Η Δύση σε αδιέξοδο πόλεμο με τη Ρωσία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 όλος ο κόσμος με θλίψη και ανησυχία  έβλεπε τη ρωσική πολεμική μηχανή να εισβάλλει στην Ουκρανία. Από τότε έχουν περάσει  εννέα μήνες σκληρού πολέμου. Η Δύση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας , με την υποστήριξη να αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την επικράτηση  του ουκρανικού στρατού, σε συνεργασία με τη Γεωργιανή λεγεώνα, στο Κίεβο.

Φαίνεται όμως ότι μετά από εννέα μήνες πολέμου δεν υπάρχει σωστή στρατηγική από την πλευρά της Δύσης.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ήταν ορθή, όμως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο ξεκάθαροι στόχοι. Με άλλα λόγια, η στρατηγική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία  φαίνεται να  μην είναι απόλυτα ρεαλιστική.  Αυτό,  σε συνδυασμό με τις σκληρές μάχες που γίνονται στο έδαφος της Ουκρανίας (χωρίς κάποια πλευρά να μπορεί να υπερισχύσει ξεκάθαρα)  και  οι οποίες οδηγούν στην ανάγκη για  χορήγηση συνεχών πακέτων στρατιωτικής βοήθειας, οδηγεί την κατάσταση σε  αδιέξοδο.

Έτσι,  τόσο η  Ευρώπη όσο και οι  ΗΠΑ , με τις συνεχείς αποστολές κυρίως  στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο , αρχίζουν  να  οδηγούνται  στην σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων τους. Στις 17 Νοεμβρίου 2022 η εκπρόσωπος του πεντάγωνου Σαμπρίνα Σίνγκ ρωτήθηκε για το αν υπάρχει έλλειψη σε αντιαρματικά και αντιαεροπορικά αποθέματα. Η Σίνγκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως  και αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθάνε την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει 26 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρος:  θέλουν να καταφέρει  ο Ουκρανικός  στρατός να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στη Ρωσία. Απώτερος στόχος, η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης εντός της Ρωσίας. Αυτό, κατά τους Δυτικούς, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, που στην πορεία να φτάσουν μέχρι και την ανατροπή του Πούτιν. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πέρα από την ανατροπή του,  θα ήθελαν να οδηγήσουν  τον Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Για το λόγο αυτό δίνεται έμφαση στη αποστολή φονικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία (Himars, Nasams).Τα συγκεκριμένα συστήματα  έχουν  πράγματι προκαλέσει σημαντικές απώλειες στη Ρωσία . Ωστόσο αυτές δεν είναι ικανές για να δημιουργήσουν μια εξέγερση στο εσωτερικό της  χώρας  που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του Πούτιν. Συγκεκριμένα, με βάση ανεξάρτητες πηγές , στη Ρωσία οι επιβεβαιωμένες ρωσικές απώλειες φτάνουν τους  9.000 νεκρούς. Οι απώλειες του ρωσικού στρατού  είναι σαφώς αρκετά μεγάλες , αλλά εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που είναι ότι  οι περισσότεροι νεκροί προέρχονται από τις επαρχιακές πόλεις της Ρωσίας. Δηλαδή, δεν προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα . Ειδικότερα, οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στις πόλεις του Νταγκεστάν του Κράσνονταρ και του Καζάν. Αντίθετα οι απώλειες στρατιωτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ελάχιστες , κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος εκεί δεν έχει βιώσει ακόμα με ένταση  τη δίνη του πολέμου και την  αντίστοιχη ψυχολογική πίεση.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι,  ακόμα και αν υποθετικά ανατρεπόταν ο πρόεδρος Πούτιν, στην Ρωσία δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση καθώς  όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας συμφωνούν ουσιαστικά με την εξωτερική πολιτική του Πούτιν! Ο μόνος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ασκεί πραγματική αντιπολίτευση είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι , ο οποίος όμως βρίσκεται φυλακισμένος.

Άρα,  είναι σχεδόν δεδομένο ότι ακόμα και αν ανατραπεί ο Πούτιν αυτός που θα αναλάβει τη προεδρία της Ρωσικής ομοσπονδίας θα έχει ανάλογες, αν όχι και πιο ακραίες προθέσεις,  από το σημερινό Ρώσο πρόεδρο. Συνεπώς η πολιτική της Δύσης στο πόλεμο της Ουκρανίας είναι μεν ορθή (στα πλαίσια των υφιστάμενων δομών του ΝΑΤΟ),  αλλά οι στόχοι δεν είναι και τόσο ρεαλιστικοί.

