Προς σχηματισμό κυβέρνησης ο Ματέο Ρέντσι

O Ιταλός αναλυτής και δημοσιογράφος από τη Ρώμη Φραντσέσκο Μαρίνο, αποκαλύπτει στο Sputnik ότι όλα δείχνουν πως είναι ζήτημα… ωρών η δημιουργία ευρύτατου κυβερνητικού σχηματισμού, υπό τον Κόντε, και με το κόμμα του… Ματέο Ρέντσι εντός!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραιτήθηκε, προ ημερών, βαθαίνοντας κι άλλο η πολιτική κρίση στην Ιταλία, μια κρίση που ξεκίνησε αναπάντεχα προ δυο βδομάδων, οπότε δύο υπουργοί του βασικού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον Ματέο Ρέντσι, του Italia Viva, παραιτήθηκαν, με άλλοθι τον χειρισμό της πανδημίας κορονοϊού και την οικονομική ύφεση.

Για τα ερωτήματα γιατί εν μέσω πανδημίας ο Ρέντσι αποφάσισε να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση, δύσκολα λαμβάνουμε σαφή απάντηση.

Προσωπικοί λόγοι του Ρέντσι για την παραίτηση των δύο υπουργών

«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σκέφτεται ο Ρέντσι» παραδέχεται ο Ιταλός αναλυτής και ρεπόρτερ Φραντσέσκο Μαρίνο, με έδρα τη Ρώμη.

«Στη συνέντευξη Τύπου για τους λόγους αποχώρησης των δύο υπουργών, ο Ρέντσι παραδέχτηκε ότι η απόφασή του δεν θα γίνει κατανοητή, γιατί το κόμμα του Italia Viva είναι πραγματικά σε μπελάδες, βάσει γκάλοπ, και θα έχει προβλήματα αν κατέλθει στις κάλπες. Δεν θα του βγαίναν τα κουκιά αν προκηρύσσονταν νέες εκλογές, που είναι επίσης μια δύσκολη λύση, λόγω της κατάστασης στο κοινοβούλιό μας και της θέσης των άλλων κομμάτων. Πιθανώς, ο Ρέντσι έπραξε όπως έπραξε για έναν βασικό λόγο, που είναι προσωπικός» προσπαθεί να μας διαφωτίσει περισσότερο ο Μαρίνο.

«Δεν αντέχει τον Κόντε. Πιθανότατα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό, στο Κίνημα των 5 Αστέρων και στο Δημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να αλλάξουν κάπως τις θέσεις τους και να είναι πιο ανοιχτές στο αίτημά του (σ.σ. του Ρέντσι), για τον τρόπο χρήσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και για μια κάπως μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε υποδομές. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε».

Παρακάμπτοντας τις ψήφους του Italia Viva, ένα από τα ρεαλιστικά σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι η κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της, με ίδιο υπουργικό συμβούλιο, πλην των δύο υπουργών του Ρέντσι που παραιτήθηκαν. Το άλλο σενάριο, συνεχίζει ο Ιταλός αναλυτής, είναι εκείνο στο οποίο ο Κόντε θα ηττηθεί στη Γερουσία και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναζητήσει νέα πλειοψηφία.

Όλοι θέλουν να διαχειριστούν άμεσα τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ

Στο μεταξύ, η χώρα μπορεί να ακυβέρνητη; «Υποθέτω θα βρεθεί λύση μέσα σε λίγες μέρες. Διακυβεύονται πάρα πολλά, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Όλοι θέλουν να διαχειριστούν άμεσα τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ. Δεν θα εκπλαγώ αν στο τέλος δεν θα υπάρξουν πραγματικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Ρέντσι, που προκάλεσε την κρίση, να κάνει ένα ή δύο βήματα πίσω» μας αιφνιδιάζει ο Φ. Μαρίνο.

Στις 19 Ιανουαρίου «μια πολύ κρίσιμη ημέρα για την πολιτική σκηνή στην Ιταλία», σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο Κόντε εξασφάλισε άνετα την πλειοψηφία στην ιταλική βουλή.

«Τώρα πρέπει να πετύχει το ίδιο και στη Γερουσία. Θα είναι κρίσιμο. Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην τρίτη πρωθυπουργία του Κόντε. Είναι και το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Αλλά εξαρτάται από τη στάση και τα αιτήματα των άλλων κομμάτων. Η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, προς το παρόν, παρά την παραίτηση Κόντε».

Το κύριο ζήτημα τώρα είναι ένα, πώς να ξοδεύουμε τα χρήματα της ΕΕ, τονίζει ο Φ. Μαρίνο. «Εκεί έχει στραφεί η πολιτική συζήτηση. Τις επόμενες μέρες τα προγνωστικά θέλουν να βρίσκεται λύση ενδοκοινοβουλευτικά, ώστε να μην μπούμε στην περιπέτεια των νέων εκλογών».

Σχεδόν ίδια πλειοψηφία και στη νέα κυβέρνηση

Πώς θα επιτευχθεί ξανά κυβερνητική πλειοψηφία; «Με την παλιά: μέρος του Forza Italia του Μπερλουσκόνι, του Κινήματος των 5 Αστέρων, του Δημοκρατικού Κόμματος, της Κεντροαριστεράς Liberi e Uguali και ίσως ακόμη και του Italia Viva. Ηχεί παράξενο, αλλά ο Ρέντσι είναι πολύ πιθανό, όπως προανέφερα, να ενταχθεί και στον νέο συνασπισμό. Ο πρόεδρος θα ζητήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό και ο Ρέντσι και ο Μπερλουσκόνι (ή μέρος του κόμματός του) μπορούν να συμμετάσχουν. Κανείς δεν θέλει να είναι εκτός κυβέρνησης όταν θα διανεμηθεί το ευρωπαϊκό χρήμα. Μιλάμε για 200 δισεκατομμύρια ευρώ! Η κρίση πρέπει να έχει γρήγορη επίλυση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η μετέωρη κατάσταση. Προφανώς η Δεξιά (Λίγκα του Βορρά, Brothers of Italy) είναι εκτός της εξίσωσης, αλλά τα άλλα κόμματα και οι βουλευτές τους θέλουν να έχουν λόγο» καταλήγει ο Ιταλός αναλυτής.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

πηγή:sputniknews.gr