Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Κρίση ή Παρακμή;

Του Χρήστου Παπαθεοφάνους

Οι διοικητικοί παράγοντες, η στελέχωση επιτελικών θέσεων από άτομα άσχετα και ακατάλληλα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις καθώς και η γενικότερη κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας αποτελούν τις κύριες αιτίες για τα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε μετά το πέρας της ημερίδας με θέμα «Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Κρίση ή Παρακμή;» η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Οικονομολόγων και Στελεχών (Π.Σ.Α.Ο.Σ.) και του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (Ι.Δ.Ε.Α.Δ.).

Επίσης στηλιτεύτηκε η παρουσία ξένων διαιτητών (κάποιοι προέρχονται από πρωταθλήματα αμφίβολης αξίας), ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών παικτών και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε.

Το neweconomy.gr ήταν το μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης που έδωσε το παρών και σας μεταφέρει αποκλειστικά και περιληπτικά όσα ειπώθηκαν τα οποία είναι άκρως σημαντικά.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι: Γιώτης Τσαλουχίδης, (Προπονητής Ποδοσφαίρου και πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Βέροιας), Μιχάλης Γεροθόδωρος (πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής Παναθηναϊκού, Εθνικού, Φωστήρα και Κορίνθου), Ευάγγελος Κρητικός (πρώην Πρόεδρος ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, Οικονομολόγος – Ελεύθερος Επαγγελματίας, Πρόεδρος Π.Σ.Α.Ο.Σ.), Ανδρέας Μαλάτος (Πρόεδρος Ι.Δ.Ε.Α.Δ.), Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου), Δημήτρης Γρηγοριάδης (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής), Μαράνος Σοφιανός (Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Διαιτητών Αθηνών), Δώρος Κλεοβούλου (Προπονητής Ποδοσφαίρου, πρώην Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου, Μέλος Δ.Σ. Π.Σ.Α.Ο.Σ.), Ζώης Κολιός (Οικονομολόγος, πρώην Αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος) κ.α.

Συντονιστής ήταν ο Γρηγόρης Παπανίκος (Μέλος Δ.Σ. ΠΣΑΟΣ, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Στέρλινγκ και Συνεκδότης του Επιστημονικού Περιοδικού Athens Journal of Sports).

Γιώτης Τσαλουχίδης

«Οι κυβερνήσεις και τα συμφέροντα τροφοδοτούν την κρίση η οποία είναι διοικητική και όχι αγωνιστική. Τελείως καθαρό το ποδόσφαιρο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τους Έλληνες διαιτητές από το να σφυρίζουν αγώνες μεταξύ των ελληνικών συλλόγων ξένοι. Έπρεπε να αποχωρήσουν. Να βγουν μπροστά οι ποδοσφαιριστές και να προλάβουμε τα χειρότερα».

Μιχάλης Γεροθόδωρος

 

«Δεν υπάρχουν στις κατάλληλες θέσεις άνθρωποι που να ξέρουν ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Κάποτε υπήρχαν αλάνες οι οποίες ήταν ποδοσφαιρομάνες. Δυστυχώς εδώ και χρόνια καραβιές… ξένων ποδοσφαιριστών βύθισαν… τις ΠΑΕ. Προτείνω να πάνε φυλακή για 10 ημέρες οι χούλιγκανς για παραδειγματισμό».

Δώρος Κλεοβούλου

«Επικρατεί πλήρης διάλυση για τους εξής λόγους: α) η μηδενική αξιοποίηση της επιτυχίας του 2004 (πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα), β) οι ΠΑΕ ως πάροχοι θεάματος ενθαρρύνουν την προσφυγή στο νόμο της ζούγκλας, γ) οι φίλαθλοι, δ) η απαγόρευση της μετακίνησης των φιλάθλων, ε)οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, στ) η αθρόα συμμετοχή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, ζ) οι ξένοι διαιτητές (ανίκανοι οι ντόπιοι;) από πρωταθλήματα αμφίβολης αξίας, η) η βία, θ) το στοίχημα που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και ι) η κηδεμονία από την ΟΥΕΦΑ».

Ευάγγελος Κρητικός

«Πώς γίνεται σε χρόνο dt να αλλάζει ο νόμος για την πολυμετοχικότητα των ΠΑΕ, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο αλλού; Αυτό γίνεται γιατί οι ΠΑΕ έχουν την απαιτούμενη μάζα (μεγάλο πλήθος οπαδών). Οι ΠΑΕ εκμεταλλεύονται την ανάγκη των οπαδών (κυρίως σε περιόδους κρίσης) να ξεδώσουν».

Ανδρέας Μαλάτος

«Από το 1979 θυμάμαι μόνο κρίσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βασικός μέτοχος του προβλήματος είναι η Πολιτεία η οποία συνδιαλέγεται αντί να ρυθμίσει. Είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό να γίνεται νομοθετική παρέμβαση για να μην την πληρώσει κάποιος. Αν επαναληφθεί το έργο του 2016 (νόμος Κοντονή), πρέπει να προσβάλουμε την αντισυνταγματική διάταξη που θα προέλθει».

Ζώης Κολιός

«Η τηλεόραση έγινε εξουσία. Η ίδια είδηση μεταδίδεται σε 3 κανάλια με 3 διαφορετικές μεταφράσειςΜας συμπεριφέρονται σαν ζώα. Φταίμε γιατί ανεχόμαστε το ρόλο του θύματος. Για μένα λύση είναι η απαγόρευση του ελληνικού ποδοσφαίρου για 5 χρόνια».

Δημήτρης Γρηγοριάδης

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει παρακμή διότι ανθίζουν… οι ακαδημίες οι οποίες παράγουν νέους αθλητές. Υπάρχει θεσμική κρίση διότι οι θεσμοί ακυρώνονται στην πράξη. Το μνημόνιο που θα υπογραφεί ίσως αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ας ευχηθούμε να διοργανωθούν ξανά τέτοιου είδους ημερίδες και τα προαναφερόμενα να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει…

  •  
    27
    Shares
  •  
  •  
  • 27
  •