Εθνικό Κτηματολόγιο 2019-2020: Νέα παράταση υποβολής δηλώσεων

Της δημοσιογράφου Μαρίας Βε

Με απόφαση του υφυπ. ΠΕΝ, Δ. Οικονόμου στην υποβολή των δηλώσεων (του άρθρου 2 του ν. 2308/1995) του Εθνικού Κτηματολογίου, παράταση έως και την 31η Ιανουαρίου 2020 δίνεται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας παρατείνεται:

• Έως 31 Ιανουαρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής και Νήσων.

• Έως 22 Ιανουαρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας.

• Έως 2 Ιανουαρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λήμνου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

Στο μεταξύ επιτυχώς ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας κατά τον μήνα Νοέμβριο για τις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων. Τα δηλωθέντα δικαιώματα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων. Η συλλογή δηλώσεων ξεπέρασε τον συμβατικό στόχο του 55%, σε μια προσπάθεια των πολιτών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους εντός των προθεσμιών.

Κινδυνεύω να χάσω την περιουσία μου αν καθυστερήσω;

Σύμφωνα με τον κο Στέφανο Κοτσώλη, Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθυστέρηση στην δήλωση δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας. Συνεπάγεται όμως αδυναμία αξιοποίησης με οποιονδήποτε τρόπο και ίσως κάποιες δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, οπότε καλό είναι όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία, να το πράξουν στο προσεχές διάστημα.

Προνόμια και διευκολύνσεις πολιτών

• Δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

• Δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής (TeleKtima) μέσω κινητού τηλεφώνου και GPS.

• Δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή στην επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Μια «κολόνια» που κρατάει.. χρόνια

Μπορεί να μοιάζει με φάρσα, αλλά η δημιουργία του Κτηματολογίου φαίνεται ότι ξεκίνησε επίσημα με Βασιλικό Διάταγμα επί Όθωνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1836. Η μεταπολεμική προσπάθεια της Ελλάδας να αποκτήσει κτηματολόγιο όμως μετά από πολύχρονες περιπέτειες, ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια και σήμερα περίπου στο 6,2% της έκτασης της χώρας, δηλαδή περίπου 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί Κτηματολόγιο.

Αυτό σημαίνει ότι όπου υπήρχαν υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία. Το παρόν και τελευταίο πρόγραμμα αφορά 86 εκατομμύρια στρέμματα ως έκταση δηλαδή το 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας ή 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το 42% των συνολικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι στην Ιταλία η «συνένωση» κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείων ολοκληρώθηκε το 1991. Στην Ολλανδία η μετάβαση στο νέο ψηφιακό κτηματολόγιο ολοκληρώθηκε το 1985, στη Σουηδία το 1995, στη Βουλγαρία το 2009, στην Πολωνία το 2010. Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την κτηματογράφηση.

Τα πλεονεκτήματα του κτηματολογίου

• Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.

• Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

• Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

• Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων.

• Πλήρης διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

• Αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος με εξάλειψη των καταπατήσεων και της αυθαιρεσίας.

•Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.

Πηγές: https://www.kathimerini.gr

https://www.newsbomb.gr

https://www.ktimatologio.net

https://www.taxydromos.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •