Η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαρκέσει 39 χρόνια ακόμη
Η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαρκέσει για 39 ακόμη χρόνια, ήτοι έως ότου η χώρα μας αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την ευρωζώνη. Αυτή η περίοδος εποπτείας θα μειωθεί χρονικά μόνον εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της ή εάν αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός της.
Δεδομένου ότι το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη μέλη που έλαβαν χρηματοδοτική συνδρομή μετά την κρίση του 2008, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της μεταμνημονιακής εποπτεία της Κομισιόν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία με τα σημερινά δεδομένα θα βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας για 6 χρόνια, η Κύπρος για 9 χρόνια, η Ιρλανδία για 11 έτη και η Πορτογαλία για 15 χρόνια ακόμη.
Η μεταμνημονιακή εποπτεία των θεσμών αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι τα κράτη αυτά θα έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν στο μέλλον τα δάνεια που έλαβαν από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά από την ευρωζώνη δάνεια ύψους 375,8 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 78 δισ. ευρώ, η Ιρλανδία 64,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία 41,4 δισ. ευρώ και η Κύπρος 7,3 δισ. ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε ήδη να εξετάζει σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσουν τα εν λόγω κράτη υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση, αλλά και για το εάν η Κομισιόν παρέχει στους πιστωτές επαρκείς διαβεβαιώσεις όσον αφορά στην ικανότητα αποπληρωμής των προαναφερόμενων χρεών.
Στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021 θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και το κατά πόσον η Κομισιόν άντλησε τα κατάλληλα συμπεράσματα από τις αναλύσεις της και έλαβε σχετικά μέτρα, όπου παρίστατο ανάγκη, ώστε να μπορέσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διατηρήσουνυγιή οικονομική θέση.
Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία πλήττεται την τρέχουσα περίοδο σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει την καταλληλόλητα της μεταμνημονιακής εποπτείας και στον καιρό της πανδημίας, αλλά και τη συμβατότητα της με το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει αναλυτικά την εποπτεία της Κομισιόν στο τραπεζικό σύστημα και το ρόλο της ως παρατηρητή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η συμμετοχή του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες έχει καταγράψει τεράστια απίσχναση με ευθύνη και των θεσμών.
Αθανάσιος Κουκάκης
πηγή:cnn.gr