Υποψήφια για πρωτάθλημα και πάλι η μετοχή της Βιοχάλκο;

Το 2017 αποδείχθηκε καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς και για αρκετές εισηγμένες, με το νέο έτος να ξεκινάει εξίσου ελπιδοφόρα. Οι προοπτική τερματισμού της εποπτείας για την ελληνική οικονομία, τα κερδοφόρα τρίμηνα των ελληνικών τραπεζών κι όχι μόνο, αλλά και η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα για το 2018 για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μια από τις μετοχές οι οποίες εξέπληξε ευχάριστα όσους πιστούς την εμπιστεύτηκαν, είναι αυτή της Βιοχάλκο, καθώς τους αντάμειψε με κέρδη 158,8% την χρονιά που μας πέρασε, χωρίς όμως να είναι αχάριστη και το νέο έτος, αφού ενισχύεται μέχρι στιγμής 14,06% (κλείσιμο 9/1) από τις αρχές του έτους. Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένονται τα αποτελέσματα για την χρήση του 2018, όπου ίσως αποτελέσουν την αφορμή για υψηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να λησμονούμε και την σύνεση που πρέπει να επικρατεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προτού ξεκινήσουμε την εξέταση της μετοχής από τεχνικής πλευράς, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στον βιομηχανικό κλάδο παγκοσμίως, καθώς είναι αυτός ο οποίος θα ωθήσει και υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου, τόσο στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, όσο και στα αναδυόμενα όπου ανήκει και το ελληνικό.

Η ευφορία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, προέρχεται κυρίως από δύο σημαντικούς παράγοντες, πρώτον από τις προσδοκίες ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι υψηλότερα για την χρήση του 2017, και δεύτερον ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει ανοδικά και το 2018, με τον βιομηχανικό κλάδο να παραμένει με σύσταση overweight από τους περισσότερους αναλυτές. Ένας δείκτης ο οποίος διατηρεί τις προσδοκίες για τον βιομηχανικό κλάδο, όπου ανήκει και η Βιοχάλκο, είναι αυτός του παγκόσμιου PMI μεταποίησης, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό έξι ετών, στις 54,5 μονάδες, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Όπως μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, οι προοπτικές για το 2018 παραμένουν θετικές για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η Βιοχάλκο. Ας πάμε όμως να δούμε, μήπως τα διαγράμματα κρύβουν κάποιες «παγίδες» τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε.

Ξεκινώντας από το ημερήσιο διάγραμμα, παρατηρούμε ότι η μετοχή παραμένει πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με τις πιθανότητες να παραμένουν αυξημένες βραχυπρόθεσμα για μια διόρθωση, κάτι το ποίο θα λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια για υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, θετικό αποτελεί το γεγονός ότι ο όγκος διαμορφώνεται συνήθως πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (152.735 τεμάχια), ενώ το μεγάλο στοίχημα παίζεται στην διάσπαση του 50% του Fibonacci, στα €4,1598 (κόκκινο βέλος).

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εβδομαδιαίο γράφημα, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου η μετοχή κατάφερε να δημιουργήσει τον «χρυσό» σταυρό (κόκκινο βέλος), αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες μεσοπρόθεσμα για υψηλότερα επίπεδα. Το αρνητικό είναι ότι βρίσκεται πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, αναμένοντας τους επόμενους δύο μήνες μια διόρθωση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,6209 (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα €2,8425 (γραμμή ΓΔ).

Το μεγάλο ερωτηματικό κρύβεται στο ιστορικό γράφημα, κι αυτό διότι η μετοχή έχει προσεγγίσει το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, κάτι το οποίο επιχείρησε και τον Οκτώβριο του 2013 υποχωρώντας σε διάστημα τριών ετών στο χαμηλό των €0,928. Βέβαια, άλλες οι προοπτικές τότε της ελληνικής οικονομίας, κι άλλες τώρα, με την σύνεση να αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Το στοίχημα εδώ, παίζεται στο εάν η μετοχή καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών στα €4,0591, κάτι το οποίο συνέβη επίσης τον Οκτώβριο του 2013, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,5591 (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα €3,3107 (γραμμή ΓΔ).

Όπως εύκολα μπορεί να εξαχθεί από τα παραπάνω, οι συνθήκες ευνοούν μία περαιτέρω άνοδο στην μετοχή της Βιοχάλκο, η οποία όπως είδαμε θα συναντήσει εμπόδια κοντά στα επίπεδα των €4,00, με τις προκλήσεις να αυξάνονται πάνω από αυτά. Εξάλλου, τι νόημα έχει το ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των χρηματιστηρίων χωρίς προκλήσεις;

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •