Τα «ψιλά γράμματα» της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας

Του Κωνσταντίνου Μάρκου

Έτσι μοιάζει, από πρώτη ανάγνωση, πολύ καλή αυτή η Ελληνο-Γαλλική συμφωνία… όταν μάλιστα τυγχάνει και της απολύτου αποδοχής της άλλης μεγάλης συμμάχου μας, της Αμερικής….

Εκτός και υπάρχει παράρτημα-πρωτόκολλο (μυστικό)….

Μου φαίνεται παράξενη αυτή η υπέρμετρη δέσμευση των Γάλλων να συρθούν σε πολεμικές περιπέτειες για τα δικά μας συμφέροντα, έναντι πέντε (ψωρο) δισεκατομμυρίων, το αντίτιμο της αγοράς τριών πολεμικών φρεγατών, μόνο….(και αυτά “μεικτά” και σε βάθος χρόνου)….. Εκτός και έχουν δοθεί σαν εγγύηση στην Γαλλία και άλλα, που δεν ονοματίζονται….

Και να δούμε και τα “ψιλά γράμματα“, ποιος διαπιστώνει και πως την ανάγκη-υποχρέωση σε αμυντική συνδρομή….Την κρίσιμη στιγμή, μην ακούσουμε – “Ναί,μεν, αλλά….”…κοινώς άδειασμα, με πρόσχημα την περαιτέρω διαβούλευση, την μη προτεραία κοινή διαβούλευση και συναπόφαση,την πρόταξη “πολιτικής-διπλωματικής” λύσης, κ.ο,κ….

Να δούμε επίσης και το εύρος αυτής της στρατιωτικής συνδρομής…Να μη καταστεί τελικά αυτή συμβολική, προσχηματική….

Επίσης, να δούμε και το μέγεθος των δικών μας δεσμεύσεων, τόσον στην από κοινού διαμόρφωση της πολιτικής μας επί Εθνικών μας θεμάτων, όσο και απέναντι στην Γαλλία….Γιατί, είναι γνωστό, ότι η χώρα αυτή έχει ανοικτά μέτωπα σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αφρικανική ήπειρο….

Από όσα είναι γνωστά, υποχρέωση αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής υφίσταται όταν ένα συμβαλλόμενο κράτος δέχεται επίθεση στο έδαφός του (και στις θαλάσσιες περιοχές του)…

Δεν επεκτείνεται και στην προάσπιση των ευρύτερων συμφερόντων του άλλου συμβαλλομένου, πλην της πολιτικής-διπλωματικής υποστήριξης…

Αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα και εμπειρία από άλλες συναφείς περιπτώσεις… Eπίσης και σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΑΜ κ. Παναγιωτόπουλου, σήμερα….

Γραπτή Συμφωνία πάντως δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ακόμη, ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα και για τα “ψιλά γράμματα” που τυχόν περιλαμβάνει….

Γιατί στο παρελθόν, και κάποιοι άλλοι είχαν εγγυήσεις, αλλά φαίνεται πολύ ασθενικές, εύκολα παρερμηνεύσιμες, και χωρίς την βαρύτητα που εκτιμούνταν…

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο 1974, στην Κυπριακή κρίση!!!

Αναδημοσίευση από το k-magazino.blogspot.com