Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 880,76 μονάδες με πτώση 1,16%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,32 ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,23 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 28 ανοδικά, 75 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα κέρδη που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης, σημειώνοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 895,10 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς εντολές ρευστοποίησης στην πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τον υποχρέωσαν σε υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Η εικόνα για τον γενικό δείκτη επιδεινώθηκε στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 882,19 μονάδες.

Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΕΕΕ, ΟΛΠ, Νηρέα, και Ικτίνου, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι  Cenergy, Τιτάνας, Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Άβαξ, INKAT, ΙΝΛΟΤ, MIG, MLS, και Ολυμπιακή Τεχνική.

Για ακόμη μία συνεδρίαση ο γενικός δείκτης εμφάνισε αδυναμία να κινηθεί πάνω από την σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων, κάτι το οποίο εντείνει την αβεβαιότητα και νευρικότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για την συνέχεια. Παρά τις σημερινές απώλειες, το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακυρωθεί, καθώς ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρήσει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το σήμα αγοράς, παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από την ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, με τις σημαντικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 873 και 858 μονάδες. Επομένως, όσο ισχύουν τα παραπάνω, οι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις του γενικού δείκτη θα αποτελούν ευκαιρία για τοποθέτηση, κι όχι για ρευστοποιήσεις.

Πακέτα συνεδρίασης

Νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε η Deutsche Bank, σύμφωνα με τις οποίες: Για την μετοχή της Alpha Bank θέτει τιμή στόχο τα 2,3 ευρώ από 2,0 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγορά. Για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θέτει τιμή στόχο τα 2,85 ευρώ από 2,7 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση διακράτηση. Για την μετοχή της Εθνικής θέτει τιμή στόχο τα 2,6 ευρώ από 2,3 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση διακράτηση. Και για την μετοχή της Eurobank θέτει τιμή στόχο τα 0,9 ευρώ από 0,8 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση διακράτηση.

Τέλος το τριήμερο ανοδικό σερί για τον γενικό δείκτη, ο οποίος όμως διατήρησε το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από την γραμμή ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του προηγουμένου Αυγούστου. Η αντίσταση βρίσκεται στις 900 μονάδες, και η στήριξη στις 837 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (18,19 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (23,02 εκατ. τεμάχια).

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.271 μονάδες, και η στήριξη στις 2.070 μονάδες.

Νέες πιέσεις σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Ο «σταυρός του θανάτου» διατηρήθηκε, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (1,65 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,36 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.249 μονάδες, και η στήριξη στις 1.123 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,06 εκατ. τεμάχια έναντι 15,15 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες, και η στήριξη στις 725,0 μονάδες.

Η μετοχή της Aegean έκλεισε στα 8,10 ευρώ με πτώση 0,12%, ολοκληρώνοντας  μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,37 ευρώ, και η στήριξη στα 8,05 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 29,75 ευρώ με κέρδη 1,26%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, αλλάζοντας στην πρώτη περίπτωση την μεσοπρόθεσμη τάση της σε ανοδική. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 30,66 ευρώ, και η στήριξη στα 27,95 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,55 ευρώ με πτώση 3,43%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αλλά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 11,66 ευρώ, και η στήριξη στα 9,905 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 8,15 ευρώ με πτώση 1,21%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,52 ευρώ, και η στήριξη στα 7,94 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν για ακόμη μία συνεδρίαση για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,458% με πτώση 15,12%, και του δεκαετούς στο 1,351% με πτώση 2,67%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •