Πολιτικές εξελίξεις στην Ρωσία

Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγο μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την «κατάσταση του έθνους» στην ομοσπονδιακή συνέλευση της χώρας(η οποία αποτελείται από τη Δούμα, την Κάτω Βουλή, και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που είναι η Άνω Βουλή).

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, η κυβέρνηση παραιτείται προκειμένου να δοθεί στον Πούτιν ο χώρος για να γίνουν οι αλλαγές που επιδιώκει στο Σύνταγμα της χώρας. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές πως, ως κυβέρνηση, πρέπει να παρέχουμε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αποφάσεις» που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, είπε σχετικά.

Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε την παραίτηση και ζήτησε από τους υπουργούς να συνεχίσουν να λειτουργούν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί μια καινούρια.

O Πούτιν πρότεινε την Τετάρτη μια ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο σχετικά με σαρωτικές συνταγματικές αλλαγές, που θα μετατόπιζαν μέρος της εξουσίας από την προεδρία στο κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό- μια κίνηση που, όπως λέει το Reuters, θα μπορούσε να του επιτρέψει να διατηρήσει την εξουσία ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο.

Κατέχοντας την εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, ο 67χρονος Πούτιν αναμένεται να αποχωρήσει από την προεδρία του 2024, όταν τελειώσει η τέταρτη προεδρική του θητεία.

Δεν έχει πει ακόμα τι σχεδιάζει να κάνει όταν τελειώσει η θητεία του, αλλά, στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος, που απαγορεύει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στην πολιτική ελίτ της χώρας, είπε ότι τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα προκειμένου να δοθεί στη Δούμα η δυνατότητα να επιλέγει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας και άλλα πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά.

«Φυσικά αυτές είναι πολύ σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κοινοβούλιο και η κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμα για τις αλλαγές αυτές.

Κώστας Μαυραγάνης

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •