Το 2018 θα αποδειχθεί ευοίωνο για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Ομολογουμένως το έτος που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες αποδείχθηκε ικανοποιητικό από άποψη αποδόσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στο ελληνικό. Παρότι ήταν μια ακόμη χρονιά μνημονίου, καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και αρκετών χρηματιστηριακών συγκινήσεων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αποχωρεί με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πώς όμως αναμένεται να κινηθούν γενικός δείκτης και μετοχές στο έτος που έρχεται;

Από πλευράς αποτιμήσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί φθηνό, σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, με το P/E αυτού να διαμορφώνεται στο 5,6 (σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου), έναντι 6,7 τον Δεκέμβριο του 2016. Όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα, ο μέσος όρος P/E για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται στο 17,37, με το εκτιμώμενο P/E για το 2018 να εκτιμάται λίγο χαμηλότερα, στο 15,24.

Πηγή:Beta Χρηματιστηριακή

Σε ένα δείγμα 25 εταιρειών, τα αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξαν την ανοδική πορεία που καταγράφουν από το 2013 μερικές από τις εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο ενισχύθηκε κατά 12,77%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 11,24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται 20,98%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016.

Ποιες όμως μπορεί να είναι οι απειλές οι οποίες θα εμποδίσουν τον γενικό δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα το 2018; Το ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, δεν αναμένεται να απασχολήσει τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο τους επενδυτές, ώστε να επηρεάσει αρνητικά την χρηματιστηριακή πορεία των εξαγωγικών εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αυτό όμως το οποίο θα προσεγγίσει τα επενδυτικά βλέμματα στο πρώτο εξάμηνο, είναι ο τραπεζικός κλάδος. Κι διότι, περίπου τον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test, όπου και θα διαπιστωθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Μπορεί εκείνο το χρονικό διάστημα να παρατηρηθεί μια υποχώρηση στις τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά.

Κι αυτό γιατί το πρόσφατο ράλι που πραγματοποιείται στα ελληνικά ομόλογα, είναι ικανό να προσφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έκτακτα κέρδη, τα οποία θα «μαλακώσουν» τις όποιες αρνητικές επιδράσεις των stress test. Πιο συγκεκριμένα, το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2042 καταγράφει απόδοση 63,7% (τιμή 21/12), αυτό λήξης Φεβρουαρίου 2036 απόδοση 60,4%, λήξης Φεβρουαρίου 2039 απόδοση 59,7%, λήξης Φεβρουαρίου 2034 απόδοση 59,3%, και λήξης Φεβρουαρίου 2040 απόδοση 57,9%. Πραγματικά άκρα ικανοποιητικές αποδόσεις, οι οποίες φυσικά θα καταγραφούν στα αποτελέσματα της χρήσης 2017, με την ανακοίνωση αυτών να εκτιμάται προς τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι θα μπορούσαν να είναι οι επενδυτές, οι οποίοι τοποθέτησαν τα χρήματα τους από τις αρχές του έτους στον κλάδο των βιομηχανικών προϊόντων, καθώς αποδίδει 54,59% (κλείσιμο 28/12), ενώ με απώλειες 0,78% (κλείσιμο 28/12) ολοκληρώνει ο κλάδος του εμπορίου. Για όσους ακόμη μία χρονιά αποφάσισαν να ποντάρουν στον τραπεζικό κλάδο, δυστυχώς ατύχησαν. Κι αυτό όχι γιατί έχασαν χρήματα, αλλά απλώς ο τραπεζικός δείκτης ολοκληρώνει την χρονιά (κλείσιμο 28/12) με το φτωχό +3,02%, όταν ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε κέρδη 24,15% (κλείσιμο 28/12), ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδη 19,18% (κλείσιμο 28/12), και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδη 53,22% (κλείσιμο 28/12).

Αλλά και τεχνικά, γενικός δείκτης, FTSE 25, και μεσαία κεφαλαιοποίηση ήδη βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Ο γενικός δείκτης ήδη διαπραγματεύεται στην υπέρ αγορασμένη ζώνη, βάζοντας πλώρη για το υψηλό Ιουλίου, στις 860 μονάδες, με την πρόσκληση να βρίσκεται στο 50% του Fibonacci, στις 908 μονάδες (κόκκινο βέλος), όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Η ιδιαίτερη όμως χαρά προέρχεται από τον FTSE 25, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει εκ νέου «χρυσό» σταυρό, με τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών να διασπά ανοδικά αυτόν των διακοσίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα, με το πρώτο τεστ να δίνεται στην αντίσταση των 2.218 μονάδων (γραμμή ΑΒ).

Σε υψηλά τριών ετών περίπου επανήλθε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από το επίπεδο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, αλλά προσπαθώντας σίγουρα μέσα στο νέο έτος να κινηθεί προς την αντίσταση των 1.330 μονάδων (γραμμή ΑΒ).

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2018 έρχεται με τις καλύτερες των προϋποθέσεων από πλευράς αποδόσεων, και πως μόνο κάποιο απρόσμενο δυσάρεστο γεγονός για την ελληνική οικονομία, θα μπορούσε να υποδαυλίσει την προσπάθεια του γενικού δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο εκλογών, ας μην αγνοούμε όμως πως τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς παράγοντες, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως μετά από μια μικρή υποχώρηση κινούνται εκ νέου προς υψηλότερα επίπεδα.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    14
    Shares
  •  
  •  
  • 14
  •