Πώς η Ανατολή νικώντας τον κορονοϊό παίρνει προβάδισμα απο Δύση στην οικονομία!

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Όταν ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα όλοι προεξοφλούσαν πως η μεγάλη ασιατική χώρα θα δεχθεί τόσο μεγάλο οικονομικό πλήγμα που θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να γίνει η παγκόσμια υπερδύναμη του πλανήτη. Στη συνέχεια όμως η επιδημία έπληξε την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας ενώ ταξίδεψε και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι που εντελώς ανεύθυνα δεν πήραν προληπτικά μέτρα στην αρχή, στη συνέχεια κατέβασαν μέχρι και τα ρολά των οικονομιών τους για να αναχαιτίσουν ένα μεγάλο κύμα θανάτων. Οι συνέπειες της αρχικής ολιγωρίας τους θα αποβούν πιθανότατα τραγικές και για το οικονομικό τους μέλλον.

Η Ιταλία θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία, η Ισπανία θα πιεστεί πολύ, η Γαλλία και η Γερμανία θα γνωρίσουν πρωτοφανή οικονομική καθίζηση. Οι ασθενέστερες χώρες, όπως η Ελλάδα, πιθανότατα θα αναγκαστούν να  καταφύγουν στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης ή στο ΔΝΤ για πακέτο οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ντόϊτσε Μπανκ η Ευρωζώνη θα κατρακυλίσει σε ύφεση -22,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ενώ η Γερμανία θα φτάσει στο -25,2%.

Την ώρα όμως που οι ευρωπαικές χώρες πήγαιναν σε οικονομικό lockdown, κάποιες χώρες στην Ανατολή κέρδιζαν το στοίχημα της νίκης επί του κορονοϊού. Και κυρίως το κέρδισαν είτε με διαχειρίσιμες οικονομικές απώλειες είτε  χωρίς να φρενάρουν καθόλου την οικονομική παραγωγή τους. Αυτές οι χώρες θα πάρουν σαφέστατο προβάδισμα στο χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας όπως θα διαμορφωθεί μετά τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού. Ας δούμε ποιες είναι.

α) Η Κίνα κέρδισε τη μάχη με τον κορονοϊό εξαιτίας των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων που πήρε, μη διστάζοντας να ρίξει στη μάχη ακόμη και το στρατό. Βοήθησε σε αυτό και η κολλεκτιβιστική νοοτροπία των Κινέζων πολιτών που έχουν μάθει να υποβάλλονται σε προσωπικές θυσίες για το καλό του συνόλου. Μπορεί η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας να έπεσε 13,5% τους δυο πρώτους μήνες του 2020, μπορεί για πρώτη φορά να έχει ύφεση σε ένα τρίμηνο, αλλά τώρα θα αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος όταν ακόμη η Δύση περιμένει μπροστά τα χειρότερα.

β) Η Ταιβάν κέρδισε τη μάχη με τον κορονοϊό με τρόπο που πρέπει να διδάσκεται στο μέλλον σε σχολεία και πανεπιστήμια. Χωρίς να κάνει lockdown στην οικονομία της πήρε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα από την πρώτη στιγμή και τα εφάρμοσε με σχολαστική αφοσίωση. Έβαλε σε καραντίνα όσους έρχονταν από την Κίνα και έφτιαξε 45 εκατομμύρια μάσκες που τις μοίρασε σε νοικοκυριά και νοσηλευτές. Παράλληλα τοποθέτησε συσκευές απολύμανσης σε κάθε δημόσιο κτίριο και έβαλε συνεργεία καθαρισμού σε 24ωρη βάση.

γ) Η Σιγκαπούρη, που αποτελεί χώρα πρότυπο τόσο για την  οικονομική της ανάπτυξη όσο και για το σύστημα υγείας της, νίκησε τον κορονοϊό επειδή έδρασε ακαριαία και αποτελεσματικά. Από τις 30 Ιανουαρίου έφτιαξε 5,2 εκατομμύρια μάσκες και τις μοίρασε στα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα κρατικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της χώρας με θερμικές κάμερες για να προλάβουν την επέκταση της νόσου.

