Χωρίς γιατρό το νησί της Σύμης

Σε διαρκή ανασφάλεια ζουν οι 3.500 κάτοικοι! «Ο φόβος μην πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό είναι συνεχής. Ούτε ακτινογραφία δεν μπορούμε να βγάλουμε»

«Η ζωή στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση», «Παλεύεις καθημερινά για τα αυτονόητα», «Τρέμω στην ιδέα μην πάθω κάτι εγώ ή οι γονείς μου», «Ζητάμε έναν γιατρό να μας προστατεύει», «Εναν γιατρό ήρωα»… Με αυτά τα λόγια που ακούγονται μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο οι κάτοικοι της Σύμης επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία για να προσλάβει επιτέλους έναν γιατρό που να φροντίζει τις 3.500 ψυχές που διαμένουν στο ακριτικό νησί.

Ο δήμαρχος του νησιού των Δωδεκανήσων Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εκτός από τα καθήκοντά του στην Αυτοδιοίκηση, εκτελεί και χρέη… οδηγού ασθενοφόρου! Οπως εξηγεί, το κόστος που απαιτείται κάθε φορά για τις διακομιδές ασθενών με ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της πρόσληψης ενός παθολόγου. «Οταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, καλώ τον υπουργό ή τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας να σηκώσουν Super Puma. Πριν από μία εβδομάδα ένας 50χρονος εκπαιδευτικός υπέστη έμφραγμα και λίγη ώρα αργότερα ένας άλλος κάτοικος έσπασε τη λεκάνη του. Χρειάστηκαν, λοιπόν, δύο αεροδιακομιδές σε μία ημέρα. Αν υπολογίσετε τα έξοδα, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσληψη ενός γιατρού μάς συμφέρει καλύτερα όλους» λέει και διερωτάται: «Είναι δυνατόν το κράτος να δαπανά τόσα χρήματα για πρόσληψη 30 αστυνομικών στη Σύμη και 30 λιμενικών και να μην υπάρχει γιατρός;»

Όπως εξηγεί, ο δήμος του νησιού διατίθεται να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όποιον γιατρό αναλάβει τη διεύθυνση του ιατρείου, παρέχοντάς του δωρεάν στέγη και τροφή. «Το κράτος δεν τους δίνει κανένα κίνητρο. Θα μπορούσαν οι γιατροί που στελεχώνουν απομακρυσμένα νησιά να έχουν είτε οικονομικά κίνητρα είτε άλλης φύσης, όπως είναι, για παράδειγμα, η πρόσληψή τους σε νοσοκομείο της επιλογής τους ύστερα από μια τριετή ή πενταετή θητεία στα απομακρυσμένα νησιά» προτείνει.

Οι περιπτώσεις που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους κάτοικοι της Σύμης εξαιτίας αναμονής, που έφτασε ακόμη και τις 13 ώρες, είναι πολλές. Όπως λένε με παράπονο, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι ανάλογες με εκείνων που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

«Είμαστε 3.500 ψυχές εδώ, ζούμε ουσιαστικά σε μια πέτρα, 24 ναυτικά μίλια μακριά από τη Ρόδο. Μας θυμούνται μόνο προεκλογικά, αλλά στην πράξη είμαστε ξεχασμένοι» λέει με πίκρα ο Πανορμίτης Χατζηγιαννάκης, ο δημιουργός του συγκινητικού βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

Ο ίδιος βίωσε την ανασφάλεια και τον φόβο που περιγράφουν στην κάμερά του οι κάτοικοι του νησιού, όταν η μητέρα του χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την πορεία του το σκάφος του Λιμενικού που τη μετέφερε.

Αυτή τη στιγμή το ιατρείο της Σύμης διαθέτει τρεις αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και, κάθε φορά που ένας πολίτης αντιμετωπίζει πρόβλημα, χρειάζεται να βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό στη Ρόδο.

«Όλη η χώρα βιώνει μια ανασφάλεια τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή την ανασφάλεια εμείς τη ζούμε καθημερινά, από την ημέρα που γεννηθήκαμε! Ο φόβος μην πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μη σπάσουμε κάτι, είναι διαρκής. Ούτε μια ακτινογραφία δεν μπορούμε να βγάλουμε, δεν γίνεται με το παραμικρό να πηγαίνουμε στη Ρόδο, είναι ντροπή» λέει με παράπονο.

Το πρόβλημα στο γραφικό νησί του Αιγαίου γίνεται ακόμη πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αυξηθεί αισθητά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το νησί δέχεται ετησίως περί τους 500.000 επισκέπτες, με αποτέλεσμα η ανάγκη για γιατρό να καθίσταται επιτακτική.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που χτυπά το τηλέφωνό μου στις 3 ή τις 4 τα ξημερώματα, επειδή κάποιος συντοπίτης έπαθε κάτι. Τη στιγμή που τα νησιά μας βάλλονται από τους Τούρκους, ουσιαστικά το κράτος διώχνει τους κατοίκους. Το μεγαλύτερο κίνητρο για να μείνεις στον τόπο σου είναι να έχεις γιατρό. Ούτε δήμαρχος ούτε αστυνόμος χρειάζεται, μόνο γιατρός» καταλήγει.

Κέλλυ Φαναριώτη

πηγή:iskra.gr