Λίγο πριν το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων

Η πλειοψηφία των ασιατικών χρηματιστηρίων υποχωρεί σήμερα λόγω του φόβου για νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τις κινεζικές μετοχές να διαφοροποιούνται από το αρνητικό κλίμα χάρη στα θετικά στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για περισσότερα κίνητρα.

Οι ασιατικές αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση στην Wall Street, ανησυχώντας για τον καταιγισμό των «επιθετικών» σημάτων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων επέδρασε αρνητικά στις τεχνολογικές μετοχές, ενώ παράλληλα απέσπασε κεφάλαια από περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στον κίνδυνο. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον μία ακόμη φορά φέτος και είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από το 5% μέχρι το 2024.

Το κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κλονίστηκε επίσης, και λόγω shutdown, το οποίο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πλήξει την ήδη υποτονική οικονομική ανάπτυξη.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 καταγράφει τις από τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ασιατικών χρηματιστηρίων, με πτώση 0,6%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας χάνει 0,3%.

Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,3%, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε όπως αναμενόταν τον Αύγουστο, γεγονός που ενδεχομένως προσκαλεί την Κεντρική Τράπεζα σε μια πιο “επιθετική” προοπτική. Ωστόσο, η αισιοδοξία για την Κίνα βοήθησε στην ανάσχεση περαιτέρω απωλειών του δείκτη.

Τα futures για τον δείκτη Nifty 50 της Ινδίας έδειξαν ότι το άνοιγμα θα είναι σταθερό, αφού ο δείκτης υποχώρησε απότομα από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, ο Nifty είναι μεταξύ των λίγων ασιατικών δεικτών που διαπραγματεύεται με θετικό τον Σεπτέμβριο.

Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων είναι κακός οιωνός για τις χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι περιορίζουν τις παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες κι επίσης απομακρύνουν κεφάλαια από assets με υψηλό ρίσκο σε assets με χαμηλότερο. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε τις περισσότερες ασιατικές αγορές να καταγράψουν μεγάλες απώλειες το προηγούμενο έτος.

Οι κινεζικές μετοχές υπεραποδίδουν χάρη στα θετικά στοιχεία, και την συζήτηση για την τόνωση της οικονομίας

Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές ήταν οι μοναδικές που κινήθηκαν σε θετικό έδαφος μεταξύ των ασιατικών σήμερα. Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite κατέγραψαν άνοδο 0,4% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,8%.

Στα μάκρο, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κινεζικά βιομηχανικά κέρδη ανέκαμψαν τον Αύγουστο, όσο και σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία συνέβαλαν στην αύξησης της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, ενόψει των βασικών στοιχείων για τον δείκτη purchasing managers που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το θετικό κλίμα στο κινεζικό χρηματιστήριο, βοήθησαν και οι υποσχέσεις για περισσότερα κίνητρα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η PBOC δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μέτρα εντατικοποίησης για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να φθάσει τα προ Covid επίπεδα.

Επίσης, οι κινεζικές μετοχές καταγράφουν σημαντικές απώλειες τον μήνα που διανύουμε, διαπραγματευόμενες κοντά στο χαμηλό του 2023, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη χώρα.

Οι ανησυχίες για την Κίνα είχαν επίσης πλήξει τις περιφερειακές αγορές μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για τις περισσότερες ασιατικές χώρες.