Δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα
Αναθεωρεί το Σουδάν, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (01/06), τη συμφωνία με τη Ρωσία για δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, Μουχάμαντ Ουσμάν Αλ Χουσεΐν, ανακοίνωσε την Τρίτη (01/06) την πρόθεση του Χαρτούμ να αναθεωρήσει τη συμφωνία για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στο Nile TV, o Μουχάμαντ Ουσμάν Αλ Χουσεΐν ανέφερε: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της πρώην κυβέρνησης του Σουδάν και της Ρωσίας σχετικά με ένα ρωσικό στρατιωτικό σχέδιο στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν».
Ακόμα, ο ίδιος εξήγησε ότι το Σουδάν έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει ή να αλλάξει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία στην Ερυθρά Θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της χώρας.
Πάντως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Χαρτούμ και Μόσχας δεν εγκρίθηκε από το νομοθετικό συμβούλιο κατά την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε: «Πρέπει να εγκριθεί από το νομοθετικό συμβούλιο του Σουδάν, καθώς είναι το όργανο που επικυρώνει διεθνείς συμφωνίες».
Επιπλέον, ο Μουχάμαντ Ουσμάν Αλ Χουσεΐν είπε ότι η χώρα του μπορεί να συνεργαστεί στον στρατιωτικό τομέα όχι μόνο με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και με τις ΗΠΑ, οι οποίες από το 1993 θεωρούν το Σουδάν ως κράτος-συνεργάτης της τρομοκρατίας, αν και η Ουάσινγκτον αφαίρεσε την αφρικανική χώρα από τη σχετική λίστα μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Απριλίου, το Al Arabiya, επικαλούμενο μια πηγή, ανέφερε ότι το Χαρτούμ «παγώνει» τη συμφωνία για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη υπέγραψαν το έγγραφο πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στο Σουδάν.
Κατόπιν, η ρωσική πρεσβεία στο Χαρτούμ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για την αναστολή της συμφωνίας περί δημιουργίας ναυτικής βάσης ήταν αναληθείς.
Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός σημείου για το ρωσικό Ναυτικό έγινε γνωστή τον Νοέμβριο του 2020 και προβλέπει ότι ο μέγιστος αριθμός προσωπικού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 άτομα και πως δεν θα σταθμεύουν περισσότερα από τέσσερα πλοία ταυτόχρονα.
Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ομάρ Αλ Μπασίρ, απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2019 και, στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό κυρίαρχο συμβούλιο στη χώρα.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, η μεταβατική κυβέρνηση και μια από τις μεγαλύτερες ανταρτικές ομάδες, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Βορρά (NDOS-S), υπέγραψαν μια Διακήρυξη Αρχών που θα αποτελέσει τη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης.
πηγή:sputniknews.gr