Τι σηματοδοτεί η μετατροπή της ΝΔ σε Ποτάμι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Oι Σαμαρικοί έχουν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι μόνο ο πρωθυπουργός δεν πρότεινε τον Αντώνη Σαμαρά αλλά μια Πρόεδρο που είναι υποστηρίκτρια των Πρεσπών.

Οι Καραμανλικοί επίσης είναι δυσαρεστημένοι. Όχι μόνο ο Μητσοτάκης δεν πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανήκει στο σημιτικό περιβάλλον και είναι φίλη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ανήκει δηλαδή στον πολιτικό χώρο που αντιμάχεται τον Καραμανλισμό στη χώρα.

Είναι ξεκάθαρο πως η επιλογή της Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί την απόφαση του Μητσοτάκη να μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε κεντρώο κόμμα. Ένα κεντρώο κόμμα όμως με νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και εκσυγχρονιστικές (φιλοπαγκοσμιοποιητικές) τάσεις. Δηλαδή ένα κόμμα σαν το Ποτάμι, από το οποίο προέρχεται εξάλλου ο Γιώργος Μαυρώτας, που έγινε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το Ποτάμι υπήρξε ένα κόμμα που είχε σαν ιερό ευαγγέλιο τις νεοφιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές επιταγές του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Κάποιες γλώσσες υποστηρίζουν μάλιστα πως ο Κώστας Σημίτης  ήταν ο μέντορας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον οποίο εξάλλου νουθετεί κατά διαστήματα με άρθρα του σε εφημερίδες. Όλος ο σημιτικός μηχανισμός στα μήντια μάλιστα υποστήριξε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός φρόντισε αρκετά πριν τις εκλογές να φέρει κοντά του άτομα του σημιτικού περιβάλλοντος σε θέσεις συμβούλων και όχι μόνο. Δεν δίστασε ακόμη και να συγκρουστεί με τους Καραμανλικούς όταν τοποθέτησε τον Γιώργο Μαστρογεωργίου, στενό συνεργάτη της Άννας Διαμαντοπούλου (πρωταγωνίστρια του σημιτικού εκσυγχρονισμού), σαν γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό χώρο προέρχονται ουκ ολίγα μέλη της σημερινής κυβέρνησης. Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα μάλιστα με μερίδα του τύπου ο κ.Γεραπετρίτης ήταν αυτός που πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προεδρίας. Ο υπουργός μάλιστα υπερασπίστηκε αυτή την επιλογή με τα θερμότερα λόγια: “Ο πρωθυπουργός ξεπέρασε τα πολιτικά στεγανά που ήθελαν πολιτικά πρόσωπα στη δύση της ζωής του της πολιτικής στο ανώτατο αξίωμα. Είχε την δυνατότητα να επιλέξει πολιτικό πρόσωπο παρά ταύτα έκανε την επιλογή να πάει σε μια σύγχρονη Ελληνίδα”.

Να σχολιάσω επίσης πως με τη στροφή αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρχεται κοντά μόνο προς τις αρχές του σημιτικού ΠΑΣΟΚ αλλά επιστρέφει και στις πολιτικές ρίζες της οικογένειας του. Ο πρώτος νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήταν ο Κώστας Σημίτης αλλά ο πατέρας του Κυριάκου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε με κάποιες αποφάσεις του να μιμηθεί τους πρώτους νεοφιλελεύθερους ηγέτες: τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρήγκαν (οι οποίοι ακολουθούσαν τα νεοφίλ δόγματα του Μίλτον Φρίντμαν).

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει να θυμηθούμε πως δεν ήταν δεξιός πολιτικός αλλά κεντρώος. Αρχικά ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την  Ένωση Κέντρου και στη μεταπολίτευση ίδρυσε ένα βραχύβιο κεντρώο πολιτικό κόμμα που (προφητικά) ονόμασε Κόμμα Νεοφιλελευθέρων. Στη Νέα Δημοκρατία δεν αναδείχθηκε λοιπόν ως δεξιό στέλεχος αλλά ως κεντρώα μεταγραφή. Eπιπλέον ο σταθερός προσανατολισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Γερμανία που ήταν και η πάγια πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη (που έβαλαν τη χώρα στην Ευρωζώνη) ξεκίνησε πρώτα από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι γνωστές οι φιλικές ως εγκάρδιες σχέσεις που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον παντοδύναμο Γερμανό υπουργό Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος τον επηρέασε σε πολλά.

Η κεντρώα λοιπόν στροφή της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε ένα εκσυγχρονιστικό-νεοφιλελεύθερο κόμμα τύπου Ποταμιού ξεκίνησε και επίσημα με την πρόταση για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στη θέση της Πρόεδρου. Αλλά είχε προαναγγελθεί από αρθρογράφους φιλικούς προς τον σημερινό πρωθυπουργό πως δεν θα αργήσει η μέρα που ο Κυριάκος θα προσπαθήσει κάνει τη ΝΔ ένα εκσυγχρονιστικό κόμμα ανεξάρτητο από τους παραδοσιακούς δεξιούς βαρώνους. Μένει να δούμε τώρα ποιά θα είναι η αντίδραση των δυο δεξιών πτερύγων της ΝΔ και αν υπάρξει εσωκομματικός πόλεμος ή ακόμη και ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Όμως οι εσωκομματικές διαμάχες δεν ενδιαφέρουν πλέον τον ελληνικό λαό. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αφενός να ανέβει το βιοτικό του επίπεδο αν πετύχουν οι οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης και να παραμείνει η χώρα του ασφαλής από τον κίνδυνο της Τουρκίας. Σε αυτά τα δυο καυτά ζητήματα θα κριθεί και η τύχη του εκσυγχρονιστικού νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προσπάθησε να εδραιώσει ο Κώστας Σημίτης και θα επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •