Μάνος Χατζηδάκης: Αγοραστικές ευκαιρίες σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση

Η γενικότερη κόπωση που παρατηρείται στην Αγορά μετά το ράλι ως τις 920 μονάδες σε δεικτοβαρή χαρτιά έδωσε την σκυτάλη της ανόδου σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Το άνοιγμα της ψαλίδας των αποτιμήσεων και η αναζήτηση νέων δυνητικών αποδόσεων έστρεψε ένα μικρό, αλλά ικανό να οδηγήσει σε εξάρσεις, μέρος των εισροών σε μετοχές που έχουν υστερήσει στο πρόσφατο ράλι τιμών αλλά δικαιολογούσαν βάση θεμελιωδών ή ειδικών χαρακτηριστικών (αντικείμενο δραστηριότητας, κλάδος, αξία παγίων, προοπτικές) το ενδιαφέρον της αγοράς. Συνήθως δυνατές αποδόσεις στην εγχώρια αγορά ακολουθούνται από διορθώσεις που έχουν κάποιο αξιόλογο βάθος και αλλαγή επιπέδων. Αυτή την φορά διαπιστώνεται ανακύκλωση της ρευστότητας σε άλλες ιδέες με κύριο γνώρισμα το αυξημένο προφίλ ρίσκου. Το ξύπνημα στα μικρά και μεσαία χαρτιά της Αγοράς αποδίδεται και στην σταθερή ενεργοποίηση της επενδυτικής λιανικής καθώς και τον Απρίλιο το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των ιδιωτών επενδυτών διατηρήθηκε πάνω από 24%.

Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε επίπεδο Δείκτη το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον. Η απονομή των πρώτων αδειών διαδικτυακού στοιχήματος ξεκίνησε, η ανακοίνωση του κατασκευαστικού έργου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης μπαίνει σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, το ενεργειακό τοπίο παρουσιάζει έντονη δυναμική σε νέες άδειες και σταθμούς αποθήκευσης, η Cenergy ανακοίνωσε ότι μπορεί πλέον να παραδώσει σωλήνες με προδιαγραφές μεταφοράς Υδρογόνου ενώ τέλος είναι ιδιαίτερα ζωηρό το ενδιαφέρον για τα οικιστικά του Ελληνικού από ιδιώτες. Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά η εβδομάδα δεν προσέθεσε κάποια ιδιαίτερη πληροφορία που να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε εύρος μόλις 12 μονάδων το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε μια εβδομάδα καθαρής συσσώρευσης. Παρόλα αυτά ο MACD στην συνεδρίαση της Πέμπτης επέστρεψε σε θέση αγοράς μετά από ενάμιση μήνα παραμονής σε θέση πώλησης (19/4) έχοντας οριακά κόψει τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας και η αισθητή μείωση των μέσω ημερήσιων τζίρων δίνουν την εντύπωση μιας προσωρινής ανακωχής στην περιοχή πριν τις 900 μονάδες. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από το αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά την προσεχή εβδομάδα με τον τζίρο να παίζει πρωτεύοντα λόγο στην κατεύθυνση που θα έχει η διαφυγή από την συσσώρευση.

Η εβδομάδα που έρχεται

Τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το α’ τριμήνου συνεχίζονται με τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχει προγραμματισμένη την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από την Intrakat. Από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά το συνέδριο των ελληνικών εισηγμένων στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ. Από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζει του ΟΤΕ στις 9 Ιουνίου λόγω και του σημαντικού μερίσματος προς έγκριση (€0,68 – αποκοπή 9 Ιουλίου). Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)