Με νέο υψηλό έτους ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Σε ποιες μετοχές στράφηκε η προσοχή

Επανήλθαν τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 948,641,01 μονάδες με άνοδο 0,97%, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,54%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,28 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,94 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 89 έκλεισαν ανοδικά, 29 πτωτικά, και 68 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξάνεται στο δεύτερο μισό αυτής, όπου και σημειώθηκε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 949,20 μονάδων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό κλάδο να μην συγκαταλέγεται για ακόμη μία φορά σε αυτό. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, LAMDA Development, Τράπεζας Πειραιώς, Cenergy, Άβακα, Τράπεζας Αττικής, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΚΑ, Κέκρωπα, QUEST, ΚΡΙ-ΚΡΙ, MIG, και ΟΛΘ.

Η μετοχή των Jumbo πραγματοποίησε σήμερα την αποκοπή του μερίσματος των 0,22 ευρώ, ενώ οι προσφορές για τη νέα ομολογιακή έκδοση του Ελλάκτωρα ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να αντλεί τελικά 70 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ που αρχικά ζητήθηκαν.

Το ποσοστό των εταιρειών του δείκτη FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς παρέμεινε στο 76%, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η μόνη από τις συστημικές η οποία διατήρησε το σήμα πώλησης. Σε υπεραγορασμένα επίπεδα ολοκλήρωσαν οι μετοχές των Aegean, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ και Γεκ Τέρνα.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Γεκ Τέρνα με 9,04%, με αυτή του ΟΠΑΠ να καταγράφει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες με 2,82%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της QUEST με 10,17%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Ικτίνου με 2,35%.

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον γενικό δείκτη, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και να διατηρείται με σχετική «άνεση» πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.043 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (104,9 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (130,3 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 1,30%, παραμένοντας σταθερά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και ολοκληρώνοντας πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.515 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.108 μονάδες )γραμμή ΓΔ). Αξίζει να σημειωθεί, πως η δημιουργία «χρυσού σταυρού» συνεχίζει να βρίσκεται κοντά, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα ενισχύσει την μεσοπρόθεσμη τάση του δείκτη.

Ο δείκτης FT40M κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 3,16%, παραμένοντας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.402 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.158 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με εβδομαδιαία κέρδη 0,45% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, παραμένοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα με σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 760,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,99 ευρώ με κέρδη 2,84%, επιχειρώντας σήμερα να «απεγκλωβιστεί» από την πλευρική κίνηση της τελευταίας εβδομάδας. Στα θετικά, ο αυξημένος όγκος όπου εάν διατηρηθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις θα οδηγήσει την μετοχή στην αντίσταση των 4,28 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 3,85 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,924 ευρώ με κέρδη 0,73%, διατηρώντας την ανοδική του τάση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,10 ευρώ, και η στήριξη στα 1,80 ευρώ. Στα θετικά, η διατήρηση του «χρυσού σταυρού» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της ΙΝΚΑΤ έκλεισε στα 1,77 ευρώ με κέρδη 5,04%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία), όπου εάν καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν, τότε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,82 ευρώ, και η στήριξη στα 1,59 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,09 ευρώ με κέρδη 0,97%, αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (2,091 ευρώ), Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,12 ευρώ, και η στήριξη στα 2,04 ευρώ. Στα θετικά, η παραμονή της μετοχής στο εβδομαδιαίο διάγραμμα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (2,055 ευρώ) για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, δημιουργώντας αυξημένες προσδοκίες για τη συνέχεια. Η προσοχή στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα, όπου η μετοχή θα επιχειρήσει να διασπάσει ανοδικά και τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (2,103 ευρώ).

Η μετοχή της PASAL έκλεισε στα 0,128 ευρώ με πτώση 1,54%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,20 ευρώ, και την στήριξη στα 0,098 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μετοχή βρίσκεται κοντά στη δημιουργία «χρυσού σταυρού», κάτι το οποίο είναι πιθανό να επιτευχθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, εάν καταφέρει και διατηρήσει τους αυξημένους όγκους που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτήν του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,433% με πτώση 7,48%, και του δεκαετούς στο 1,306% με πτώση 1,17%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.