Σήμερα ξεκίνησε ‘παγκόσμιος πόλεμος’ Ασφαλιστικών εταιριών, από τις ΗΠΑ!

Αν ο πόλεμος των ΣουπερΜάρκετ εξελίσσεται στην Κίνα, όπου βρίσκονται 1,3 δισεκατομμύρια καταναλωτές έτοιμοι να καταβροχθίσουν από φρουτόκρεμες ως σούσι, ο παγκόσμιος πόλεμος των ασφαλιστικών εταιριών ξεκίνησε σήμερα στην μεγαλύτερη δημοκρατική χώρα του πλανήτη, την χώρα των ελεύθερων, εκεί που όλοι θα ήθελαν να ζούν, στις ΗΠΑ!

 

To deal

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα ότι η CVS, η γιγαντιαία αυτή Αμερικάνικη εταιρία που διαθέτει 9.700 φαρμακεία και 1.100 Κέντρα Υγείας στις ΗΠΑ, θα εξαγοράσει  τον Αμερικανικό ασφαλιστικό γίγαντα, ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, Aetna, που ηδη διαθέτει 22 εκατομύρια πελάτες! Η συμφωνία περιλαμβάνει 69 δις δολάρια και θα επιτρέψει στην CVS να κρατήσει το πελατολόγιο της Αetna, παρέχοντάς του το πρωτο ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ συστημα υγείας, από ασφάλιση ως το ιδιο το προιόν ή φάρμακο! Καθώς η  Αetna είναι η 4η σε μέγεθος εταιρία, αν η συμφωνια εγκριθει απο τις ρυθμιστικες αρχες στις ΗΠΑ, αναμένεται να υπάρξει πράσινο φώς για εξελίξεις που θα κάνουν την ασφαλιστική αγορά αγνώριστη!

 

Γιατί οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μας αφορούν

Γιατί αυτό που τωρα συμβαίνει στις ΗΠΑ μας αφορά; Ο λόγος είναι απλός. Οι ΗΠΑ είναι όχι μόνο η πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, αλλά διαθέτει και το πιο τεράστιο και παράλληλα πολυδάπανο ασφαλιστικό σύστημα, που βασίζεται σχεδόν αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ στην Ευρώπη, οι τιμές φαρμάκων και εξετάσεων ρυθμίζονται από μικτή επιτροπή φορέων και στις περισσότερες χώρες εχουν καποιο βαθμό ρύθμισης και κρατικής πρόνοιας, στις ΗΠΑ είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελεύθερο. Αυτό επιτρέπει να υπάρχει ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος ασφάλισης του κόσμου. Όμως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό που τώρα συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι το μέλλον και σε παγκόσμια κλίμακα; Τρία πράγματα. Συνδικαλισμός, Δημογραφικό και Ανάπτυξη.

Πρώτον, φθίνων συνδικαλισμός, παγκόσμια, είναι η τάση και σημαινει ότι πιθανότατα σύντομα οι εργαζόμενοι θα είναι επαίτες για να πάρουν όχι μονο μισθό αλλά και κρατική σύνταξη. Τα δικαιώματα αποδίδονταν και πάντα θα αποδίδονται σε όσους εχουν τη δύναμη να τα αρπάξουν! Αντι να διεκδικήσει μείωση ωρών εργασίας και αύξηση σύνταξης, όπως συνεβαινε την περίοδο 1960-1980, ο μέσος εργαζόμενος, ανοργάνωτος, εχει πλέον φθίνοντα δικαιώματα. Μοιραία θα στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση, αν δεν θελει να εχει ασφράγιστα δόντια, σπασμένα πόδια και ανύπαρκτο ετήσιο τσεκ-απ. Κανένας σχεδόν πολιτικός δεν θα σώσει τους εργαζόμενους, καθώς σχεδόν όλοι ‘δουλεύουν’ για τις εταιρίες, από ΗΠΑ ως τα βάθη της Ασίας!

Δεύτερον, Δημογραφικό. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με ισχυρότατη δημογραφική ανάπτυξη, 2-3% ετησίως, πολύ ισχυρότερη από εκείνη οποιαδήποτε ανεπτυγμένης χωρας, με Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία να εχουν ανάπτυξη μόλις μεταξύ 0% και 1%, Κίνα 0% και Ιαπωνία αρνητική. Με την συνεχή εισροή μεταναστών, από τότε που ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ, εκατομμύρια εισέρχονται κάθε χρόνο για να βρούν τα όνειρά τους εκεί, επιτρέποντας στην γιγαντιαία αυτη ελεύθερη χώρα να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθως οι νεοι αυτοι πολίτες έφερναν μαζί με τα όνειρά τους, και την εργασία τους, αλλά και νοικιαζουν ή αγοράζουν σπίτια, αγοράζουν έπιπλα και καταναλώνουν, πολλαπλασιάζοντας παραγωγή και κατανάλωση!

Τρίτον, οι ΗΠΑ είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου. Αν θέλετε να δειτε το μέλλον δείτε τι συμβαίνει εκεί! Εκει συμβαίνουν τα προβλήματα, και εκεί λύνονται πρώτα! Όπως ότι συμβαίνει στην  πόλη, θα συμβεί στο τελευταίο χωριό μετά λίγα χρόνια, ετσι ακριβώς ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο μετά 5, 10 ή 15 έτη! Είναι θεμα επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης, όχι επιβολής όπως πιστευουν οι αφελείς!

