Α. Δρίβας: Τι δεν μας είπε ο ΥΠΕΞ γιά το Σκοπιανό!

Η εξωτερική πολιτική, είναι η “Εθνική Ελλάδος”. Υπάρχουν ανθρωποι που δυστυχώς, για να γίνουν αρεστοί έκαναν κριτική αρνητική ακόμη και σε καταφανείς, θετικές εξελίξεις για την ελληνική διπλωματία. Μια από αυτές ήταν το πάγωμα του αίσχους των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όχι τόσο έναντι της Τουρκίας η οποία ξεμένει από ιδέες και επιχειρήματα αλλά κυρίως, ήταν νίκη έναντι όλων όσων βλέπουν τα ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας, ως ”βαρίδια”.

Το ολίσθημα του κυρίου Κοτζιά
Ο Υπουργός Εξωτερικών με όσα είπε στον Χατζηνικολάου, έδειξε οτι έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στο υπόλοιπο κυβερνητικό τσίρκο. 3 πράγματα με ενόχλησαν και δεν τα περίμενα από τον Κοτζιά.
Πρώτον, έκανε λόγο για την κληρονομιά του προβλήματος ”εκείνοι μας το άφησαν, δεν το κάναμε εμείς το ονοματολογικό τότε” λες και μιλάμε για κάποια μεταρρύθμιση και όχι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την οικονομική και πολιτιστική εκμετάλλευση των brands της στο διηνεκές. Δεύτερον, η σιγουριά του για το οτι θα βρει ανθρώπους να το ψηφίσουν ακόμη και αν ο Καμμένος δεν το κάνει. Αυτό σημαίνει οτι έχει προσυνεννοηθεί με κάποιο-κάποια κόμματα a priori?
Τρίτον, ουδέποτε πίστεψα πως πρέπει τέτοια ζητήματα να λύνονται μέσα από δημόσια διπλωματία. Το να είσαι προβλέψιμος στις διαπραγματεύσεις έχει 2 αναγνώσεις. Η μια είναι οτι είσαι φερέγγυος. Η άλλη, οτι είσαι αδύναμος και προλογείς κάποια ήττα. Σε κάθε περίπτωση, εδώ και αρκετό καιρό δεν ξέρουμε τι έχει πράξει και πώς το έχει πράξει η κυβέρνηση. Ξαφνικά βλέπουμε σε επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων να πηγαίνουν συνοδοί του Υπουργείου Παιδείας και μετά από μήνες να μαθαίνουμε οτι πήγαν για τον ψευδομουφτή. Ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει περί ελληνικής δικαιοσύνης για την ασυλία μπροστά στον Ερντογάν και τελικά να δέχεται την ”τουρκική τεχνογνωσία” και να παγώνει ασυλίες.

Μπορεί να το ‘σώσει’ η κυβέρνηση;
Μήπως να βλέπαμε λίγο πιο καθαρά τι γίνεται; Μήπως να μας άφηναν; Κλείνοντας, αυτό που υποστηρίζω είναι πως η κυβέρνηση θα οδηγήσει το ζήτημα στο μικροκομματικό ρινγκ και ο λαϊκισμός θα δώσει και θα πάρει, βλάπτοντας την ελληνική διπλωματία. Όταν κάποιοι υποστηρίζουμε πως δε θέλουμε να λυθεί το Σκοπιανό, δε μιλάμε για εξωτερική πολιτική αδράνειας. Ο Κύριος Κοτζιάς, πήγε να παραστήσει τον ρητοροδιδάσκαλο λέγοντας πράγματα που υποστηρίζουν και οι θιασώτες των ”όποιων λύσεων”. Είπε πως η αδράνεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ταυτίζεται με τη μη λύση. Το ορθό είναι: Λύνεις όταν μπορείς και στο momentum που η ζυγαριά θα μείνει υπερ σου. Τα Σκόπια, με 130+ διεθνείς αναγνωρίσεις με το ακατανόμαστο, είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με όλους, είναι πιο διαλλακτικά. Αυτό σημαίνει οτι κάθε πρόταση που έρχεται, είναι χειρότερη από πριν; Σε κάθε περίπτωση  το Σκοπιανό είναι ένα μέρος ενός συνολικού προβλήματος που αφορά Βαλκάνια, Ουκρανία, Συρία. Tα Σκόπια δεν έχουν την πολιτική δύναμη (η τωρινή κυβέρνηση) να φέρουν μια λύση η οποία δε θα είναι εφάμιλλη της αναγνώρισης των 130+ κρατών και ως εκ τούτου, η φανατική αντιπολίτευση αλλά και η αλβανική συγκυβέρνηση θα τη δουν ως ήττα (για διαφορετικούς λόγους η καθεμια).

 

Αλέξανδρος Δρίβας
* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ (ΙΔΙΣ) & αναλυτής στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ).

(Τίτλος και Υπότιτλοι : new-economy.gr. Σημειωση: Οι απόψεις του άρθρου ειναι του συγγραφέα του άρθρου)