Δύο επιδόματα από τον ΟΑΕΔ-Ολα τα δικαιολογητικά

Αυτά είναι τα δύο νέα επιδόματα του ΟΑΕΔ που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά απευθύνονται σε πολλούς δικαιούχους. Πρόκειται για το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Δύο παροχές που χορηγούνται με προϋποθέσεις από τον ΟΑΕΔ και δίνουν μια σημαντική «ανάσα» σε ανθρώπους που αδυνατούν να βρουν δουλειά. Το ειδικό βοήθημα το λαμβάνουν ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης. Παράλληλα, θα πρέπει να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα έως και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 12.325,75 ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών.

Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας

Το συγκεκριμένο επίδομα, ύψους 200 ευρώ τον μήνα, μπορούν να το λάβουν όσοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 20 έως 66 ετών και θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά. Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, ενώ θα πρέπει να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Τέλος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Το επίδομα καταβάλλεται στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

Τα δικαιολογητικά

1. Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου, η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:
α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ
β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.
γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.
δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.
ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.
στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.
4. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
6. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
7. Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους και μέσω των ΚΕΠ. Αίτηση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά, μέσω των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Για την μετάβασή σας στις e-Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

πηγή:ethnos.gr