δ) Η Ινδία παρότι έχει 1,3 δισεκατομμύριο πληθυσμό και ανεπαρκέστατο σύστημα υγείας δεν έκανε lockdown στην οικονομία της. Θα έπρεπε ωστόσο να πάρει τα προληπτικά μέτρα της Ταιβάν και της Σιγκαπούρης. Ίσως όμως εφησυχάστηκε γιατί είναι χώρα νέων με πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων στον πληθυσμό της.

ε) Η Ρωσία χωρίς και αυτή να θέσει περιορισμούς στην οικονομία της ακολούθησε μια έξυπνη στρατηγική. Δεν επέτρεψε σε κανέναν να έρχεται από την Κίνα ή άλλη επικίνδυνη χώρα χωρίς να τον υποβάλει σε ιατρικό τεστ και αν χρειαστεί σε καραντίνα. Πλέον παράγει 100.000 τεστ σε ημερήσια βάση και διεξάγει τακτικότατους ελέγχους σε σημεία που συγκεντρώνονται πολίτες για να προλάβει να απομονώσει τυχόν κρούσματα. Μέχρις στιγμής έχει λιγότερα κρούσματα και από την Ελλάδα.

Αυτές θα είναι λοιπόν οι χώρες που θα πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια οικονομία μετά τη λήξη της επιδημίας. Και το κατάφεραν με το σπαθί τους (πλην της Ινδίας), γιατί αντέδρασαν ακαριαία, αποτελεσματικά και έξυπνα στην πρόκληση του κορονοϊού. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Ασιάτες και οι Ρώσοι φέρθηκαν σαν πολιτισμένοι Ευρωπαίοι στην κρίση της επιδημίας ενώ οι Ευρωπαίοι φέρθηκαν σαν αμόρφωτοι τριτοκοσμικοί. Θυμίζω ότι οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης δεν πήραν κανένα προληπτικό μέτρο αρχικά, ούτε καν η Ιταλία που λόγω εμπορικών σχέσεων φιλοξενεί αρκετούς Κινέζους στο Μιλάνο.

Έτσι η ανοχύρωτη Ευρώπη του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου  τώρα θα πληρώσει διπλό τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομική καταστροφή. Φυσικά ευθύνες μεγάλες υπάρχουν όχι μόνο στα επιμέρους κράτη αλλά και στις κεφαλές της Ευρωπαικής Ένωσης που για μια ακόμη φορά έδειξε πόσο λίγη είναι. Είναι τραγικό πως την ώρα που η Γερμανία θα δώσει 500 ΔΙΣ για την ενίσχυση των γερμανικών επιχειρήσεων, η Ευρωπαική Ένωση θα διαθέσει μόνο 65 ΔΙΣ για τις 27 χώρες μέλη. Και επειδή τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αναλογικά με το ύψος του ΑΕΠ κάθε χώρας, τη μερίδα του λέοντος θα πάρει φυσικά  η Γερμανία.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δίνει από την άλλη το ασύλληπτο ποσό των 750 ΔΙΣ για την αγορά ευρωπαικών κρατικών ομολόγων (ενώ είχε ήδη δώσει 120 ΔΙΣ από την αρχή της χρονιάς). Δεν θα μπορούσε μέρος αυτών των χρημάτων να τα δώσει σαν ενίσχυση των οικονομιών των κρατών μελών και για ενίσχυση του συστήματος υγείας πανευρωπαικά; Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έδωσε για παράδειγμα αρκετά χρήματα για την ενίσχυση της οικονομίας και των επιχειρήσεων όταν ξέσπασε η επιδημία.

Για άλλα άρθρα του Κων/νου Παπαδόπουλου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Photo by Aaron Greenwood on Unsplash