Πόσο κοντά σε ένα νέο sell-off βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια;
Σε κατάσταση ευφορίας βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Για ποιο λόγο όμως παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εθνικών οικονομιών, η αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές βρίσκεται στο ζενίθ; Πόσο κοντά βρίσκεται ένα νέο sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια αντίστοιχο με αυτό του Φεβρουαρίου-Μαρτίου του προηγούμενου έτους;
Συνήθως αρκεί το «πέταγμα» μιας πεταλούδας στις ΗΠΑ για να προξενήσει κάποια «καταιγίδα» στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα του πλανήτη. Άλλες φορές πάλι ο καταγάλανος ουρανός των χρηματιστηριακών αγορών σκοτεινιάζει από την έλευση του «μαύρου κύκνου», σηματοδοτώντας στην ουσία και το τέλος του εκάστοτε ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου.
Η διαίσθηση (για όσους την έχουν) σώζει πολλές φορές έναν επενδυτή από επικείμενες χρηματιστηριακές καταστροφές, αρκεί βέβαια να έχει αποβάλει πρώτα από πάνω του το θανάσιμο αμάρτημα της απληστίας. Εκτός όμως από την διαίσθηση, που ένας επενδυτής είτε την έχει είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και το που βρισκόμαστε χρηματιστηριακά, δηλαδή για ποιο λόγο ανεβαίνει (πχ στην παρούσα περίοδο) μια χρηματιστηριακή αγορά ή μια μετοχή, και μετά να αντιληφθούμε το πόσο «ψηλά» βρισκόμαστε, δηλαδή, το εάν οι αποτιμήσεις ή οι προσδοκίες δικαιολογούν τις τρέχουσες τιμές.
Είναι γνωστό πως από την έναρξη της εξάπλωσης του Covid-19 και τα πρώτα lockdowns, οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν για ακόμη μία φορά την τελευταία δεκαετία (και πλέον) τον ρόλο του «πυροσβέστη» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση, διοχετεύοντας φθηνό κι άφθονο χρήμα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν οι ισολογισμοί των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών (Οκτώβριος του 2020), δηλαδή των Fed, ΕΚΤ, και BoJ, να αυξηθούν κατακόρυφα, με τη πρώτης να διαμορφώνεται $7,12 τρισ., της δεύτερης στα $7,89 τρισ., και της τρίτης στα $6,67 τρισ., όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.
πηγή γραφήματος:bloomberg.com
Μπορεί μέχρι στιγμής η στήριξη των κεντρικών τραπεζών να παραμένει, συνεχίζοντας να παρέχοντας ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας παράλληλα σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, αυτό όμως που προκαλεί μέχρι στιγμής έναν μικρό προβληματισμό είναι το γεγονός ότι η FED από την αρχή του έτους έχει μηδενίσει σχεδόν τις αγορές σε repo και reverse repo.
Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες η απόδοση των κερδών των εταιρειών του S&P500 σε σχέση με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (βλ. γράφημα παρακάτω), δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την συνέχιση της ανόδου στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, σε περίπτωση που συνεχίσει να παραμένει η εν λόγω σχέση σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.
πηγή γραφήματος:bloomberg.com
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευφορίας που επικρατεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αποτελεί και η σχέση put/call ratio επί των μετοχών (βλ. γράφημα παρακάτω), δηλαδή των δικαιωμάτων πώλησης προς τα δικαιώματα αγοράς, και η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επτά μηνών. Όπως παρατηρούμε, η σχέση αυτή τους τελευταίους επτά μήνες αλλάζει προκαλώντας μικρές αναταράξεις στους αμερικανικούς δείκτες.
πηγή γραφήματος:stockcharts.com
Η αίσθηση της υπερτιμημένης αγοράς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι υψηλή στην πλειοψηφία των επαγγελματιών κι επενδυτών, και δεν έχουν κι άδικο, καθώς τόσο το forward P/E (η τιμή/κέρδη ανά μετοχή για τους επόμενους δώδεκα μήνες), όσο και το LTEG (οι μέσες εκτιμήσεις αύξησης της κερδοφορίας για τα επόμενα πέντε χρόνια) συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση όμως με το PEG ratio (P/E προς LTEG) το οποίο από τα τέλη του προηγούμενου έτους βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όπως διακρίνουμε και στα παρακάτω δύο γραφήματα.
πηγή γραφήματος:yardeni.com
Επίσης, στα τέλη του προηγούμενου έτους οι πωλήσεις από insiders στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν από τις υψηλότερες των τελευταίων έξι ετών, με τις αγορές αντίστοιχα να ακολουθούν πτωτική πορεία, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.
πηγή γραφήματος:reuters.com
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τις αγορές ιδίων μετοχών (βλ. γράφημα παρακάτω) για τις εταιρείες του S&P500, οι οποίες από το pick που σημείωσαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ακολουθούν έκτοτε πτωτική πορεία, αποτυπώνοντας την πρόθεση των διοικήσεων των εταιρειών είτε να μην στηρίξουν πλέον τις μετοχές τους, είτε ότι αναμένουν τα επόμενα χρόνια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους η οποία θα τους επιτρέψει την μη χρησιμοποίηση της μεθόδου επαναγοράς ιδίων μετοχών για την βελτίωση των κερδών ανά μετοχή (EPS).
πηγή γραφήματος:yardeni.com
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
follow us on twitter https://twitter.com/neweconomygr
https://twitter.com/TheodorosSem
Πηγές:
www.reuters.com
www.federalreserve.com
www.yardeni.com
www,stockcharts.com
www.bloomberg.com