Λίγο πριν το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν σήμερα, διευρύνοντας τις απώλειες τους εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν λόγω των νέων φόβων για την αγορά ακινήτων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ασία καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας 0,8%, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων οδήγησε σε πτώση τις μετοχές τεχνολογίας. Η αβεβαιότητα πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού την Παρασκευή, διατήρησε επίσης το κλίμα αβεβαιότητας.

Οι ασιατικές αγορές πιέστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τις μετοχές στις ΗΠΑ, με τους αμερικανικούς δείκτες να έχουν μια παρατεταμένη πτώση λόγω των ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος. Η Fed ανέφερε επίσης πρόσφατα, ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πτώση των κινεζικών μετοχών λόγω αβεβαιότητας της Evergrande

Ο δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite παραμένει αμετάβλητος. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ χάνει 0,7%, με τις μετοχές ακινήτων να καταγράφουν τις απώλειες μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της προβληματικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande.

Δημοσιεύματα ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Evergrande Hui Ka Yan είχε τεθεί υπό αστυνομική επιτήρηση. Οι αναφορές έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι μία από τις κινεζικές μονάδες της βρίσκεται υπό έρευνα.

Η είδηση αύξησε τις ανησυχίες για περισσότερο κυβερνητικό έλεγχο προς την αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία ήδη ταλανίζεται από μια εκτεταμένη κρίση ρευστότητας και πιθανές πτωχεύσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Ο τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande περιόρισε το κλίμα αβεβαιότητας προς τις κινεζικές αγορές πριν από την αργία της φθινοπωρινής γιορτής. Παρόλα αυτά, η αργία αυτή που διαρκεί μία εβδομάδα αναμένεται να προσφέρει κάποια στήριξη στην κινεζική οικονομία από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι αγορές αναμένουν επίσης την ανακοίνωση για τον δείκτη purchasing managers στην Κίνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την Κίνα επηρέασε αρνητικά τον δείκτη ASX 200 της Αυστραλίας. Οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, εν μέσω συνεχών πιέσεων από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Nifty 50 της Ινδίας δείχνουν αμετάβλητο το άνοιγμα, με τον δείκτη να προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κατακόρυφη πτώση του από τα υψηλά ρεκόρ. Ωστόσο, ο Nifty συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων στην Ασία για τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μέχρι στιγμής άνοδο 2,4%.

Οι φόβοι για τη Fed, και η αβεβαιότητα για την Κίνα οδηγούν τις ασιατικές μετοχές σε για απώλειες τον Σεπτέμβριο

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές αναμένεται να κλείσουν με απώλειες τον Σεπτέμβριο, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να σημειώνεται την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για υψηλότερα επιτόκια. Η κίνηση αυτή έπληξε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια υποδηλώνουν αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες και λιγότερο ελκυστικές αποδόσεις για τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλό ρίσκο.

Ο δείκτης Hang Seng είναι μεταξύ των χειρότερων κατά τη διάρκεια του μήνα, με πτώση 3,4% λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην τεχνολογία, ενώ ο ASX 200 σημειώνει επίσης πτώση άνω του 3%.

Οι δύο βασικοί δείκτες της Κίνας υποχωρούν μεταξύ 0,6% και 1,5% κατά τη διάρκεια του μήνα και διαπραγματεύοντε κοντά σε ετήσια χαμηλά επίπεδα. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί κατά 1,9% τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές κλονίστηκαν επίσης από τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, καθώς η αγορά ακινήτων της αντιμετώπισε νέες αντιξοότητες.

Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας παρέμεινε κλειστό σήμερα λόγω αργίας.