωνία του Μινσκ που κατοχυρωσε τα δικαιωματα των πολιτων των χωρων αυτων, και θα επιτρέπει κήρυξη πολέμου σε αυτές χωρις έγκριση του Ουκρανικού κοινοβουλίου!

Απο πού προέκυψε πρόεδρος της Ουκρανίας, ο βασιλιάς της σοκολάτας,  Ποροσένκο

Το 2014, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας με ένοπλο πραξικόπημα, η χώρα οδηγήθηκε, κατά ορισμένους,  απο ενα μίγμα νεοναζιστικών ομάδων θανάτου και ολιγαρχών από σχεδόν μηδενικό χρέος, σε εμφύλιο πολεμο, φυλετικούς και πολιτικούς διωγμους, την υπερχρέωση της χωρας, και τελικα στην αγκαλιά του ΔΝΤ , με πρόεδρο τον σημερινό πρόεδρο Ποροσένκο. Το χρέος της χώρας, κάτω απο το βάρος στρατιωτικών δαπανών λόγω εμφυλίου  ωστε να εκδιωχθούν Ρωσόφωνοι  κάτοικοι, και ‘μίγματος’ οικονομικών επιλογών του ΔΝΤ υπερδιπλασιάστηκε και πλέον φτάνει το 80% του ΑΕΠ!

Που αποσκοπούσε το Πραξικόπημα και ο νέος πόλεμος;

Η Ουκρανία, μια χώρα με υψηλό δείκτη διαφθοράς, έχει περάσει προ πολλού στον έλεγχο των οικονομικών ολιγαρχών και στην προσπάθεια των Γερμανών και Αμερικανών να ελέγξουν τη ροή ενέργειας στην Ευρώπη! Ομως η στροφή της χωρας απο ουδέτερη θεση που ειχε μεταξυ Ρωσίας και Δύσης το 2014, σε συχνά νεοφασιστικό και αντιρωσικό άξονα,  της εχει στοιχίσει πολύ. Μια χωρα με σχεδόν μηδενικό χρέος, εστράφη στο ΔΝΤ για να χρηματοδοτήσει τον πολυδάπανο πόλεμο και την οικονομικη χρεοκοπία της χώρας μετά το πολιτικό χάος. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε χωρις υπεκφυγές (υπόψιν , το ΔΝΤ ελεγχεται κυρίως απο ΗΠΑ που ειναι ο βασικος μετοχός του) ότι ‘πρέπει να εισαχθεί μια ελεύθερη αγορά φυσικού αερίου’ και προέτρεψε προ 4 εβδομάδων την κυβέρνηση να διπλασιάσει τις τιμές! Υπόψιν μετά την κρίση του 2014, το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 50% ενω επίσης οι χρηματιστηριακές αξίες βρίσκονται πολύ χαμηλά ακόμη και στο εγχωριο νόμισμα. Το πραξικόπημα ειχε επομένως διπλό οικονομικό και γεωπολιτικό στόχο, τον έλεγχο της ενέργειας και τον γεωπολιτικό αποκλεισμό με στόχο κυρίως τη γειτονική Ρωσία!

Που οδηγεί ένας νέος πόλεμος την Ουκρανία;

Αν λάβουμε υποψιν ότι ο προηγούμενος εμφύλιος οδήγησε σε καταστροφή παραγωγικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, την εκτόξευση του χρέους απο 30% σε 80% του ΑΕΠ, στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την αποκόλληση δύο περιοχών , που αποτελούν τωρα δυο ρωσόφωνες Λαικές Δημοκρατίες, δεν χρειάζεται κάποιος να ειναι προφήτης για να καταλάβει που θα πάει το πράγμα. Οδηγεί σε ολοσχερή οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας και ‘μνημόνια με το ΔΝΤ μέχρι να σβήσει ο ήλιος’, για τον λαό της! Ομως, αν λάβουμε υπόψιν οτι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του πολιτικού ηγέτη της Ουκρανίας, και κατά πολλούς βαρώνου επίσης, Σακασβίλι προ ολίγων ημερών, προκύπτει οτι ο νέος πόλεμος ίσως επιτρέψει ‘στα διαλείμματα’ και την εξόντωση βαρώνων που αμφισβητούν τον Ποροσένκο.

Ποιές ξένες δυνάμεις εκπροσωπεί ο Ποροσένκο

Υπόψιν οτι ο Ποροσένκο θεωρείται από πολλούς ότι είναι πιό κοντά στα Γερμανικά συμφέροντα, και ο Σακασβίλι στα Αμερικανικά! Πάντως η τακτική που εφαρμόζει τωρα η Ουκρανία (αν και δεν ξέρουμε απο που κατευθύνεται)  είναι συμβατή με την προσπάθεια των ΗΠΑ, όπως εκφράζεται απο τό νέο στρατιωτικό της δόγμα,  γιά έλεγχο των ενεργειακών πηγών και την έμμεση προσπάθεια να εμπλέξουν τους αντιπάλους τους, στους οποίους ειναι και η Ρωσία, σε περιφερειακούς πολέμους ώστε να τους αποδυναμώσουν. Αρα εκφράζει πολλά συμφέροντα, και γι αυτο ισως τυχει ευρείας εξωτερικής στήριξης. Αναμφίβολα μία επίσημη πλέον επίθεση της Ουκρανίας προς τη Λαική Δημοκρατία Ντονέτσκ και Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ, θα οδηγήσει σε προβληματισμό της Ρωσίας, ίσως και σε ένοπλη επέμβαση, αν κληθεί απο τις φιλήσυχες αυτές νέες Δημοκρατίες να υπερασπιστεί την εδαφική τους ακεραιότητα.

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω δυστυχώς αποδεικνύουν ότι το πραξικόπημα με το οποίο μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών ανέτρεψαν ενοπλα τον πρόεδρο της Ουκρανίας προ 4 ετών, έστειλε την Ουκρανία αντί στα ‘θησαυροφυλάκια της δύσης’ τα οποία περίμεναν να ρημάξουν οι Ολιγάρχες της χώρας αυτης, στις αγκαλιές του ΔΝΤ και κάτι ακόμη χειρότερο. Οχι μόνο δεν οδήγησε σε ανάπτυξη την Ουκρανία, αλλά οδηγεί πλέον την Ουκρανία σε εμφύλιο, απόλυτη φτώχια, δικτατορία και πιθανόν σε έναν πόλεμο με την Ρωσία, έμμεσα ή άμεσα, ίσως εμπλέκοντας όλη την Ευρώπη!

 

Κωνσταντίνος Βέργος