Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης ζήτημα βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής

Το τελευταίο εξάμηνο, η διοίκηση της ΔΕΘ βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αρχιτεκτονικού γραφείου για την ανάπλασή της. Προφανώς, κρίνεται αναγκαίο για τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα Εκθεσιακό Κέντρο με σύγχρονες υποδομές, όπου θα είναι ενσωματωμένο στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Ωστόσο, ο άναρχος και πυκνοδομημένος αστικός ιστός της πόλη μας, καθιστά ως μεγαλύτερη ανάγκη την ύπαρξη ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που να διασχίζει την πόλη από τη θάλασσα έως το βουνό και να δίνει ανάσες στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμπορικό της κέντρο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, εξ αρχής, ως Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας, ταχθήκαμε και συνεχίζουμε να τασσόμαστε και τώρα, υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε δημόσια έκταση στα δυτικά, κοντά στην πόλη, αλλά έξω από τον οικιστικό ιστό της. Με καλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, με  ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και προοπτική μελλοντικών επεκτάσεων, που θα βοηθήσει, παράλληλα, στην ανάπτυξη της υποβαθμισμένης δυτικής πλευράς της πόλης. Σχεδόν κανένα ανθρώπινο έργο δεν θεωρείται άμοιρο συνεπειών. Αναγνωρίζουμε, επομένως, ότι η δόμηση της προτεινόμενης έκτασης αφαιρεί φυσική επιφάνεια, ενώ εκεί θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αειφόρες τεχνικές με πράσινα δώματα, φυτεμένες όψεις, κτήρια μηδενικής κατανάλωσης, ανακύκλωση νερού και απορριμμάτων και γενικά όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο έρευνας-εκπαίδευσης για το Τεχνολογικό Ίδρυμα της περιοχής, για Αγροτική Έρευνα και Εφαρμογή και ως Εκπαιδευτικό Προορισμό των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκτώντας έτσι καθημερινή σύνδεση με τη ζωή των κατοίκων της.

Με την προκρινόμενη λύση της ανάπλασης της ΔΕΘ, 175 στρέμματα με τεχνικές κατασκευές και προκήπια θα προστεθούν στον ήδη αποκρουστικό τσιμεντένιο χαρακτήρα του κέντρου, θα μεγεθύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, θα κόψουν την ανάσα των κατοίκων των γύρω περιοχών, θα μειώσουν αισθητά την εμπορική αξία τους, καθώς και την επισκεψιμότητα τους στις περιόδους που δεν θα λειτουργεί το εκθεσιακό τεχνούργημα.

Ενδεχομένως να υπάρχουν επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την μια ή την άλλη άποψη. Όμως, το σίγουρο είναι ότι η Διοίκηση της ΔΕΘ, αλλά και η Δημόσια Διοίκηση αδυνατεί να αντιληφθεί, τόσο τη βασική καθημερινή ανάγκη της πόλης, όσο και τις ενδεχόμενες απαιτήσεις σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Ειδικότερα, θεωρούμε ότι σχεδιάζει ένα τεράστιο έργο που σε λίγα χρόνια θα θεωρείται μη βιώσιμο, παρωχημένο και επιβλαβές για την πόλη και τους κατοίκους της, οι οποίοι θα επωμιστούν το κόστος για την κατασκευή του.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΘ, έστω και την τελευταία στιγμή, να ακυρώσει την τρέχουσα διαδικασία και να ξεκινήσει άμεσα μιαν άλλη με στόχο την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, προς όφελος των πολιτών και της ποιότητας ζωής της πόλης.

Η Γραμματεία της ΠΟ Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων