Πετρέλαιο: «Δαμόκλειος σπάθη» η νέα μείωση της παραγωγής

Της δημοσιογράφου Μαρίας Βε

«Φωτιά» παίρνουν τα πρατήρια καυσίμων, αφού σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την Κυριακή η ανακοίνωση ότι η Σ. Αραβία, μαζί με τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, αποφάσισαν να περικόψουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου τους κατά επιπλέον 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη απόφαση μείωσης της παραγωγής μέσα σε μόλις 6 μήνες που λαμβάνει ο ΟΠΕΚ+, ενώ αποτέλεσε τεράστια έκπληξη ο τρόπος που ελήφθη, καθώς δεν προέκυψε κατόπιν προγραμματισμένης διαπραγμάτευσης, αλλά και διότι αναμένονταν αύξηση και όχι μείωση.

Άλμα τιμών στις αγορές

Λογικό ήταν οι τιμές του Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, να εκτιναχθούν περίπου 5 δολάρια, ήτοι 85 δολάρια το βαρέλι, αμέσως μετά την είδηση ​​περί περικοπών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις «φλερτάρει» με τα 100 δολάρια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Σαφώς η μείωση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού», σημαίνει λιγότερη προσφορά στην αγορά, η οποία προφανώς ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

Όπως υπογραμμίζουν οι εταιρείες ενεργειακής έρευνας, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 10%, μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση για τις τσέπες όλων μας.

«Παιχνίδια εξουσίας»

Γεγονός είναι ότι οι τιμές του αργού σημείωσαν απότομη πτώση τον Μάρτιο, λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Τούτο έπληξε τους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, οι οποίες βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Έτσι, το «πετσόκομμα» της παραγωγής αποτέλεσε έναν αξιόπιστο τρόπο για να αυξηθούν οι τιμές.

Για την ιστορία, η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι οι περικοπές είναι ένα «προληπτικό μέτρο με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου», ενώ αρνείται ότι οι αποφάσεις παραγωγής λαμβάνονται έχοντας κατά νου έναν συγκεκριμένο στόχο τιμής.

Ωστόσο, αναλυτές ερμηνεύουν τις αιφνιδιαστικές περικοπές, ως ένα σαφές μήνυμα ότι η Σαουδική Αραβία και οι «στενοί σύμμαχοι», γυρνούν για ακόμη μια φορά την πλάτη στις ΗΠΑ, που κάνουν λόγο ξανά για ευθυγράμμιση του καρτέλ με το Κρεμλίνο.

Όπως και να ’χει, τυχερή σε κέρδη θα είναι η Ρωσία, καθώς η μείωση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+, θα πιέσει περαιτέρω τις μη πετρελαιοπαραγωγές χώρες να έρθουν σε νέες συμφωνίες με τη Μόσχα, για προμήθεια πετρελαίου.

Πάσχα με βενζίνη άνω των 2 ευρώ

Γνωστό είναι επίσης ότι οι τιμές της βενζίνης ακολουθούν την ίδια τροχιά με τις τιμές του αργού, επομένως, καθώς η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, ακολουθούν και οι τιμές της βενζίνης, με καθυστέρηση ακόμη και ολίγων ημερών.

Το παρατηρήσαμε πέρσι, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, οδηγώντας την εθνική μέση τιμή της βενζίνης σε ρεκόρ πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, ειδικά μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάντως, φέτος είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές, επειδή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως οι διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων, τα σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες.

Όμως, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αμόλυβδη θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με πολλές περιοχές της Ελλάδας να έχουν ήδη αναρτήσει τιμές άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Περικοπές εν μέσω εντάσεων

Όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες του κλάδου, μία από τις αιτίες αυτών των αιφνιδιαστικών αλλαγών, είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Σ. Αραβίας, οι οποίες από άλλοτε «φιλικές», σήμερα παρουσιάζονται ως τεταμένες, λόγω των αποφάσεων του βασιλείου και του ΟΠΕΚ+.

Το βασίλειο αναζήτησε κάποια στιγμή νέες συμμαχίες, στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, εγκαταλείποντας το παραδοσιακό μοντέλο, στο οποίο κυριαρχούσε η επιρροή των ΗΠΑ.

Η απόκρουση του Μπάιντεν, όταν στο περσινό του ταξίδι στην Σαουδική Αραβία, ζήτησε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, επιδιώκοντας να μειώσει τις υψηλές τιμές της βενζίνης, ήταν ένα τρανταχτό σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Επιπλέον, στην είδηση των νέων περικοπών της Κυριακής, η Ουάσιγκτον εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς τες ακατάλληλες και αναίτιες, δείχνοντας παράλληλα και δυσαρέσκεια για την «προτίμηση» στη Ρωσία.

«Χέρι χέρι» με την Κίνα

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία πλησιάζει και την Κίνα. Σε επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πριν μερικές ημέρες με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα και διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υποσχέθηκε να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές της RBC Capital Markets, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει στο Ριάντ αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, σημείωσαν ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας βλέπει τώρα τις ΗΠΑ ως «μόνο έναν από πολλούς εταίρους».

«Η Κίνα είναι ήδη ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του βασιλείου και το οικονομικό μέλλον της χώρας θεωρείται ότι βρίσκεται στην Ανατολή», έγραψαν σε δημοσιεύματα.

Χτυπά την πόρτα η ευκαιρία στις ΗΠΑ;

Την ίδια στιγμή, ισχυρό πλήγμα για τα αμερικανικά πορτοφόλια αποτελεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης, καθώς δεν παύουν να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, με διαφορά.

Εντούτοις, παρόλο που θεωρούν ότι «παραγκωνίζονται» με άκομψο τρόπο, είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Και για τις εταιρείες που πωλούν αργό, η μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, μπορεί να σημαίνει μεγάλο και απροσδόκητο κέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των κερδών, με σημαντική άνοδο στην Wall Street, μία από τις καλύτερες ημέρες εδώ και μήνες.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, ο ΜπαΪντεν έδωσε το «πράσινο φως» για ένα τεράστιο έργο γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αλάσκα, το Willow, παρά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις κλιματικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου.

Θεωρητικά λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, να ενισχύσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς από τους Σαουδάραβες.

Δύσκολη στιγμή

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από εμπόδια που συγκρατούν την αμερικανική παραγωγή αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για «ανοίγματα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed του Ντάλας δημοσίευσε την τριμηνιαία έκθεσή της σχετικά με τις εταιρείες πετρελαίου. Τα στελέχη περιέγραψαν προβλήματα ρευστότητας, αδυναμίες στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και πληθωρισμό κόστους που σηματοδοτεί περίοδο υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές, επεσήμαναν τις αντιδράσεις ακτιβιστών για το κλίμα, ενώ περιέγραψαν μια γενική ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, ως παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγή τους αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, το αρνητικό αποτύπωμα των όποιων συμφωνιών, διαφωνιών, συγκρούσεων συμφερόντων και γεωπολιτικών παιχνιδιών των «μεγάλων», θα φανεί, όπως πάντα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ραντεβού στα πρατήρια και καλό Πάσχα!