Oil-Μέρος τρίτο (Τελευταίο)-Ready for the long game?
Στο παρόν άρθρο θα προσεγγίσω τους λόγους, κατά την γνώμη μου, που καθιστούν υποτιμημένες τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, καθώς το ίδιο το προϊόν ως κύριο συστατικό παγκόσμιας ανάπτυξης, σύγκρουσης και ενεργειακής εξάρτησης διαπραγματεύεται σε τιμές δεκαετιών πίσω, συνεπώς, την ανάλογη επίδραση που θα έχει το ξύπνημα των επενδυτών σε μετοχές που σχετίζονται με την βιομηχανία.
Aλλαγή του αρνητικού κλίματος
Αλλάζει ξανά το κλίμα στις αγορές πετρελαίου , από πρόσκαιρα αρνητικό σε θετικό ξανά μετά την σύσκεψη του καρτέλ στις 2 του Δεκεμβρίου.
Οι αγορές πετρελαίου στο σύνολο τους άρχισαν να ανακάμπτουν όταν άκουσαν από τα επίσημα χείλη του ΟΠΕΚ ότι ο φόβος της ‘’L’histoire d’O’’ δεν ήταν ισχυρός παράγοντας διαταραχής της ζήτησης, σε αντίθεση με την πρόσφατη αναθεώρηση της προς τα κάτω από τον ΙΕΑ.
Η αναθεώρηση, της αναθεώρησης, ω αναθεώρηση, μέχρι να το φέρουν στα μέτρα τους, τονίζοντας και το σημείο της αβεβαιότητας λόγω της όμικρον.
Δώσε αβεβαιότητα και φόβο (ψυχολογία συναλλαγών και όχι μόνο) ινστιτούτο μου και τι στον κόσμο! Οι αγορές, όμως, μιλάνε στο ταμπλό.
Εν τούτοις, οι ντε φάκτο ηγεμόνες κάνουν κουμάντο, παρά τον πόλεμο κερδοσκοπίας και ελέγχου.
H Βασίλισσα Σαουδική Αραβία (OPΕC+ 50% παγκόσμια παραγωγή) με την Saudi Aramco να προμηθεύει με πλήρης όγκους και τον μήνα Ιανουάριο 2022, παρά την αύξηση 0,30-0,80$ το βαρέλι, καταδεικνύει ότι: α) η στρατηγική τιμολόγηση της είναι στον σωστό δρόμο, αφού θεωρεί την εγγενή αξία υποτιμημένη και β) η ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Διαβάσαμε στο προηγούμενο άρθρο (μέρος δεύτερο) για τον διαρκή πόλεμο κατά της εγγενής αξίας από τα αντίπαλα στρατόπεδα συμφερόντων που εποφθαλμιούν τον έλεγχο της και την καταδίκης της, πριν την ώρα της, με την γνωστή παταγώδη επακόλουθη αποτυχία.
Ο στόχος, η κυριαρχία και το κέρδος, είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Ο πόλεμος καθαυτός. Ο αέναος πόλεμος ελέγχου της εγγενής αξίας, που καλώς ή κακώς, ο σύγχρονος κόσμος παραμένει στην εποχή του πετρελαίου, που έτσι και αλλιώς θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πεπρωμένο της ανθρωπότητας, αφού πρόκειται για μια από τις τρεις βασικές ανάγκες ζωής.
Αυτό δεν είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν να ακούσουν. Σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν η κυβερνηση των ΗΠΑ και της ΕΕ και άλλων, αφού φορολογούν ανελέητα τους λαούς προς χάριν της πράσινης ανάπτυξης.
Ωστόσο, η ηγεμονία των υδρογονανθράκων φαίνεται να αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα, καθώς η μεταβολή των τιμών τους, είτε αρνητική είτε θετική, να επηρεάζει σημαντικά όλες τις οικονομίες της υφηλίου, με τις γνωστές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου από ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα αγαθά, υποκατάστατα και μη.
Στις ΗΠΑ, οι τιμές της βενζίνης έχουν γίνει κορυφαία προτεραιότητα για μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να μειώσει την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων.
Στην αντίπερα όχθη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι των συμφερόντων της πράσινης ενέργειας, να παλεύουν τώρα με τις τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου, αφήνοντας ευάλωτους (επίπτωση) τους λαούς στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα με σχεδόν άδεια τα ρεζερβουάρ, όταν τα αποθέματα εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.
Είτε αρέσει σε όλους είτε όχι, η εγκατάλειψη των ορυκτών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον, έως ότου να ολοκληρωθεί η καμπύλη σχήματος καμπάνας (peak theory Hubbert).
Αποθέματα – Ζήτηση – Προσφορά
Τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 5 ετών, με την παραγωγή μειωμένη, αλλά με την αύξηση της ζήτησης να έχει ισχυρή δυναμική όσο προχωράμε στην καρδιά του χειμώνα, περίοδος θέρμανσης.
