Υποσχέσεις από μία μετοχή ενός αναπτυσσόμενου κλάδου

Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της AI έχει μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις προοπτικές του να είναι μεγάλες. Πέραν όμως αυτού, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά κι ένας άλλος κλάδος προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κλάδο τροφίμων και ποτών, και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής διατροφής, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να διευρύνουν συνεχώς την γκάμα των προϊόντων τους.

Μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της υγιεινής διατροφής, είναι και η SunOpta Inc.

SunOpta Inc. NASDAQGS:STKL

Η SunOpta Inc δραστηριοποιείται στον κλάδο των υγιεινών τροφίμων, και ειδικεύεται στην προσφορά μιας σειράς σνακ φυτικής προέλευσης, διατροφικών πρόσθετων, και ποτών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 με την επωνυμία Stake Technology Inc, αλλάζοντας την το 2023 σε SunOpta, με την έδρα της να βρίσκεται στο Eden Prairie της Μινεσότα.

Η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποίησε πωλήσεις $223,88 εκατ. έναντι $240,17 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα $1,38 εκατ. έναντι $1,0 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα $21,5 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους από $8,9 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η τιμή της μετοχής στις 28/7 έκλεισε στα $6,23 με άνοδο 0,73%, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα $718,49 εκατ., πραγματοποιώντας υψηλό 52 εβδομάδων στα $11,67 και χαμηλό τα $5,81, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 26,24%.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με αρνητικό P/E, με P/BV 2,2, με EV/EBITDA 16,1, και με Debt/Equity 127,90%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή στόχο τους επόμενους δώδεκα μήνες βρίσκονται στα $13,0, με σύσταση Strong Buy.

Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, η μετοχή διατηρεί την μακροπρόθεσμη πτωτική της τάση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα $7,04, και την στήριξη στα $5,96.

Σύμφωνα με τα σήματα της τεχνικής ανάλυσης, η μετοχή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (2-6 εβδομάδων) διατηρεί το σήμα αγοράς, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (6 εβδομάδες έως 9 μήνες) το σήμα πώλησης, όπως και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (άνω των 9 μηνών).

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.