Η Folli Follie και της Σοφοκλέους το «κάγκελο»

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ανακοινώθηκε χθες η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπόθεση της Folli Follie. Σύμφωνα με αυτήν, επιβάλλονται συνολικά πρόστιμα ύψους 8,04 εκατ. ευρώ, για παραβάσεις (α) της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017 και (β) για παραβάσεις των σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων διατάξεων των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016.

Προκειμένου να αποτρέπονται παρόμοιες παραβάσεις, θα πρέπει το πρόστιμο να είναι μεγαλύτερο από το ποσό της «υπεξαίρεσης». Το ποσό των 8,04 εκατ. σαφώς και είναι υποπολλαπλάσιο των 242,5 εκατ. ευρώ (ποσό για το οποίο δεν προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία), χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζει κανείς από τις θεσμικές αρχές που βρίσκονται αυτά τα χρήματα, κι εάν ποτέ θα βρεθούν.

Τα ποσά που επιβλήθηκαν ως πρόστιμα, φυσικά και δεν αρκούν ώστε να καλύψουν τις ζημίες των επενδυτών, και των προμηθευτών, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα η εταιρεία βεβαίωνε για την εύρυθμη λειτουργία της, και την κανονική πληρωμή των δύο ομολόγων που έχει εκδώσει στο εξωτερικό. Μέχρι βέβαια, την στιγμή που κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους επενδυτές, όταν διάφορα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ετοιμάζονται μαζικές αγωγές από την πλευρά των επενδυτών.

Για πιο λόγο η Folli Follie προέβη σε αυτή την κίνηση, αφού σύμφωνα με ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, δεν υπήρχε θέμα ρευστότητας; Για πιο λόγο οι βασικοί μέτοχοι (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα) μετακόμισαν μόνιμα στο Χονγκ Κονγκ; Αφού η πρόθεση των ίδιων ήταν και είναι (υποθέτουμε) να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος και να βρεθούν τα χρήματα που λείπουν από το ταμείο. Για πιο λόγο η ECOVIS ανακάλεσε τον ισολογισμό για την χρήση του 2017 με τόσο καθυστέρηση, και πολύ περισσότερο τον υπέγραψε, αφού δεν της δόθηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία; Όσο για τους Κινέζους; Αυτοί κάνουν τους «Κινέζους». Είναι αδιανόητο για μια εταιρεία σαν την Fosun να πιάνεται (λαϊκιστή) κορόιδο· φαντάσου τι γίνεται στις υπόλοιπες συμμετοχές τους!

Παρά το γεγονός ότι τα ερωτήματα παραμένουν πολλά για την υπόθεση της Folli Follie, αυτό που αφορά άμεσα όλους εμάς είναι ένα· οι επενδυτές θα αποζημιωθούν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε το ανώτερο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος. Μήπως όμως, ήρθε η ώρα οι θεσμικοί φορείς να σκεφθούν σοβαρά την αναθεώρηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας σε ανάλογες υποθέσεις;

Είναι γνωστό πλέον το ποσό που «χάθηκε», καθώς και η ζημιά που υπέστησαν οι επενδυτές. Τα συγκεκριμένα πρόστιμα σαφώς και δεν αρκούν ώστε να καλύψουν την εν λόγω ζημία, αλλά ούτε και την αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς. Μήπως όμως τελικά, θα πρέπει όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με το ελληνικό χρηματιστήριο να αναθεωρήσουμε και να αποχωρήσουμε από το «κάγκελο» της Σοφοκλέους;

  •  
    25
    Shares
  •  
  •  
  • 25
  •