Ο ρόλος της Τουρκίας στην διαμόρφωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Jebhat al-Nusra

Οι μαχητές που συνελλήφθησαν από το Συριακό στρατό κοντά στο Χαλέπι μίλησαν για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαμόρφωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Jebhat al-Nusra *.

Κατά τη διάρκεια των μαχών μεταξύ του Συριακού στρατού και των πολιτοφυλακών στα προάστια του Χαλεπίου, συνελήφθησαν δύο τρομοκράτες, και οι δύο είναι πολίτες της Συρίας. Ένας από αυτούς είναι ντόπιος του χωριού Tybni που ονομάζεται Mahmoud al Najim, το παρατσούκλι του Abu Abdal που γεννήθηκε το 1985.

Σύμφωνα με τον μαχητή αρχικά δημιούργήθηκε στην πόλη ένα παράρτημα του “Συριακού Ελεύθερου Στρατού”, που είναι μια κοσμική αντιπολίτευση. Στη συνέχεια, όταν εμφανίστηκαν τα στρατεύματα του Jabhat al-Nusra σε αυτά τα μέρη, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στη κοσμική και τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

Ο Al Najim, μαζί με τους συγγενείς του, αποφάσισε να φύγει στην Τουρκία, αλλά κρατήθηκε από την αστυνομία αυτής της χώρας, η οποία, σύμφωνα με τον μαχητή, τον ανάγκασε να συμμετάσχει στην Jabhat al-Nusra *.

“Είχαν πει ότι αν δεν δουλέψω γι ‘αυτούς και δεν θα πολεμήσω στο πλευρό της Jebhat al-Nursa *, θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν την οικογένειά μου … Μου έδωσαν μισθό εκατό δολαρίων», είπε ο μαχητής την ανάκριση από τους Σύριους στρατιωτικούς.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον ίδιο, απέστειλαν τους συγγενείς του Al-Najim στο προσφυγικό στρατόπεδο και “κρατούνται όμηροι”. “Είπαν ότι ενώ εργάζομαι με την Jebhat al Nursa*, η οικογένεια μου θα είναι ασφαλής”, δήλωσε ο μαχητής, προσθέτοντας ότι όλες οι προμήθειες στην ομάδα προέρχονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Στις τάξεις της ομάδας, ο μαχητής έλαβε μια εξειδίκευση του πυροβολητή. Με αυτή την ιδιότητα, είχε την ευκαιρία να πολεμήσει σε όλη τη Συρία. Όταν ρωτήθηκε γιατί οι μαχητές βομβαρδίζουν την πόλη του Χαλεπίου, απάντησε: «Ο διοικητής μας είπε ότι αυτό θα οδηγούσε σε πολιτικό μίσος για το Συριακό και τον Ρωσικό στρατό».

Ο δεύτερος αιχμάλωτος είναι ο Χουσεΐν Αμπντούλ Αζίζ, το διακριτικό κλήσης του Abu Uday, ντόπιος του Deir Hafer.

“Η οικογένειά μου δεν είχε αρκετά χρήματα για φαγητό και αυτή η ομάδα στρατολόγησε άνδρες και έδωσε χρήματα, εγώ υπέγραψα και στη συνέχεια πολέμησα σε διάφορες ομάδες – Ahrar al-Sham, SSA, Zinki Ταξιαρχία. Όλες αυτές οι ομάδες ήταν μέρος του Jebhat Al Nursa “, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα στρατεύματα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν μάχονται τώρα στις τάξεις των μαχητών. Ο Αμπντούλ Αζίζ αιχμαλωτίστηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η μονάδα του υποχώρησε στο τουρκικό Παρατηρητήριο στην περιοχή Rashidin-5 του Χαλεπίου

Ο Συριακός στρατός ξεκίνησε επίθεση στα δυτικά του Χαλεπίου στις 26 Ιανουαρίου λόγω καθημερινών βομβαρδισμών των τρομοκρατών σε κατοικημένες περιοχές της πόλης, που σκότωσαν δεκάδες πολίτες. Την περασμένη εβδομάδα, το Συριακό πυροβολικό κατέστρεψε τις θέσεις βολής και τα οχυρά από όπου διεξάγονταν οι βομβαρδισμοί των οβίδων. Οι κυβερνητικές δυνάμεις στις 27 Ιανουαρίου κατάφεραν να σπάσουν τις πρώτες γραμμές άμυνας των τρομοκρατών στα Δυτικά του Χαλεπίου.

Στις 29 Ιανουαρίου, το Γενικό Επιτελείο του Συριακού Στρατού ανακοίνωσε την απελευθέρωση της μεγάλης πόλης Maaret Nuuman, που κατελήφθη από μαχητές από το 2012. Η πόλη έχει στρατηγική σημασία, καθώς βρίσκεται στη διασταύρωση της οδού Hama Aleppo. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά τρομοκρατών και ένα σημείο διέλευσης για τις διαδρομές εφοδιασμού στα νότια της επαρχίας Idlib.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ρωσία και η Τουρκία στο Σότσι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Idlib, όπου βρίσκονται περισσότεροι από δώδεκα διαφορετικοί σχηματισμοί . Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι η ένωση των φιλοτουρκικών ομάδων «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» και η «Jebhat al Nursa» *, συνολικά περίπου 30 χιλιάδες μαχητές.

* Τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία.

Πηγή:tokoutsavaki.blogspot.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •