Λίγο μετά το άνοιγμα στην Wall Street

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφουν κέρδη στο ξεκίνημα, καθώς η ήπια άνοδος του δείκτη PCE ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 216,27 μονάδες ή 0,64% στις 33. 882,61 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 28,48 μονάδων ή 0,66%, στις 4. 328,18 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq Composite ενισχύεται 136,43 μονάδες ή 1,03%, στις 13. 337,71 μονάδες.

Όσον αφορά τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον μήνα Αύγουστο – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – ξεπέρασε τις προσδοκίες σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε σε μηνιαία βάση στο 3,5% σε ετήσια στο 0,4% από τον προηγούμενο μήνα. Ο PCE, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,9% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Η ανακοίνωση του δείκτη ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση του PCE για τον Αύγουστο θα αυξάνονταν ελαφρώς, γεγονός που θα υποδήλωνε παρατεταμένη ανοδική τάση στις τιμές στη μεγαλύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα δώσουν μεγάλη προσοχή στη μέτρηση καθώς θα αποφασίσουν αν θα αυξήσουν και πάλι το κόστος δανεισμού φέτος.

Η μετοχή της Nike Inc ενισχύεται πάνω από 8%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη πρώτου τριμήνου, με τα έσοδα να διαμορφώνονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω της αδυναμίας στη Βόρεια Αμερική και της οικονομικής επιβράδυνσης στη αγορά της Κίνας. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα $0,94 και τα έσοδα στα $12,94 δισ.. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Investing. com ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή $0,75 και πωλήσεις $13,02 δισ..

Οι αναλυτές της Bernstein δήλωσαν ότι η Nike με έδρα το Όρεγκον, η οποία διατήρησε επίσης τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2024, παρουσίασε “ένα ωραίο κέρδος”.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σήμερα, σημειώνοντας άνοδο 2% αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της στενότητας της προσφοράς στις ΗΠΑ και των ελπίδων για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο τρίμηνο, στα υψηλότερα επίπεδα του 2023, χάρη στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. Περαιτέρω στήριξη ήρθε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, όπου η αποθήκευση σε ένα σημαντικό σημείο παράδοσης για τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, η έντονη ταξιδιωτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας στην Κίνα αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα καυσίμων στον κόσμο.

Οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στην σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του – γνωστού ως ΟΠΕΚ+ – την επόμενη εβδομάδα, όπου εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ομίλου, μπορεί να προχωρήσει σε μία νέα μείωση της παραγωγής.