Η Ελλάδα έλαβε 2,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια για το μεταναστευτικό

Με σημερινή, γραπτή της, απάντηση, προς τρεις ευρωβουλευτές της Ομάδας των Μη Εγγεγραμμένων (Rosa D’Amato , Laura Ferrara , Isabella Adinolfi), η Επίτροπος Γιόχανσον αποκαλύπτει ότι, από το 2015, η Κομισιόν, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, έχει παράσχει επιχειρησιακές και τεχνικές βοήθειες καθώς και οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 2,2 δισ. Ευρώ, για το μεταναστευτικό.

Προκειμένου, όπως διευκρινίζει, να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της διαχείρισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των hotspots, και της βελτίωσης της κατάστασης στα νησιά με, πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος, αφού υπογραμμίζει πως η γενική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα έγκειται στην Ελληνική Διοίκηση, αναφέρει, συγκεκριμένα ότι:

– Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής υποστήριξης, η Κομσιόν έχει αναπτύξει μόνιμο προσωπικό, σε καθένα από τα πέντε ελληνικά νησιά, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους διευθυντές και το προσωπικό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (RIC).

-Η στήριξη της Κομισιόν καλύπτει τη χρηματοδότηση πρόσθετων ασφαλών ζωνών στους RIC, τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα νησιά, τη δημιουργία ενός νέου RIC στη Σάμο που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής και τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών σε όλα τα στάδια των διαδικασιών.

– H Kομισιόν διαχειρίζεται τα καταλύματα και παρέχει διαμερίσματα και επαρκή καταφύγια σε όλα τα νησιά για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις. Οι υπάλληλοι προστασίας των παιδιών είναι επίσης παρόντες σε όλα τα νησιά των hotspot.

Προκαλώντας, με την απάντηση της η Επίτροπος, εύλογα ερωτηματικά, για το γιατί με τόση τεχνική και οικονομική βοήθεια, υπάρχει αυτό το «χάλι» στην Μόρια και στ’ άλλα νησιά, απαντάει, εμμέσως πλην σαφώς, στην ερώτηση των τριών ευρωβουλευτών, που υποστήριζαν ότι:

– Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Still I Rise, που ιδρύθηκε από τον Nicolò Govoni, προσπαθεί να αποκαταστήσει το δικαίωμα εκπαίδευσης, προστασίας και ασφάλειας στα παιδιά και τους νέους στη Σάμο.

-Υπάρχουν περίπου 3.400 άτομα στο hotspot, συμπεριλαμβανομένων χιλίων παιδιών, ενώ η εγκατάσταση κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 650 άτομα. Ανάλογα με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν, υπήρξαν ώρες αιχμής όπου 5 000 άνθρωποι ήταν εκεί. Ολόκληρη η εγκατάσταση στελεχώνεται από δύο γιατρούς και δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες.

-Στις 11 Ιουνίου η Still I Rise υπέβαλε καταγγελία στο Εισαγγελέα του Σάμου για τη διαχείριση του κέντρου υποδοχής και αναγνώρισης του νησιού, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στο στρατόπεδο .

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Πηγή:zougla.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •