Υπεράνθρωπος ή μηχανικό ανθρωποειδές το όραμα των ακολούθων του Μένγκελε;
Του Παύλου Γκανίδη
Είναι γνωστό ότι οι Ναζί, έδιναν μεθαμφεταμίνη στους στρατιώτες τους, για να τους κρατούν σε διέγερση στα πεδία μαχών. Ο γνωστός γιατρός τους, Γιόζεφ Μένγκελε, έκανε πειράματα στα εργαστήρια του, για να βοηθήσει να υπερισχύσουν βιολογικά τα Eς-Eς στον πόλεμο.
Η καινοτομία του ήταν ότι άνοιγε τα κεφάλια των αιχμαλώτων πολέμου για να δει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος τους. Γλύτωσε απο τη δίκη της Νυρεμβέργης και τον πιθανότατο θάνατο, γιατί κατάφερε να διαφύγει στην Αργεντινή. Σήμερα όμως κάποιοι σύγχρονοι γενετιστές ίσως βρίσκουν στο πρόσωπο του Μένγκελε ένα ιδεολογικό πρόγονο τους.
Υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα στους λεγόμενους κύκλους της νευροεπιστήμης και νευροτεχνολογίας, που αποκαλείται τρανσουμανισμός. Τα μέλη του (ελιτίστικου) αυτού κινήματος πιστεύουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να βαδίσει γρήγορα προς την αθανασία. Και για το λόγο αυτό συνδυάζουν ήδη καινούργιες τεχνολογίες με τη μοριακή βιολογία και τις νευροεπιστήμες.
Για παράδειγμα, υπάρχει η νέα τεχνολογία της ενισχυμένης πραγματικότητας. Σ΄αυτήν, τοποθετούνται διάφορα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο και στην συνέχεια καταγράφονται οι ερεθισμοί των αισθήσεων. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, κάνοντας μια μικρή έρευνα, στην επίσημη σελίδα του ΜΙΤ. Είναι δε, σχετικά παλιά τεχνολογία, αφού τη συναντάμε στις ταινίες Μάτριξ και Πλέιερ Ουάν – Ρέντυ.
Στην πιο εξελικτική της μορρφή, τη συναντάμε στους αλγόριθμους του Φέισμπουκ και της Γκούγκλ. Όταν μας προτείνουν διάφορες λύσεις κι επιλογές, βασιζόμενοι στις ρυθμίσεις και τις αναζητήσεις που κάνουμε. Κι αν αυτό είναι σχετικά αθώο, υπάρχει ένα πρόγραμμα του Αμερικανικού πενταγώνου, (DARPA), που προετοιμάζει επίλεκτους στρατιώτες, εφοδιασμένους με την ενισχυμένη πραγματικότητα, συν αναβάθμιση όρασης και ακοής.
Το πρωτότυπο σ΄αυτό το πρόγραμμα, είναι οτι υπάρχει χειριστής αυτών των στρατιωτών, που ελέγχει τα συναισθήματα τους.
Έτσι, όταν τα τσιπάκια στον εγκέφαλο των στρατιωτών, δείχνουν φόβο ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ο χειριστής τους, εξαφανίζει αυτά τα συναισθήματα απο το κοντρόλ. Επιπλέον, αν υπαρχουν ατυχήματα και πιθανοί ακρωτηριασμοί, με την τεχνολογία 3-D, κατασκευάζονται καινούργια τεχνητά μέλη, καθιστώντας ετοιμοπόλεμους ξανά τους στρατιώτες.
Σαν δικαιολογία για την αθανασία που επιζητούν οι ακόλουθοι του τρανσουμανισμού, προβάλουν τον ισχυρισμό, ότι ο πλανήτης Γη έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί ο Ηλιος, άρα και η Γη.
Γι’ αυτό υποτίθεται πως πρέπει να ενεργήσουν όσο πιο γρηγορα γίνεται (λες και μια τέτοια κατστροφή αναμένεται αύριο).
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς οπαδούς του κινήματος αυτού, ειναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ίτσκόφ.
Αυτός έχει μια ιστοσελίδα που προτρέπει, “θέλεις να γίνεις αθάνατος; δράσε !”
Εκεί αναφέρει ότι, όπως όλες οι νέες τεχνολογιες ηταν εφικτες στην αρχη, μόνο για τους πλουσιους (κινητά τηλέφωνα, έγχρωμες τηλεοράσεις, Η/Υ), έτσι κι αυτές οι τεχνολογίες, θα είναι προσβάσιμες στους πλούσιους. Αυτός όμως ισχυρίζεται, πως θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις νέες τεχνολογίες και σ΄αυτούς που θα τον ακολουθήσουν.
Το μεγάλο του προγραμμα, είναι το Αβαταρ. Αυτό είναι παρόμοιο με το προγραμμα της DARPA, μόνο που στην τελική μορφή του, θα χρησιμοποιεί ολόγραμμα, εφοδιασμένο με τεχνητή νοημοσύνη, ενισχυμένη πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα. Το ολόγραμμα αυτό θα κάνει όλες τις δουλειές του, ενώ αυτός θα κάθεται στο σπίτι του.
Με όλ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, καταλαβαίνει κανείς ότι αλλάζουν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αλλάζουν τα κοινωνικά συστήματα, τα πολιτικά συστήματα και οι θρησκείες. Πηγαίνουμε ολοταχώς προς μια καινούργια εποχή, πρωτόγνωρη για τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Αυτή η εποχή επιδιώκει τη συμβίωση ανθρώπων και μηχανών, μέσα σε ένα υβριδικό σώμα. Αν μάλιστα συμβεί να δούμε μεταφορά εγκεφάλου σε μηχανικό άνθρωπο, τότε μπορούμε να θρηνήσουμε για το τέλος του χομο σάπιενς. Οι τρανσουμανιστές θα πανηγυρίζουν βέβαια για την έλευση του υπερανθρώπου, που δεν θα αρρωσταίνει και δεν θα πεθαίνει. Μόνο που δεν θα πρόκειται για υπεράνθρωπο αλλά για ανθρωποειδές. Κι αυτό ίσως να μην είναι καλό.