Τι «παιχνίδια» παίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία «όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια», και φαίνεται να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η υπόθεση της Folli Follie δείχνει να έχει ανοίξει την «όρεξη» σε κάθε «πικραμένο» κερδοσκόπο ανά την υφήλιο, όπου με την μεταβλητότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, έρχεται να κερδοσκοπήσει στα απάνεμα νερά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε; Αφού η «πατρίς κοιμάται».

Η χθεσινή επίθεση στον τραπεζικό κλάδο, με κύριο στόχο την Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε για ακόμη μία φορά την ευκαιρία σε κάποιους να κερδοσκοπήσουν εις υγείαν των γνωστών κορόιδων; Από την στιγμή που ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν υφίσταται (στην ουσία), οι επενδυτές παραμένουν έρμαιο του εκάστοτε κερδοσκόπου. Και τι θα μπορούσε να κάνει, θα ρωτήσει κάποιος; Πολύ απλά θα μπορούσε να κάνει χρήση της παραγράφου 2.6.9.1 του κανονισμού του Χρηματιστηρίου περί αναστολής κινητών αξιών, «Στην περίπτωση των Κινητών Αξιών, λόγος αναστολής είναι ιδίως: α) η προσωρινή μη διασφάλιση ή απειλή της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς από την οποία ενδέχεται να διακινδυνεύεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών, β) η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής ή η μη τήρηση των υποχρεώσεων ενημέρωσης στις περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, σύμφωνα με την παράγραφο 3.1.7. 2) Η διαπραγμάτευση κινητής αξίας αναστέλλεται υποχρεωτικά, εφόσον υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα γλύτωναν χρήματα οι επενδυτές, αλλά και θα τηρούνταν η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αξιοπιστία της, μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την άμεση παρέμβαση της SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ) σε tweet του προέδρου της Tesla, Elon Musk, όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων και του στοίχησε την θέση του Προέδρου. Τόσο απλά…..

Τα παιχνίδια με τις τραπεζικές μετοχές

Το sell-off στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χθες, προκάλεσε εύλογες απορίες στους επενδυτές, με μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου να αποδίδει την πίεση στον τραπεζικό κλάδο στην μεγάλη πιθανότητα κρατικοποίησης των τραπεζών. Η πιθανότητα κρατικοποίησης των τραπεζών δεν υφίσταται μέχρι στιγμής, κι αυτό διότι: Πρώτον, υπάρχει απόθεμα 30 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Δεύτερον, πριν μερικά χρόνια η κρατικοποίηση (στην ουσία) των ελληνικών τραπεζών μέσω ΤΧΣ δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία τους, αφού το management παρέμεινε υπό ιδιωτικά συμφέροντα. Τρίτον, οι εκθέσεις των ξένων οίκων συγκλίνουν στην ανησυχία τους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με την Morgan Stanley να θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τις προσδοκίες τους για μείωση των NPEs την επόμενη τριετία στο θετικό οικονομικό περιβάλλον, τη βελτίωση της δευτερογενούς αγοράς πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Τέταρτον, σε περίπτωση κρατικοποίησης των τραπεζών, αυτό δεν θα δημοσιευόταν πουθενά, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Goldman Sachs, το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών εστιάζεται στην προσπάθεια τους να μειώσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι επιχειρηματίες προσκείμενοι σε διάφορα κόμματα.

Η περίπτωση της MIG

Στα «ψιλά» γράμματα πέρασε η πρόσφατη απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου της Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει στην εταιρεία MIG να πωλήσει τις μετοχές, που κατέχει είτε άμεσα, είτε έμμεσα στην ελλαδική εταιρεία Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών «ΥΓΕΙΑ» Α.Ε, καθώς και να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης της 27ης Αυγούστου 2018 ή και οποιασδήποτε άλλης ημερομηνίας, που αφορούν στην πώληση στις εταιρείες Hellenic Healthcare όλων των μετοχών, που κατέχει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο του «ΥΓΕΙΑ».

Όπως ήταν φυσικό, ούτε και σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπραξε τα δέοντα, με την μετοχή να υποχωρεί από την Δευτέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του κυπριακού χρηματιστηρίου κατά 7,8%, και σε διάστημα μιας εβδομάδας κατά 11,22%.

Η περίπτωση της ΒΙΟΤΕΡ

Ακόμη πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ, καθώς αναμένεται η απόφαση της 26ης Σεπτεμβρίου για την εξυγίανση της εταιρείας, με την μετοχή βέβαια να «διαπρέπει» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καταγράφοντας απώλειες 8,33% την τελευταία εβδομάδα, και σε διάστημα εξαμήνου κέρδη 66,67%!

Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εξαμήνου του Ομίλου και της Εταιρείας, διαπιστώνει ότι ο κύκλος εργασιών ανέρχεται στις 68 χιλ. ευρώ και 33 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με τις ζημιές στα 3.688 χιλ. ευρώ και 3.575 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός φθάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 136.535 χιλ. ευρώ και 134.008 ευρώ αντίστοιχα. Αλήθεια τι turn around story μπορεί να έχει μία εταιρεία, που ακόμη και με σημαντικό «κούρεμα» του τραπεζικού της δανεισμού, οι προβλέψεις της ίδιας της διοίκησης για το δεύτερο εξάμηνο έγκειται στο γεγονός ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να έχει αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική της δραστηριότητα;

Ποιος άραγε αγοράζει τις καθημερινές σχεδόν μετοχές που ρευστοποιεί ο κ. Γεώργιος Μαυροσκότης; Μήπως η απόφαση του δικαστηρίου είναι γνωστή σε κάποιους; Μήπως έγκειται κάποιο επιχειρηματικό deal το οποίο η αγορά δεν γνωρίζει; Για πιο λόγο και σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κωφεύει;

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδεικνύεται «διακοσμητικός», καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει τα δέοντα για την προστασία του επενδυτικού κοινού, το οποίο ήδη με την περίπτωση της Folli Follie έχει χάσει χρήματα. Το να επιθυμούμε μια αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αρκεί εάν μένει μόνο στα λόγια, αλλά να περνάει και στην πράξη, καθώς μόνο έτσι αυτός ο χώρος θα αποκτήσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του. Σε διαφορετική περίπτωση θα θυμίζει ιππόδρομο……

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.