Νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις «ύποπτες» εισροές- εκροές καυσίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα επιστρατεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να βάλει φρένο στο λαθρεμπόριο το οποίο ανοίγει τρύπες στα έσοδα του προϋπολογισμού που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Σύντομα με ένα κόστος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, οι Διωκτικές Αρχές θα έχουν στα χέρια τους ένα ηλεκτρονικό «εργαλείο» το οποίο θα βοηθά στον εντοπισμό των κυκλωμάτων.

Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, με αντικείμενο την ανάπτυξη συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών- εκροών στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που δημιουργούνται από τα εγκατεστημένα συστήματα εισροών – εκροών.

Όπως προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, το σύστημα θα μπορεί να παράγει προειδοποιήσεις για μη κανονικές συμπεριφορές, καθώς και να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων. Στην ουσία η παρέμβαση αφορά σ’ ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διασυνδέει υφιστάμενα αλλά και σχεδιαζόμενα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών υγρών καυσίμων. Τα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία θα περιλαμβάνονται είναι:

  • τα εγκατεστημένα συστήματα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • τα συστήματα εισροών – εκροών που θα λειτουργήσουν στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων
  • τα συστήματα εντοπισμού θέσης (AIS, GPS) στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 57.000 έλεγχοι από τα τελωνεία και άλλοι 20.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου (στο 9μηνο είχαν ξεπεράσει τις 16.500), καθώς και περίπου 15.000 εκ των υστέρων έλεγχοι είτε σε έγγραφα είτε στα τελωνεία. Οι οδηγίες είναι να μην μείνουν στο απυρόβλητο ούτε οι θαλαμηγοί και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο «τρέχουν» 140 έλεγχοι από αντιλαθρεμπορικά σκάφη.

Στόχος είναι να βεβαιωθούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τελωνειακές παραβάσεις και να μπουν στα κρατικά ταμεία το λιγότερο 15 εκατ. ευρώ.

Πηγή:newsbeast.gr