Η δε προσφορά, σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουλίου ΟΠΕΚ, αυξημένη μόνο κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα, από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Ουσιαστικά, είναι μειωμένη και καθηλωμένη λόγω των υποεπενδύσεων, σύμφωνα με την έκθεση του Daniel Yergin της ΙΗS ΜΑRKIT, που αναφέρει ότι, οι φετινές επενδύσεις στην βιομηχανία είναι 341 δις $, που είναι χαμηλότερες κατά 23% από τα επίπεδα των επενδύσεων πριν την κόβιντ εποχή των 525 δις $ παρά την αυξημένη ζήτηση.
Υποτιμημένες τιμές – Επίδραση στις μετοχές που σχετίζονται με το πετρέλαιο/φυσικό αέριο.
Παρά την εντυπωσιακή πορεία του κλάδου, έστω με την υποχώρηση των τιμών και των ενεργειακών αποθεμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευνοϊκές μακροπρόθεσμες προοπτικές αύξησης των τιμών δεν αντανακλούν καθόλου τις τρέχουσες τιμές, καθώς διαπραγματεύονται με τις τιμές της δεκαετίας του 70. Κάτωθι ο πίνακας με την κορυφαία απόδοση του ως κλάδος στον δείκτη SP500.
Τα δε τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου (market price) με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών ενέργειας είναι σε ανισορροπία και θεωρούνται υπερβολικά υποτιμημένες.
Αντιστοίχως, το SPDR Fund (NYSEARCA:XLE) να έχει σημειώσει άνοδο 46,60% ενώ το SPDR S&P Oil & Gas exploration&production ETF (NYSEARCA:XOP) κατά 64,30%.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχει περιθώριο να αυξηθεί περισσότερο το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση και όχι μόνο (είναι και άλλοι παράγοντες όπως έχω αναφέρει και στα δυο προηγούμενα άρθρα) θα συνεχίσει να αυξάνεται. Παράλληλα, σημειώνω τα δυο διαδοχικά ανοδικά σήματα του διαγράμματος του XLE στις 48,79 στις 23/08/2021 και στις 57,36 μονάδες στις 06/12/2021.
Επιπροσθέτως, σημαντικό θεωρώ να αναφέρω το στοιχείο που βρήκα, που μας δείχνει το τεράστιο χάσμα μεταξύ των αποτιμήσεων των χρηματιστηρίων ενέργειας και των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το κάτωθι διάγραμμα του ICE/ Goldman Sachs research.
Η πορτοκαλί γραμμή απεικονίζει τις δυνατότητες ανατίμησης του ενεργειακού τομέα του SP, ο οποίος αποτελείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας, πόσο μάλιστα, οι ευκαιρίες να είναι πολύ μεγαλύτερες σε μικρότερα ονόματα εταιρειών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το ράλι του φυσικού αερίου, μην ξεχνάμε, έχει κλέψει τις εντυπώσεις, ντροπιάζοντας και τις αποδόσεις των κρύπτονομισμάτων.
Τιμή πετρελαίου στα 181 $;
Και όμως υπήρξε. Ένα παράδειγμα, που εκτόξευσε τις τιμές των 181 $, προσαρμοσμένου πληθωρισμού, ήταν το 2008. Η ισχυρότερη ζήτηση δεν μπόρεσε να απορροφήσει την μέγιστη παραγωγή αποθεμάτων.
Σε αντίστοιχο σημείο, εκτιμώ, θα βρεθεί κάποια στιγμή, όταν η μεγιστοποιημένη παραγωγή των απαρχαιωμένων συστημάτων εξόρυξης δεν θα μπορεί να καλύψει την ζήτηση.
Τότε θα είναι η στιγμή πού η πλεονάζουσα δυναμικότητα θα είναι εκτός για πρώτη φορά από την έναρξη εποχής της εγγενής αξίας, με την πιθανότητα, η προσθήκη των 4 εκατ. βαρελιών/ ημέρα του σχιστολιθικού από την λεκάνη της Permian να μην δύναται να ανταπεξέλθει στην ανάγκη της ζήτησης, συνεπικουρούμενη και από τα πιθανά προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Συνεπώς οι τιμές, εκτιμώ, δεν είναι υψηλές εφόσον,
1. οι προοπτικές ισχυρής ζήτησης είναι ευνοϊκές (θα υπερβεί την πλεονάζουσα χωρητικότητα, όπως υπολογίζεται το δεύτερο 6μηνο του 2022).
2. οι τρέχουσες τιμές διαπραγματεύονται γύρω από τον μέσο όρο τους σε τιμές 1970, προσαρμοσμένου πληθωρισμού.
3. θα υπάρχει σύσφιξη της προσφοράς, με τις στρόφιγγες των παραγωγών να παραμένουν μισοκλεισμένες,
4. τα αποθέματα να παραμένουν χαμηλά λόγω αποεπένδυσης των προηγούμενων ετών (αδήριτη είναι η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης),
5. ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι πλέον επάνω στο τραπέζι και τα επιτόκια να καραδοκούν για αύξηση,
6. δεν αναμένονται μαζικά lockdowns όπως την άνοιξη του 2020,
7. Η ενέργεια των πετρελαϊκών ορυκτών θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από το άνοιγμα των οικονομιών, τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, κατά συνέπεια, την περαιτέρω μεγέθυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, άλλο τόσο, η ηγεμονία του μαύρου χρυσού θα απαιτήσει υψηλότερες τιμές, ενισχύοντας την αυξητική προοπτική, κατ΄επέκταση, οι μετοχές που σχετίζονται με το πετρέλαιο θα έχουν αντίστοιχη δυναμική πλεύσης προς υψηλότερες τιμές, καθώς το μείγμα είναι εκρηκτικό.
