Η δημοσκόπηση της ΜRB, δείχνει κάτι νέο!

 

Η γνωστή εταιρία MRB δημοσίευσε  την δημοσκόπηση ‘τάσεις’ για  τον μήνα Δεκέμβριο 2017. Συνηθως κάνει τη δημοσκόπηση αυτή κάθε 6 μήνες. Πρόκειται για εξαιρετικά εκτεταμένη δημοσκόπηση με 9 θεματικες ενότητες και 150 σελίδες με απαντήσεις σε διάφορα θέματα! Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Για να βγαλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καλό ειναι να την συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας τόσο με τον Δεκέμβριο του 2016, πριν ακριβώς ένα έτος, οσο και με τον Φεβρουάριο του 2016,δηλαδη πριν 22 μήνες, που ηταν η πρώτη της τέτοια δημοσκόπηση μετά τις τελευταίες εκλογές. Θα υποθέσουμε ότι η δημοσκόπηση ειναι ακριβής, για να συνεχίσουμε την ανάλυση αφου ομως στρογγυλοποιήσουμε τα νούμερα, για απλοποίηση.

 

Τι δείχνουν οι πίνακες, 8 σημεία

Προκύπτουν 8 ενδιαφέροντα συμπεράσματα για μελλοντική σκέψη και ενα γενικό.

Α. Τρία συμπεράσματα σε σχέση με το αν βελτιώνονται τα οικονομικά.

 1. Μόλις το 17% του κόσμου μπορεί άνετα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, που πάντως είναι πολύ υψηλότερο από ότι ηταν πριν ένα χρόνο (11%) ή πριν 22 μήνες (10%). Το ποσοστό του κόσμου που δεν μπορει να ανταπεξέλθει, ανερχεται σε 13%, σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο πριν ένα χρόνο (21%) ή πριν 22 μηνες (20%).
 2. 35% του κοσμου θεωρει ότι θα εχει χειρότερες εργασιακες συνθηκες στο μέλλον. Ηταν 43% πριν 12 και πριν 22 μήνες.
 3. 22% πιστευουν ότι θα ανακάμψει η οικονομια, είναι περισσότεροι από πέρσυ (14%) η πριν 22 μηνες (15%). Εκεινοι που πιστευουν ότι θα είναι χειρότερα είναι πλειοψηφια (71%) αλλα είναι λιγοτεροι από περσυ (81%) ή πριν 22 μηνες (80%)

Β. Τρία  βασικά συμπεράσματα για τις κυβερνητικές επιλογές

 1. Το 67% συμφωνούν με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ μονο το 27% διαφωνει.
 2. Το 53% διαφωνει σε κάθε περιπτωση με τους πλειστηριασμούς.
 3. Ο κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί την ενταξη στο ΕΥΡΩ, λάθος! Το 58,7% θεωρεί ότι η επιλογή του ΕΥΡΩ  ως νομίσματος είναι λαθεμένη. Είναι ελαφρα χαμηλότερη από οσους ηταν το 2016 (59,5%) , ή το Φεβρουάριο του 2016 (60,3%), αλλά  ακόμη συντριπτικά περισσότεροι από οσους είναι υπέρμαχοι του ΕΥΡΩ (34,5%), που αυξηθηκαν κατά 2 μονάδες σε 1,5 χρόνο! Οι πολέμιοι του ΕΥΡΩ είναι ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ σε ΟΛΑ τα κομματα της ερευνας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ, ΕΝ.ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΔΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟ) όχι όμως στο ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ.  Από αυτούς που θεωρούν το ΕΥΡΩ ως κακη επιλογή, το 1/3 ( 18% συνόλου ψήφων) προτιμούν άμεση έξοδο!

Γ. Δύο βασικά εκλογικά συμπεράσματα

 1. Η ΝΔ προτιμάται απο το 30,7%, ενώ ηταν 29,1% περσυ (+1,6%) ενω εχουν σκοπό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ 21,3%, πολύ περισσότεροι (+5,1%) από οσους ηταν πέρσυ (ήταν 16,2%)
 2. Η Νεα Δημοκρατία είναι με συντριπτική διαφορά πρώτο κομμα στους ηλικιωμένους (43,6% σε ανθρωπους ανω των 65 ετων), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτο κομμα (22%) στους νέους 18-24 ετων , των οποιων επισης 7% προτιμα Ενωση Κεντρώων, 13% Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 20% ΚΚΕ-ΧΑ-ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ!

 

Γενικό συμπέρασμα

Αν και ειναι ακόμη πολύ νωρίς, και πολλά μπορούν να ανατραπούν υπέρ οποιασδήποτε κατεύθυνσης, τα παραπάνω φανερώνουν τρία βασικά. Πρώτον ότι το ποσοστό των πολιτων που βελτιώνει τη θεση του και είναι αισιόδοξο αυξάνεται και εκείνο που εχει δυσκολη θέση και απαισιόδοξο μειώνεται.  Δεύτερον οι πολίτες (67%) συμφωνούν με το κοινωνικό μέρισμα, που είναι η βασικη επιλογή της κυβέρνησης, αλλά τοσο το θεμα των πλειστηριασμών όσο και του νομίσματος (επιλογή ΕΥΡΩ) αποτελούν πρόβλημα για τον κο Τσίπρα.  Τρίτον η ΝΔ διατηρεί και ενισχύει τη θέση της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εντυπωσιακά (5% σε ένα χρόνο) με αποτέλεσμα η ψαλίδα να μειώνεται απίστευτα γρήγορα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη  βελτίωση των οικονομικών, λαθος επικοινωνιακη τακτική της ΝΔ ή στο ότι οι νέοι συγκινούνται περισσότερο από τα μικρά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε όλα τα παραπάνω.

Συνολικα τα ευρήματα παρά το αναμφισβήτητο ότι η ΝΔ δεν χάνει εδαφος, δίνουν ενδείξεις , όχι αποδείξεις, ότι ο χρόνος μετράει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ενώ δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία περι ρεύματος προς την κα Γεννηματα και ΔΗΣΥ, στην πρόθεση ψηφου (μονο σε εκτίμηση!), διαψεύδοντας προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, που θεωρείται βασικό σενάριο, δείχνει να οδηγεί σε εκλογικές ανατροπές υπέρ της κυβέρνησης και ίσως υπερ κάποιων μικρών κομμάτων!

 

Κωνσταντίνος Βέργος

 •  
 •  
 •  
 •  
 •