Κάποιοι ίσως πεθάνουν απο κρύο στην Ουκρανία, λόγω ΔΝΤ;

Το 2014, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας με ένοπλο πραξικόπημα, η χώρα οδηγήθηκε, κατά ορισμένους,  απο ενα μίγμα νεοναζιστικών ομάδων θανάτου και ολιγαρχών από σχεδόν μηδενικό χρέος, σε εμφύλιο πολεμο, φυλετικους και πολιτικούς διωγμους, την υπερχρέωση της χωρας, και τελικα στην αγκαλιά του ΔΝΤ . Το χρέος της χώρας, κάτω απο το βάρος στρατιωτικών δαπανών λογω εμφυλίου  ωστε να εκδιωχθούν Ρωσόφωνοι  κατοικοι, και ‘μιγματος’ οικονομικών επιλογών του ΔΝΤ υπερδιπλασιάστηκε και πλέον φτανει το 80% του ΑΕΠ!

Μέσοι μισθοί

Οι μέσοι μισθοί στην Ουκρανία βρίσκονται σε επίπεδα μόλις 245 δολαρίων (210 ΕΥΡΩ, 6900 UAH στο τοπικό νόμισμα, πηγη: Εθνικη στατιστικη υπηρεσια Ουκρανίας), ενω πλέον οι δύο περιοχές που αυτονομήθηκαν για να περισώσουν τη ζωή των Ρωσόφωνων και όχι μόνο, πληθυσμών τους, που ειναι πλέον γνωστές ως Λαική Δημοκρατία Ντονέτσκ και Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ, παρότι υφίστανται ακόμη και τωρα βομβαρδισμούς απο στρατιωτικά τμηματα και παραστρατιωτικα, κυρίως ναζιστικά κατάλοιπα, της Ουκρανίας, φαίνεται να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Τα νέα μέτρα στην Ουκρανία

Η στροφή της χώρας προς το ΔΝΤ για να χρηματοδοτήσει τον πολυδάπανο πόλεμο και την οικονομικη χρεοκοπία της χώρας μετά το πολιτικό χάος, δεν ειναι χωρίς κόστος. Ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουκρανία Gösta Ljungman με σημερινή του δήλωση (19/12/2017) ζητάει την  πλήρη ‘απελευθέρωση’ των ενεργειακών τιμών. Κατα τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ . ‘Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της χώρας στο επίπεδο εισαγόμενης ισοτιμίας‘.

Οι Ουκρανοί ειναι…’σπάταλοι στην ενέργεια’, κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το βήμα θα προωθήσει την ‘ανάπτυξη μιας ελεύθερης αγοράς φυσικού αερίου’ και ‘θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ….εξοικονομήσουν ενέργεια’!  ‘Ο τελικός στόχος’, όπως δηλωσε ‘ είναι να εισαχθεί μια ελεύθερη αγορά φυσικού αερίου και στο δρόμο προς αυτήν είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την τιμή του φυσικού αερίου σύμφωνα με την τιμή εισαγωγής’. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ήταν να προσαρμόσει την τιμή του φυσικού αερίου για τον πληθυσμό προς την κατεύθυνση της αύξησης λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων στην ευρωπαϊκή αγορά έως τον Οκτώβριο του 2017, αλλά αυτή η απαίτηση δεν εκπληρώθηκε ως αυτη τη στιγμή σε πλήρη βαθμό, για ευνόητους λόγους. Αν αυτο συμβεί, ο βαρύς χειμώνας και οι χαμηλοί μισθοί ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε πολλούς θανάτους απο το κρύο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένουν όλοι πως θα αντιδράσει η Ουκρανική κυβέρνηση, καθώς μετά την κρίση του 2014, το ΑΕΠ της χωρας εχει μειωθεί κατά 50% ενω επίσης οι χρηματιστηριακές αξίες βρίσκονται πολύ χαμηλά ακόμη και στο εγχωριο νόμισμα. Ο χρηματιστηριακός δεικτης PFTS του Ουκρανικού Χρηματιστηρίου ( PFTS Index) ειναι λίγο πάνω απο 300, ενω κατά το 2014 ήταν σε επίπεδα 450 περίπου μονάδων. Αν σε αυτό προσθέσουμε οτι το εγχώριο νομισμα ειναι στο 1/3 της δολαριακής αξίας που ειχε το 2014, οι συνολικές απώλειες ακόμη και για επενδυτές φαίνεται να ειναι σε επίπεδα 82% (δηλαδή απόδοση -82% σε 3,5 ετη)!

Συντακτική επιτροπή new-economy.gr

Πηγή Στατιστικών:  Στατιστική Υπηρεσία Ουκρανίας, Επίσημες τιμές δείκτη (closing prices) και ισοτιμιών (fixing).

 

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •