Η εξαγωγική πολιτική της Τουρκίας στην Αφρική αποδίδει καρπούς

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, και ανήλθαν σε 826 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κορυφαίο τουρκικό εμπορικό όμιλο.

Εφτασαν στα ύψη

Ενώ οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 33,1% τον Ιανουάριο-Απρίλιο, αυτή η αύξηση στη Λιβύη έφτασε το 58%, σχεδόν διπλάσιο του γενικού μέσου όρου, δήλωσε ο Μουρτάζα Καρανφίλ, πρόεδρος του τουρκο-λιβυκού συμβουλίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Μόνο τον Απρίλιο, όπως είπε ο Καρανφίλ στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency, οι εξαγωγές στη Λιβύη έφτασαν στα ύψη, καθώς αυξήθηκαν κατά 228%, στα 263,3 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνοντας ότι οι ισχυροί διμερείς δεσμοί αντικατοπτρίζονται σαφώς στο εμπόριο.

«Γνωρίζουμε ότι ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική ολοκλήρωσης έργων που είχαν εγκαταλειφθεί καθώς και με τη συμμετοχή σε νέα έργα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε εργασίες που αναγκαστικά έμειναν ανολοκλήρωτες λόγω των επανειλημμένων ταραχών που ξέσπασαν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι τομείς ανάπτυξης

Η Λιβύη έχει ανάγκες που συσσωρεύτηκαν ειδικά λόγω της κατάστασης τα τελευταία 10 χρόνια – από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και του επακόλουθου χάους – και πρέπει να καλυφθούν άμεσα, πρόσθεσε.

Τα ηνία της χώρας ανέλαβε προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Φεβρουαρίου, μετά από χρόνια συγκρούσεων, προκειμένου να την οδηγήσει σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

«Οι τούρκοι εργολάβοι μας έχουν σημαντικά καθήκοντα τόσο από την υποδομή όσο και την υπερκατασκευή για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε ο Καρανφίλ.

Οι τομείς στους οποίους οι τούρκοι επενδυτές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία, τα τρόφιμα, την ανακύκλωση και τα χημικά.

Παρόλο που η χώρα έχει πληθυσμό 6 εκατομμυρίων, πολλά προϊόντα εισέρχονται στην αγορά της και η προοπτική ετήσιων εξαγωγών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν η υποδομή δημιουργηθεί, δεν είναι όνειρο, σημείωσε ο ίδιος.

Τουρκικό πλεονέκτημα

Αναφέροντας ότι οι Τούρκοι επενδυτές έχουν καλή γνώση της κουλτούρας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λιβύη, είπε ότι η Τουρκία απολαμβάνει πλεονέκτημα από αυτήν την άποψη.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για τους Τούρκους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις στη χώρα και οι τούρκοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται προστατεύονται από τους Λίβυους» υπερθεμάτισε.

Τόνισε επίσης ότι η Λιβύη αποτελεί πύλη προς την αφρικανική ήπειρο, μέσω της οποίας οι τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και προς τις υπόλοιπες χώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διεθνούς εφοδιαστικής βάσης στη Λιβύη, δήλωσε:

«Σε 53 αφρικανικές χώρες»

«Οι εξαγωγές μας θα μπορούν εύκολα να φτάσουν σε 53 αφρικανικές χώρες και σ’ έναν πληθυσμό 1 δισεκατομμυρίου από αυτήν την εφοδιαστική βάση», εξήγησε.

Αυτή η βάση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής αξιολόγησης, θα οικοδομηθεί εξ ολοκλήρου από τοπικούς πόρους, κατέληξε ο Καρανφίλ.

πηγή:in.gr