Συνάντηση του ΠΚΜ Απόστολου Τζιτζικώστα με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είχε σήμερα στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια και την Επιτροπή, με στόχο σε όλη τη διάρκεια του έτους να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους Ήρωες του 1821 και να προβληθούν οι αξίες της Επανάστασης και οι ένδοξες στιγμές της σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας, αλλά και να μεταλαμπαδευτούν ειδικά στις νεότερες γενιές.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεγάλο έργο, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, διάρκειας δύο ετών. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία», το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών με συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Αγγελοπούλου για τη στήριξή της όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο για τις εκδηλώσεις τιμής στην Επανάσταση του 1821 που έχουμε προγραμματίσει ως Περιφέρεια, αλλά και για όσα έχουμε προγραμματίσει για το μέλλον. Οι εορτασμοί των 200 ετών από την Επανάσταση δεν είναι μια υπόθεση μόνο του 2021. Είναι μια υποχρέωση όλων των Ελλήνων, αφενός για να τιμήσουμε την ένδοξη Ιστορία μας και τους προγόνους μας, αφετέρου για να υπογραμμίσουμε σε όλες τις άκρες της Γης την αξία της σύγχρονης Ελλάδας και το λαμπρό μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Σήμερα ανακοινώνουμε την ένταξη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ενός σπουδαίου έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μείνει για τα πολλά επόμενα χρόνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για την ‘Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία’. Είναι ένα έργο, το οποίο αφού αποτυπώσει, διασώσει και εντάξει ψηφιακά όλα τα κειμήλια που έχουμε από τη συμμετοχή της Μακεδονίας στην Απελευθέρωση, θα τα προβάλλει ψηφιακά σε όλο τον κόσμο, για να γνωρίσουν όλοι όχι μόνο την Ιστορία της Ελλάδας, αλλά κυρίως το λαμπρό μέλλον που έχει μπροστά της».

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε μάλιστα πως η σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» γίνεται σε μια συμβολική ημερομηνία: «Σήμερα είναι η μέρα που απελευθερωνόμαστε από μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, είναι η μέρα που γυρίζουμε σελίδα, που ανοίγουμε και πάλι την Ελλάδα. Σήμερα, που κι εσείς επισκέπτεστε για πρώτη φορά το κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η Μακεδονία ήταν πρωταγωνίστρια στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Η Μακεδονία και στην Επανάσταση έβαλε τα θεμέλια για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη χώρα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη επισήμανε: «Μου έχουν μείνει χαραγμένα όσα είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσφάτως στο Στρασβούργο ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για το τι μπορεί να κάνει και τι σημαίνει η Αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι τα ισχυρά θεμέλια, που δίνουν τη δυνατότητα στους τολμηρούς και καινοτόμους όχι απλώς να φροντίσουν για το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά να τολμήσουν ένα νέο τρόπο ανάπτυξης, με συνέργειες του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό το ενωτικό μήνυμα το χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες. Εμείς οι Έλληνες, όπως δείχνουν και τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα των συνεργειών και της ενότητας όλων μας. Η Μακεδονία στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Σκηνές και μνήμες από την Επανάσταση υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία. Υπάρχουν όμως και προεπαναστατικές σκηνές και μνήμες, ενώ η Μακεδονία δίνει επαναληπτικά το μήνυμα της ανθεκτικότητάς της μέσα στα 200 χρόνια, με ολοκαυτώματα και διωγμούς πληθυσμών, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της περιοχής και της σπουδαιότητας των ανθρώπων της, δίνει ένα μήνυμα για τη σημασία της Παιδείας και των γραμμάτων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει ότι είναι ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής σε πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν τόσο με το παρόν, όσο και με το μέλλον. Το έργο της Περιφέρειας για την ‘Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία’ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής μας, διότι θυμίζει διαχρονικά τους Ήρωες, τις μάχες και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, ενώ φροντίζει τα ισχυρά θεμέλια της Αυτοδιοίκησης να τα μετατρέπει σε ουσία αντιληπτή για όλους τους πολίτες. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη και στη Μακεδονία και προχωράμε μαζί όχι μόνο αυτή τη χρονιά. Αυτή η χρονιά είναι μόνο η αρχή του τρίτου αιώνα της Ιστορίας μας».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κομβικές είναι οι ημερομηνίες 12 – 13 Ιουνίου διήμερο στο οποίο 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη θα προβάλλουν δημοσίως ψηφιακές εικόνες της Επανάστασης, αλλά και το διήμερο 24 – 25 Ιουλίου, που σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας θα διοργανωθούν ανοιχτές μουσικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε την κ. Αγγελοπούλου στη Βίλα Αλλατίνι και στους κήπους και την ενημέρωσε για τις χρήσεις του κτιρίου, αλλά και για την προτομή του Μωυσή Αλλατίνι. Η κ. Αγγελοπούλου χάρισε στον Περιφερειάρχη ένα σπάνιο νόμισμα της Επιτροπής με την ηρωική μορφή του Παύλου Μελά.