Γνώμη ‘’ειδικών’’
– Επιλέγω ως πρώτη του Amin Nasser της Aramco στους F.Times, ‘’ θα είναι πολύ πιο εύκολο από το να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ανασφάλεια, τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και την κοινωνική αναταραχή, καθώς οι τιμές θα γίνονται αφόρητα υψηλές και βλέποντας τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις από τις χώρες, να αρχίζουν να αποτυγχάνουν’’.
– Από τον Mike Wirth της Chevron , στο παγκόσμιο συνέδριο πετρελαίου στο Huston, ‘’ τα προϊόντα μας κάνουν τον κόσμο να τρέχει. To πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητα όχι μόνο για το μέλλον αλλά και πέρα από αυτό’’.
– Από τον Nigel Bolton της BlackRock στο NBC, ‘’η ανάκαμψη και η επαναλειτουργία ευνοεί τον ενεργειακό τομέα’’.
– Από την JP Morgan, ‘’μια ζωντανή οικονομία σημαίνει ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο. Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 125 δολάρια το βαρέλι το 2022 και στα 150 δολάρια το 2023 λόγω της περιορισμένης ικανότητας του ΟΠΕΚ να ενισχύσει την παραγωγή’’,
– Από την UBS, ‘’ Μία από τις πέντε βασικές ευκαιρίες στις μετοχές των ΗΠΑ θα είναι τομείς που συνδέονται με το θέμα Reopening America’’.
– Από την Nancy Tengler της Laffer Tengler Investents, ‘’ μέχρι το 2023 θα πάρει τις ΗΠΑ για να επαναφέρουν την προσφορά στα επίπεδα που βλέπαμε πριν την πανδημία. Επομένως, πιστεύω, θα συνεχιστεί η ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου’’
– Από τον Boris Schlossberg της ΒΚ Asset Management, ‘’ το XLE θα συνεχίσει να προσφέρει καλές αποδόσεις’’
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
1. Μόλις οι επενδυτές μυριστούν αυτήν την αδυναμία των τρεχουσών τιμών ή και χαμηλότερων σε πιθανή διόρθωση , θα σπεύσουν να την επωφεληθούν ως αντίθετο άνεμο της πτώσης των άλλων χρηματιστηριακών τομέων, καθώς στον ορίζοντα έχουν ήδη παρουσιαστεί τα μαύρα σύννεφα του πληθωρισμού και της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων (κατά το δεύτερο 6μηνο του 2022)
2. Όταν οι επενδυτές ξυπνήσουν από τον λήθαργο που τους προκαλεί η προσήλωση τους στην μετάβαση της πράσινης ενέργειας και πάρουν χαμπάρι το διαφαινόμενο χάσμα των τιμών αποτιμήσεως της πιάτσας (market price), τότε θα σπεύσουν με το σύνδρομο της αγέλης που τους διακατέχει συνήθως, να επωφεληθούν με τις γνωστές επιδράσεις της ορμής των στις τιμές του ταμπλό.
Εν κατακλείδι, η ενεργειακή φτώχεια είναι στο προσκήνιο επί δυο συναπτά έτη, συνεπώς, κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί ότι η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι εδώ για να μείνει ολόκληρες δεκαετίες. Ίσως η τρέχουσα κρίση να διδάξει μερικά σημαντικά μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν. Διαφορετικά, το σενάριο που περιγράφεται από τον Nasser της Aramco και τον Yergin της IHS μπορεί να υλοποιηθεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Χρηματιστηριακά, η μεγαλύτερη εποχή των ταύρων του μαύρου χρυσού είναι μπροστά, ατενίζοντας την ξαστεριά απέναντι σε ένα γκρίζο συννεφιασμένο χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Εστίαση σε πετρελαϊκές εταιρείες και φυσικού αερίου, κυρίως παραγωγούς και από εκεί και πέρα σε μικρότερα ονόματα που επέλεξαν ή έχουν δρομολογήσει συγχώνευση με μεγαλύτερες, ανταλλάσσοντας μετοχές, συνεπώς δεν οδήγησαν σε νέο χρέος ή και τα μετρητά που έβαλαν στα ταμεία τους από την ανάκαμψη των τιμών δεν πέρασαν απλά στο βιβλίο. Για παράδειγμα, η NYSE:PXD συγχωνεύθηκε με την Double Point Energy…
Tάκης Βενέτος
Πλοίαρχος Ε.Ν.
Maritime business/ Plymouth university
Για άλλα άρθρα του κ.Βενέτου πατήστε εδώ.