Υπάρχουν περιθώρια ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους ξεκίνησε η «άνοιξη» στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσελκύοντας με τον καιρό ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η «χαμένη» δεκαετία του 2010, μιας και το άφθονο και φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών οδηγούσαν σε απανωτά ιστορικά υψηλά διεθνείς δείκτες και μετοχές, δεν έφθασε ποτέ στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας το στην εσωστρέφεια και την μεμψιμοιρία, με εξαίρεση κάποιες μικρές ανοδικές περιόδους.

Από το περασμένο φθινόπωρο όμως, η πτωτική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει αλλάξει, δημιουργούντος προσδοκίες γι’ ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Μπορεί ορισμένες μετοχές να έχουν κάνει ένα πρωτοφανές ράλι από τα χαμηλά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακριβό ή ότι δεν υπάρχουν ακόμη φθηνές μετοχές.

Για όσους ασχολούνται λίγο πολύ με τα ξένα χρηματιστήρια, διαβάζουν συχνά για μετοχές με αρκετά υψηλό P/E, με υψηλό δανεισμό, με χαμηλή κερδοφορία ή και ζημιές, όπου για να δικαιολογήσουν αυτές τις αποτιμήσεις οι εταιρείες θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 50 ή 100 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και υψηλών περιθωρίων κέρδους, υπό την προϋπόθεση βέβαια αυτές να υπάρχουν ακόμη…

Μπροστά σε όλα αυτά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με όλες τις ιδιαιτερότητες που την διακρίνει, διαπραγματεύεται με ένα P/E 8,6, ένα από τα χαμηλότερα διεθνώς, με επτά κλάδους να υπόσχονται ικανοποιητική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (βλ. επόμενο πίνακα).

Πηγή:simplywall.st

Αλλά και από διαγραμματικής άποψης, το μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη δεν εμπνέει προς το παρών κάποια ανησυχία. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να διασπάσει τον ΚΜΟ200 μηνών (1.407 μονάδες, βλ. γράφημα παρακάτω), ανοίγοντας του τον δρόμο για το επίπεδο της αντίστασης των 2.073 μονάδων, με την προηγούμενη να βρίσκεται στις 1.370 μονάδες, και την στήριξη στις 1.016 μονάδες.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν τόσο από πλευράς θεμελιώδη ανάλυσης, όσο και τεχνικής, ευοίωνα, πλην φυσικά του αστάθμητου παράγοντα που δεν είναι άλλος από την επίσκεψη του «μαύρου κύκνου».

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.