 

Ποιο είναι τωρα το πεδίο ανταγωνισμού;

Αυτό που τωρα δημιουργείται είναι ενας Γίγαντας στον τομέα της ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ Ιδιωτικής Ασφάλισης που διαθέτει από Ασφάλιση (22 εκ. πελάτες) ως Κλινικές (1.100) και Φαρμακεία (9.700)! Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο μοντέλο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκόσμια, που παρέχει εντελώς ιδιωτικό το συνολο αυτων των υπηρεσιών!Οι πελάτες μπορούν να κάνουν άμεσα καποιους ελεγχους-τεστ ακόμη και στα ίδια τα καταστήματα.Το μόνο μη κερδοφόρο, παγκόσμια αλλα και στις ΗΠΑ είναι οι Κλινικές, αλλά αυτές  είναι σημεία ‘κυρους’ και ‘εμπιστοσύνης’ για τα εκατομμυρια των πελατών αλλα και παρέχουν προιόντα που δεν εχουν τον ανταγωνισμό από ηλεκτρονικα καταστήματα όπως ebay ή Amazon. Φυσικα οι δυνατότητες Cross-selling, δηλαδή πώληση παράλληλα προιόντων όλης της νέας διευρυμένης γκάμας  (πχ. Ασφάλιση στα καταστήματα) είναι ένα από τα ευνόητα πλεονεκτήματα.

Όμως ο ανταγωνισμός είναι σημαντικός. Για την ιδιωτικη ασφάλιση 270 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στις ΗΠΑ, μια βιομηχανία 300 δις δολαρίων ετησιως μόνο στον τομέα των φαρμάκων, που είναι μόλις το 10% της συνολικής αγοράς υγείας, που αποτελεί 3 τρις  από τα 18 τρις του ΑΕΠ των ΗΠΑ, εκτος από βιομηχανίες και Φαρμακεία υπάρχουν οι λεγόμενες Pharmacy benefit management (PBM) που λειτουργούν σαν διαπραγματευτές-μεσάζοντες για τους ασφαλισμένους ώστε να χαμηλώσουν τα κόστη φαρμάκων, με το αζημίωτο φυσικά.

Tρεις οι μεγαλύτεροι παικτες που ελεγχουν την αγορά. Η United Health Group είναι ενας εν μερει καθετοποιημένος ομιλος, με 200 δις Πωλήσεις και Χρηματιστηριακή Αξία, και αποδοτικότητα ιδίων Κεφαλαίων περίπου 20%, η εν λόγω CVS με 75 δις Κεφαλαιοποίηση με 180 δις Πωλήσεις και η Anthem με 90 δις περιπου Πωλήσεις και 60 δις Κεφαλαιοποίηση, αλλα Αποδοτικότητα Ιδίων μόλις 6%. Ενδεχόμενη συγχωνευση της CVS με την Aetna (60 δις Πωλήσεις και Κεφαλαιοποίηση περίπου) οδηγεί σε γιγαντα με 240 δις Πωλήσεις και πάνω από 150 δις Κεφαλαιοποίηση(Χρηματιστηριακή αξία).

 

Εικόνες από το μέλλον

Ο στόχος είναι το σύνολο της πίτας υγείας των ΗΠΑ που είναι 3 τρις ετησίως, δηλαδή…το 5% του Παγκόσμιου ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι προς ιδιωτικοποίηση θα μεταβούν και άλλα συστηματα παγκοσμίως, όποιος τωρα κυριαρχήσει στην Αμερικάνικη Αγορά, δημιουργεί εχέγγυα για κυριαρχία σε μια αγορά που δυνητικά φτανει το 10% όχι του Αμερικάνικου, αλλά του Παγκόσμιου ΑΕΠ! Σε καμμια πάντως περιπτωση δεν πρεπει να περιμενει καποιος μια εταιρία στις ΗΠΑ να μονοπωλήσει την αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχες στην χωρα αυτή λειτουργούν με συνέπεια και διαλυουν εταιρίες που τεινουν να μονοπωλήσουν.

Αν και οι συγχωνευσεις αυτές εχουν κέρδη, το αν θα εχει οφέλη ο καταναλωτής είναι κατι αγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι η συγχώνευση αυτή ανοίγει δρόμους για υπερ-εταιρίες που επιφερουν οικονομιες κλίμακος, και οδηγούν σε μια παγκόσμια αγορά όπου ο ιδιωτκός τομέας θα προσφέρει γκαμα υπηρεσιών σε καθετοποιημενη μορφή, ίσως και μια παγκόσμια ιδιωτικη ασφάλιση! Και ισως αυτό, αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι! Εισερχόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή που οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να προσφέρουν πλήρες πακέτο ασφάλισης, εναλλακτικό του κράτους! Ο πόλεμος λοιπόν, δεν θα ειναι μόνο μεταξύ εταιριών, αλλά κάτι πολύ παραπάνω!

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    119
    Shares
  •  
  •  
  • 119
  •