Στοιχεία για το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία»

Το έργο έχει ως σκοπό να αναδείξει, με σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο τη συνεισφορά των Ελλήνων της Μακεδονίας στον αγώνα, καλύπτοντας μία περίοδο που αρχίζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, διαπερνά την περίοδο της επανάστασης, τη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους και τους Βαλκανικούς Αγώνες και ολοκληρώνεται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει άμεσα στην αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής ιδιαίτερων πτυχών της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

η δημιουργία μόνιμης έκθεσης με πολιτιστικό απόθεμα υψηλής εκπαιδευτικής αξίας και σημασίας.

ην ψηφιοποίηση και ψηφιακή ανάδειξη ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων με χρήση προηγμένων μέσων αναπαράστασης και διάδρασης.

ην υλοποίηση δράσεων με ισχυρό βιωματικό και εκπαιδευτικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται ο εντοπισμός και η αρχική καταγραφή των πηγών και των συλλογών τεκμηρίων που θα αξιοποιηθούν και θα αναδειχθούν τόσο σε φυσική μορφή, όσο και ψηφιακά, αλλά και ο εντοπισμός και η κατάρτιση προδιαγραφών για χρήση των καταλληλότερων σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την ελκυστική, πολυτροπική και ενδιαφέρουσα προσέγγιση του κάθε θέματος και τη διαμόρφωση μιας προηγμένης εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας.

Η επανάσταση στη Μακεδονία έχει διερευνηθεί αρκετά. Ωστόσο, απουσιάζει η συστηματική τεκμηρίωση και η βιβλιογραφία είναι μικρή κατακερματισμένη σε επί μέρους δημοσιεύσεις. Κάθε φορά κάποιες πηγές εντοπίζονταν από έναν μελετητή, ενώ υπάρχει διάσπαρτο υλικό σε πολλούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας το οποίο συνίσταται σε έγγραφα, χάρτες, αντικείμενα (συνήθως όπλα, σημαίες κ.ο.κ) και έργα τέχνης.

Τα δεδομένα για τη Μακεδονία προκύπτουν από τριών ειδών γραπτές πηγές: τις αναφορές ευρωπαίων προξένων και τις μαρτυρίες περιηγητών (έχουν δημοσιευθεί κυρίως από γαλλικά και αυστριακά προξενικά έγγραφα), τα οθωμανικά έγγραφα και κατάστιχα (δυο σύνολα διασώζονται από την Κεντρική Μακεδονία -Θεσσαλονίκη και Βέροια- που έχουν μικροφωτογραφηθεί και κάποια μεταφραστεί κατ’ επιλογή των μελετητών και τους κώδικες της ελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης (Μονή Βλατάδων).

Προβλέπεται κατάρτιση και συγκέντρωση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας και αποδελτίωσή της, έρευνα στα αρχεία, κατάρτιση καταλόγου σε επίπεδο τεκμηρίων και ψηφιακή αποτύπωσή τους, τεκμηρίωση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, δημιουργία βάσης δεδομένων, διαμόρφωση ψηφιακών θεματικών αφηγήσεων, δραματοποιήσεων και σεναρίων για 40 εικονικές εκθέσεις, διαμόρφωση σεναρίων εκπαιδευτικών διαγωνισμών και υλικού κατάρτισης διδασκόντων και σπουδαστών / μαθητών για τη δημιουργία εικονικών ψηφιακών αφηγήσεων (digital storytelling) και εκθέσεων.

Επίσης προβλέπεται ψηφιοποίηση και δημιουργία νέου ψηφιακού περιεχομένου και δημιουργία ειδικού περιεχομένου: Προβλέπεται η ψηφιακή απεικόνιση δέκα πρωτότυπων παραστάσεων των Ηρωϊκών του 1821 του Καραγκιόζη, με στόχο την κατάλληλη ενσωμάτωσή τους στις ψηφιακές αφηγήσεις του έργου.

Ταυτόχρονα θα γίνει υλοποίηση και παραμετροποίηση ψηφιακής πλατφόρμας – βάσης δεδομένων πρότυπης τεκμηρίωσης υλικού, διαδραστικού χωρο-χρονολογίου και διαδικτυακής πύλης δράσης. Η δυνατότητα δυναμικής οπτικοποίησης της εξέλιξης των γεγονότων με βάση τον χώρο και τον χρόνο, θα συμβάλει στην κατανόηση των πολιτικών διαδικασιών και των στρατιωτικών γεγονότων της εποχής και της μεταξύ τους σύνδεσης, σε συνδυασμό με εικονικές περιηγήσεις.

Προβλέπεται υλοποίηση και παραμετροποίηση ψηφιακής πλατφόρμας σχεδιασμού και υλοποίησης εικονικών διαδραστικών εκθέσεων και αφηγήσεων – ξεναγήσεων, για εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων, υλοποίηση φορητής διαδραστικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για την τουριστική προβολή και επικοινωνία των ιστορικών τοποσήμων και γεγονότων της Επανάστασης.

Ειδικά για το σχεδιασμό και τη δημιουργία ψηφιακής διαδραστικής έκθεσης σε φυσικό χώρο, αυτή θα έχει δυο εκδοχές: τη μόνιμη εγκατάστασή της σε κάποιο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την περιοδεύουσα φορητή εκδοχή της η οποία θα φιλοξενείται για κάποιο διάστημα σε χώρους που θα παρέχουν οι δήμοι.