Επιστρέφονται στην Ελλάδα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Σε εύκολη υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς ήδη το EuroWorking Group ενέκρινε χθες το να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του EuroWorking Group ενημερώθηκαν χθες από τους θεσμούς για τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας. Από τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τους θεσμούς προκύπτει πως εφέτος η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% και πως το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί με ρεαλιστικό και επιτεύξιμο τρόπο.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε πως υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται προσοχή, όπως η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τονίσθηκε πως σε γενικές γραμμές η Ελλάδα προχώρησε στην επίτευξη των συμπεφωνημένων στόχων.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν πως οι σχέσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση είναι αγαστές και πως η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δύναται να λάβει τα 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Θανάσης Κουκάκης

Πηγή:cnn.gr