Κέρδη στο τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Πέντε μετοχές που ξεχώρισαν

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 940,20 μονάδες με άνοδο 0,64%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,64 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,39 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 66 έκλεισαν ανοδικά, 44 πτωτικά, και 73 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αρκετές εναλλαγές προσήμου επεφύλασσε το πρώτο μισό της συνεδρίασης για τον γενικό δείκτη, στο οποίο κατέγραψε και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 932,14 μονάδες. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης ο γενικός δείκτης κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, φθάνοντας στο κλείσιμο στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 940,20 μονάδων, με αρκετές μετοχές να διαμορφώνουν το τελικό τους πρόσημο λίγο στην λήξη της συνεδρίασης.

Ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Aegean, Ελλἀκτωρα, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίου, Σαράντη, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ, Κέκρωπα, ΠΛΑΙΣΙΟ, και MIG, με τις μετοχές των Άβακα και Autohellas να δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη καθορίστηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η στάση αναμονής από την πλειοψηφία των επενδυτών είναι εμφανής, με την προσοχή να εστιάζεται πλέον σε μετοχές της μεσαίας και κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από αρκετά χρόνια.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 943 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 860 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 19,21 εκατ. τεμάχια, έναντι 28,88 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

O δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διατήρησε την ανοδική του τάση, με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.597 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημάδια αδυναμίας να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα εμφανίζει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,7 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,55 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.282 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.217 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα καταβάλει ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,31 εκατ. τεμάχια έναντι 19,86 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,3995 ευρώ με κέρδη 5,13%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Στόχος παραμένει η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών (0,4488 ευρώ), όπου αποτελεί σημαντική αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,38 ευρώ.

Η μετοχή του ΠΑΪΡΗ έκλεισε στα 0,45 ευρώ με κέρδη 0,45%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, πραγματοποιώντας αυξημένο όγκο. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η μετοχή βρίσκεται κοντά στη δημιουργία «χρυσού σταυρού», κάτι που εάν πραγματοποιηθεί μπορεί να την οδηγήσει μέχρι και τα 0,61 ευρώ. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,47 ευρώ, και η στήριξη στα 0,22 ευρώ.

Η μετοχή του ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ έκλεισε στα 0,442 ευρώ με κέρδη 5,24%, πραγματοποιώντας αυξημένο όγκο, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,52 ευρώ, και την στήριξη στα 0,36 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πως η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία «χρυσού σταυρού», όπου η πραγματοποίηση αυτού και η διατήρηση αυξημένων όγκων, αυξάνει τις πιθανότητες για κίνηση έως και το υψηλό του περασμένου Αυγούστου, στα 0,69 ευρώ.

Η μετοχή της PASAL έκλεισε στα 0,141 ευρώ με κέρδη 17,50%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία «χρυσού σταυρού», με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,20 ευρώ, και την στήριξη στα 0,09 ευρώ. Να σημειωθεί, πως η μετοχή δημιούργησε gap στις 14 Νοεμβρίου 2019, επιχειρώντας τώρα να το κλείσει.

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ έκλεισε στα 0,43 ευρώ με κέρδη 6,97%, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, η μετοχή δημιούργησε στο εβδομαδιαίο γράφημα «χρυσό σταυρό», με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,69 ευρώ, και την στήριξη στα 0,32 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,495% με πτώση 10,42%, και του δεκαετούς στο 1,413% με πτώση 1,15%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •