Σκέψεις για άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ

Άρση αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του AP που έγινε γνωστή τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04).

Η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων από τις σκληρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Associated Press που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους, δεν αναφέρονται εξειδικευμένες κυρώσεις που ενδεχομένως να αρθούν, αλλά επισημαίνεται πως σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία, καθώς και με την τρομοκρατία, την ανάπτυξη πυραύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις για το JCPOA, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, συνεχίστηκαν στη Βιέννη τη Μεγάλη Τρίτη (27/04).

Μάλιστα, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, διεξάγονται τακτικές προσωπικές συναντήσεις της Επιτροπής Πυρηνικής Συμφωνίας για αρκετές εβδομάδες, με ενδιάμεσες άτυπες συναντήσεις, και, μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων εργασίας.

Ειδικότερα, δύο από αυτές τις ομάδες εργασίας σχετικά με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν και του πυρηνικού ζητήματος αναζητούν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον για την πλήρη αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας.

Όσον αφορά στην τρίτη ομάδα εργασίας, αυτή πρέπει να συμφωνήσει σχετικά με την ακολουθία αυτών των βημάτων.

Το Ιράν, το 2019, δηλαδή ακριβώς έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το JCPOA, ανακοίνωσε σταδιακή μείωση των υποχρεώσεών του βάσει της συμφωνίας, εγκαταλείποντας τους περιορισμούς στην πυρηνική έρευνα, τις συσκευές φυγοκέντρισης και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου.

Στο τέλος του 2020, τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος στο Ιράν που αφορά στην έναρξη παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου από το 20%, με πιο ισχυρές συσκευές φυγοκέντρισης, οι οποίες υπερβαίνουν τις σχετικές διατάξεις της συμφωνίας και εγκαταλείπονται οι εκτεταμένοι έλεγχοι τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), αν και η Τεχεράνη δεν είναι σε θέση να εμπορεύεται ελεύθερα το πετρέλαιο και να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές.

πηγή:sputniknews.gr