Θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό;

Ένταση και τηλεδιαξιφισμοί μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβούτ Τσαβουσογλου για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η πρόσφατη συρροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σημειώθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, σηκώθηκε από τη θέση του αντιδρώντας στις αιτιάσεις του Έλληνα υπουργού για την τουρκική εκστρατεία παραπληροφόρησης που συνόδευσε την χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκε στα σύνορα της η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος προκλητικά επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό λόγω κορονοϊού

Στη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τρόποι ενεργοποίησης της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης εν καιρώ κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στη γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου, «συζητήσαμε για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων».

Στη σύνοδο, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού, εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Κώστας Αλατζάς

Πηγή:onalert.gr