Νέες φοροελαφρύνσεις για το 2023-2025;

Τη δυνατότητα πρόσθετων φοροελαφρύνσεων από το 2023 και κυρίως τη διετία 2024 – 2025 δίνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υποβάλλεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο φαίνεται να δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω παρεμβάσεις, εντός όμως, των περιθωρίων που υπάρχουν για συγκράτηση του χρέους, σύμφωνα με το Imerisia.gr.

Η προοπτική των φορελαφρύνσεων πηγάζει από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται με την προϋπόθεση ότι οι στόχοι θα αναθεωρηθούν και θα μειωθούν στα επίπεδα του 2% ή 2,2%.

Ανεξάρτητα με τη διαφαινόμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, το 2023 η δημοσιονομική πολιτική προσαρμόζεται στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ το 2024 και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Ωστόσο, με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται για τα περιθώρια αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων μετά την πανδημία, εκφράζεται βάσιμα η πεποίθηση ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στο 2% ή 2,2% του ΑΕΠ.

Επιμένει σε αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Στην ανάγκη αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιμένει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στο Λουξεμβούργο. «Πρέπει να αναμορφώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προς ένα πιο αποτελεσματικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο από 0,5% έως 1% του ΑΕΠ, ήτοι από 1 έως 2 δισ. που προκύπτει από τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2,2% του ΑΕΠ και το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεονάσμα 3,7% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως το 2022 δεν θα ισχύουν και πάλι δημοσιονομικοί κανόνες, αφού θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα διαφυγής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο των παρεμβάσεων για την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά αλλά το στίγμα που θα δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, καθώς σύμφωνα με τις διαπιστώσεις διεθνών κι εγχώριων οργανισμών και αναλυτών ένα από τα βαρίδια για την παραγωγική ανάκαμψη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα εξής:

2022

  • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
  • Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Ενδεχομένως, εφαρμοστεί από το 2023.

2023

  • Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
  • Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος
  • Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

2024

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
  • Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να αλλάξει και να εφαρμοστεί πιο γρήγορα η μείωση του εταιρικού φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών.

πηγή:ethnos.gr