Που στρέφεται πλέον η προσοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 881,28 μονάδες με πτώση 1,31%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,84. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,29 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 32 ανοδικά, 72 πτωτικά, και 85 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 894,10 μονάδων, γρήγορα πέρασε σε αρνητικό έδαφος με τις πιέσεις να αυξάνονται στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 873,05 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις επικράτησαν στην συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κυρίως στις μετοχές των Aegean, Βιοχάλκο, Eurobank, Motor Oil, ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίο, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, MLS, Νηρέα, και Profile, με αυτές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Ικτίνου, και AS Company των δεικτών FTSE και FTSE40 να ξεχωρίζουν σε κέρδη. Ιδιαίτερα αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές των Quest, ΛΥΚΟΣ, ΤΡΑΣΤΟΡ, Byte, και ΕΥΔΑΠ.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή τοποθετήσεων, μιας και οι πιθανότητες για επιστροφή του γενικού δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων παραμένουν αυξημένες. Η προσοχή συνεχίζει να παραμένει στραμμένη στα επίπεδα στήριξης των 871 και 856 μονάδων, με το ενδιαφέρον να διατηρείται στο εάν στα συγκεκριμένα επίπεδα ο γενικός δείκτης θα αντιδράσει ανοδικά ή θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.

Πακέτα συνεδρίασης

Η Bank of America Merrill Lynch προέβη σε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, για την μετοχή της Eurobank θέτει νέα τιμή στόχο τα 1,09 ευρώ από 1,12 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας την σύσταση αγορά, για την Alpha Bank τα 2,10 ευρώ από 2,04 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας την σύσταση ουδέτερη, για την Εθνική τα 3,16 ευρώ από 3,04 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας την σύσταση σε υπό απόδοση, και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 3,08 ευρώ από 3,04 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας την σύσταση υπό απόδοση.

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον γενικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει το σήμα αγοράς, υποχωρώντας όμως κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει ή όχι να βρεθεί πάνω από αυτούς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 915 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (25,80 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,86 εκατ. τεμάχια).

Δεύτερη μέρα απωλειών για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται οριακά, ολοκληρώνοντας σήμερα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.375 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, προσεγγίζοντας το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να διασπάσει ανοδικά του κινητούς μέσους όρους των διακοσίων και πενήντα ημερών. Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει εστιασμένη στην διατήρηση ή όχι του «χρυσού σταυρού», όπου στην περίπτωση ακύρωσης του αυξάνονται οι πιθανότητες για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα για τον δείκτη. Ο όγκος διαμορφώθηκε (3,63 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,57 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Πιέσεις ασκήθηκαν και σήμερα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει οριζόντια. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 17,13 εκατ. τεμάχια έναντι 16,98 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,952 ευρώ με πτώση 1,57%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,146 ευρώ, και η στήριξη στα 2,810 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,886 ευρώ με κέρδη 0,32%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9706 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7834 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,91 ευρώ με πτώση 2,20%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9877 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8720 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,002 ευρώ με πτώση 4,09%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει να επανέλθει πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 3,210 ευρώ, και η στήριξη στα 2,944 ευρώ.

Μικτή εικόνα σημειώθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,666% με πτώση 6,59%, και του δεκαετούς στο 1,561% με πτώση 2,44%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    22
    Shares
  •  
  •  
  • 22
  •