Η Ελλάδα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει στείλει μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κίεβου. Η Αθήνα έστειλε το πρώτο πακέτο με στρατιωτική βοήθεια στις 27 Φεβρουαρίου 2022. Ακολούθησε νέο πακέτο, ανθρωπιστικής βοήθειας αυτή τη φορά,  στην Οδησσό στις 3 Απριλίου του 2022 κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην  πόλη. Στις 16/09/2022 η Ελλάδα απέστειλε  στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας  20 BMP1 από τα νησιά. Στη θέση τους  έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί  αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα  Μ1117. Η πολιτική της Ελλάδας είναι φαινομενικά σωστή, γιατί στέκεται δίπλα σε μία χώρα, την οποία στηρίζουν οι σύμμαχοί μας στο  ΝΑΤΟ,  θέλοντας έτσι  να δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο» σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας εναντίον μας. Σημειώνω όμως ότι, ταυτόχρονα,  μπαίνουμε σε περίοδο διαρκούς σύγκρουσης με την Ρωσία, μίας παραδοσιακά φίλης χώρας. Αυτή τη στιγμή,  οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι στο ναδίρ.

Οι Ρώσοι επίσης,  σύμφωνα με πληροφορίες,  κατέστρεψαν πέντε ελληνικά BMP-1  στο μέτωπο του Χαρκόβου. Αυτό είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει  την ελληνική κυβέρνηση καθώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα,  ενδεχομένως να ζητηθεί από την Αθήνα να στείλει νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

Συμπεράσματα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή , δεδομένου ότι η Ουκρανία εξαντλείται καθώς όλες οι δυνάμεις που έχουν επιστρατευτεί έχουν ριχτεί στη μάχη. Αντίθετα η Ρωσία διαθέτει στο πεδίο της μάχης περίπου 310.000 στρατιώτες  κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλο αποθεματικό σε όπλα και σε άντρες για να χρησιμοποιήσει. Βεβαίως, η βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία αντισταθμίζει σε σημαντικό ποσοστό τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που διέθετε η Ρωσία., ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την τελική έκβαση του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Συνεπώς, τη δεδομένη στιγμή η Ουκρανική νίκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη  καθώς ο Ουκρανικός στρατός πέρα από τις απώλειες που έχει δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση.  Επιπλέον ο βαρύς χειμώνας ,θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ουκρανία. Ο Ουκρανικός λαός θα υποφέρει λόγω της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την εκτίμησή μου η Δύση θα πρέπει να εξετάσει αν η συνεχιζόμενη αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία είναι αποτελεσματική ή απλά παρατείνει τη σύγκρουση και τις ανθρώπινες απώλειες χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία. Για αυτό θα ήταν συνετό να αρχίσουν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη μίας ρεαλιστικής λύσης στο πόλεμο της Ουκρανίας όχι απαραίτητα με την υπογραφή μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά με την υπογραφή μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός όπως συνέβη το 1953 με τον πόλεμο της Κορέας.

 

Πηγές

https://www.bbc.com/news/world-europe-60946340

https://www.reuters.com/world/europe/uk-provide-6000-missiles-ukraine-new-support-2022-03-23/

https://www.tagesschau.de/inland/scholz-ukraine-militaerhilfe-101.html

https://www.cnbc.com/2022/09/28/the-us-and-europe-are-running-out-of-weapons-to-send-to-ukraine.html

https://warsawinstitute.org/western-countries-pledge-defensive-military-aid-ukraine/

https://www.bbc.com/russian/features-63599537

https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3222409/sabrina-singh-deputy-pentagon-press-secretary-holds-a-press-briefing/

https://greekreporter.com/2022/02/27/greece-military-aid-ukraine/

https://greekreporter.com/2022/09/16/greece-sends-40-tanks-ukraine/

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/katastrafikan-pente-ellinika-toma-bmp-1-sto-ntonmpas-apo-to-rosiko-pyrovoliko-anti-na-frouroun-to-aigaio-kaigontai-stin-steppa/?fbclid=IwAR2T2tRtvqSfBbmEvmECuj61RC7mZ1nfUsp3jry685-BF_XK9VG3tJuxsfY

 

new-economy.gr